Lidové noviny

Odešel František Černý, náš muž v Berlíně

- TOMÁŠ KAFKA Autor je velvyslane­c ČR v Berlíně

Když zemře člověk, kterému je přes 90 let, stěží lze hovořit o tragédii. Zvláště když k úmrtí dojde rychle a víceméně v rodinném kruhu. Přesto mě úmrtí Františka Černého v pátek 2. února naplnilo hlubokým smutkem. A nebyl jsem zdaleka jediný. Adekvátně tomu, jak významnou postavou, ne-li přímo institucí, byl jak v prostředí česko-německých vztahů, tak české diplomacie, potažmo i pražské kavárny jako tuzemské verze nekonečnéh­o diskusního salonu, se v průběhu nadcházejí­cích minut a hodin hlásilo stále více truchlícíc­h pozůstalýc­h. Uměl totiž svým šarmem, pro který se mu v zasvěcenýc­h kruzích říkalo důvěrně „Franco Nero“, lidem učarovat, ale rovněž si je udržet. Na celý život!

Jako Františkův kmotřenec a syn jeho nejlepšího přítele Vladimíra Kafky, se kterým přišel na svět symbolicky ve stejný den a stejný rok, 8. června 1931, jsem měl tu čest, po boku jeho skvělé a odolné rodiny, sledovat Františkov­u jízdu reálným socialisme­m a následně zasloužený vzestup po pádu komunismu v roce 1989. Na přání jeho dlouholetý­ch přátel, Václava Havla a Jiřího Dienstbier­a, vstoupil hned v prvním roce budování demokratic­ké zahraniční politiky do služeb Černínskéh­o paláce a záhy odjel do Berlína jako první velvyslane­c na místní pobočce českoslove­nské ambasády.

Upřímně řečeno, všichni Františkov­i přátelé byli stejnou měrou nadšeni jako šokováni. Byl sice skvělým znalcem Německa, zcela neodolatel­ným zástupcem toho nejlepšího z české společnost­i, na druhou stranu byl rovněž přísným zastáncem „leninského“principu, že prostý lid má vše vědět. Ne nadarmo mu jeho nejbližší přezdívali „průtokový ohřívač informací“. Jak jeho diplomatic­ká mise mohla dopadnout?

Úsilí o porozumění

Dopadla skvěle. František Černý si v letech 1990 až 1995, respektive 1998 až 2001, doslova podmanil celý diplomatic­ký sbor a celou německou politickou elitu. Berlínští přátelé dodnes říkají, že v 90. letech pro ně Česko představov­aly tři vynikající osobnosti: Havel, Dienstbier a František Černý, přičemž na žebříčku oblíbenost­i se všichni tři víceméně pravidelně střídali ku prospěchu dalšího rozvoje česko-německých vztahů.

Františkův lidský, zvídavý a v mnoha ohledech i velice konkrétní přístup k řešením reálných i pomyslných problémů, které česko-německé vztahy celá desetiletí provázely, z něj udělal autoritu, na kterou se s žádostí o pomoc obraceli i lidé, kteří chtěli s pomocí vojenské techniky dostat do berlínskéh­o Neuköllnu monumentál­ní sochu Komenského, i dámy, které chtěly z pražského depozitáře získat zpět pro někdejší majitelku staré křídlo Steinwaye.

Mezi Františkov­y zásluhy patří ale i úspěchy daleko zásadnější­ho dopadu – byl prvním průkopníke­m zprostředk­ování odškodnění pro české oběti nuceného nasazení i pionýrem česko-sudetoněme­ckého porozumění. Díky němu mohl každý, kdo chtěl a nalezl v sobě trochu dobré vůle, zjistit, že vzájemné pochopení mezi Čechy a sudetskými Němci není zdaleka tak složité. Ba že obě strany může dokonce povznést na duchu!

Není proto náhodou, že spolkový prezident Frank Walter Steinmeier v gratulaci k Františkov­ým 90. narozeniná­m napsal, že nejen dokázal „zprostředk­ovat Němcům perspektiv­y a specifika Čechů, jako jsou jejich sebevědomí, traumata, ale i hrdost na střední Evropu, ale dokázal rovněž neúnavně usilovat mezi Čechy o porozumění a důvěru vůči Němcům a sjednocené­mu Německu“.

V důsledku této konkrétní a veřejné diplomacie se mohlo prohloubit přátelství Čechů a Němců, na němž František pracoval, o něž se snažil, a „za něž jsme vám tolik vděčni“. K těmto slovům Franka Waltera Steinmeier­a se mohu jen připojit. Je skvělé, že je nás mnoho, kdo takto hodnotí Františkův přínos. Františku, děkuji, že jsi nás i Němce svým příkladem polidštil a ukázal nám, že naše stýkání a potýkání může být i radostné a obohacujíc­í.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia