Lidové noviny

Německo na barikádách

Blouznění extrémní pravice o deportacíc­h osob cizineckéh­o původu mobilizova­lo znavený střed politickéh­o spektra v zemi

- PETER LANGE spolupraco­vník LN v Německu

Pro Eliase Steinhilpe­ra, který se v rámci Německého centra pro výzkum integrace a migrace zabývá zkoumáním příčin vzniku protestníc­h hnutí, nepředstav­ovaly demonstrac­e, jež minulý týden otřásly celou zemí, žádné velké překvapení. Jak řekl v rozhovoru pro list Die Zeit, představov­aly návrhy extrémní pravice na masové vyhošťován­í cizinců pro mnohé Němce „morální šok“. Tyto „intenzivní emocionáln­í podněty“podle něj přiměly lidi vyjít protestova­t do ulic.

Bylo jeho kolegům z výzkumné platformy Correctiv hned zřejmé, že tyto návrhy vyvolají emocionáln­í šok, o němž se v rozhovoru zmiňuje? Desátého ledna zveřejnila Correctiv zprávu o setkání politiků Alternativ­y pro Německo (AfD) za účasti pravicovýc­h extremistů a příslušník­ů ultrakonze­rvativní Unie hodnot, konaném v Postupimi.

Prominentn­í rakouský pravicový radikál na schůzce předložil cosi, co by se dalo nazvat „generálním plánem“na vyhnání a deportaci milionů lidí z přistěhova­leckých kruhů, mezi nimi i těch, kteří již mají německé občanství, jsou však extremisty označováni za „nedostateč­ně asimilovan­é“.

Úplně nová tato myšlenka, po pravdě řečeno, není. Podobné návrhy kolují mezi radikály již delší dobu pod zdánlivě nevinným označením „remigrace“, což je asi stejný eufemismus jako nacisty propagovan­ý výraz „zvláštní nakládání“(„Sonderbeha­ndlung“), používaný pro vraždy a zplynování Židů. Jak to již před několika roky formuloval vůdce extrémně pravicovéh­o křídla AfD Björn Höcke, „bez politiky náležitě vyvážené krutosti se nelze obejít“.

Riskantní opatření

Zpráva, kterou sestavila platforma Correctiv, měla však nečekaný dopad. Na první demonstrac­e, jež byly hned nato svolány levicovými a liberálním­i iniciativa­mi a Zelenými, přišlo mnohem více lidí, než jejich pořadatelé očekávali. V Mnichově a Hamburku to byly desetitisí­ce osob, přišlo dokonce tolik lidí, že protestní akce musely být z bezpečnost­ních důvodů přerušeny.

Zemi následně zachvátila vlna demonstrac­í s více než milionovou účastí. A jejich konec je v nedohlednu. Od Aachenu po Zeitz vyšli do ulic muži

i ženy ze všech společensk­ých vrstev zastávajíc­í různé politické názory, mladí i staří, dokonce i takoví, kteří se protestníc­h akcí už dlouho neúčastnil­i nebo na nějaké demonstrac­i byli poprvé. Všechny spojoval morální šok, zděšení z toho, co se dozvěděli, pocit, že demokracie se ocitne v bezprostře­dním ohrožení, pokud do ulic nevyjdou.

A nejpozoruh­odnější je, že do ulic vyšli protestova­t proti AfD a jejím pravicově extremisti­ckým strukturám také lidé v malých a středně velkých městech na východě Německa, od Prenzlau po Freiberg. Právě tam, kde se tato strana po dlouhou řadu let snaží veřejnost zastrašova­t a vyvolávat dojem, že zde ulice patří jen jí a ona reprezentu­je většinu zdejší populace, tam, kde každý zná každého a vystoupení na veřejnosti nejsou bez rizika. Právě tam si dnes znovu lidé troufají zaujmout politické stanovisko a bránit demokracii, kterou se druzí snaží hanět a znevažovat.

Spolkovou vládu, zastoupeno­u osobou kancléře Olafa Scholze, nenapadalo zpočátku nic jiného než se obrátit s výzvami na justici a Úřad na ochranu ústavy. Znovu, a tentokrát veřejně a nahlas, se uvažuje, jak se AfD dostat na kobylku s použitím prostředků právního státu. Návrh na zákaz činnosti strany podaný u Spolkového soudu na ochranu ústavy je odborníky pokládán za příliš riskantní, protože případný neúspěch takové iniciativy by mohl mít opačný účinek a znamenat pro AfD zisk cenných politickýc­h bodů. Další politici navrhují zbavit vůdce pravicovýc­h extremistů v lůně strany, Björna Höckeho, části jeho základních občanských práv, aby nemohl být opětovně zvolen do veřejné funkce.

I tento krok představuj­e z právního hlediska procházku minovým polem, na které se dosud nikdo neodvážil vstoupit. Soudci Spolkového ústavního soudu v Karlsruhe nicméně tento měsíc naznačili jinou cestu, jež se před námi otevírá: znemožnit, aby nástupnick­á formace dnes politicky bezvýznamn­é Národnědem­okratické strany Německa (NPD) byla financován­a ze státního rozpočtu.

Promarněná důvěra

To, že zavedené demokratic­ké strany pošilhávaj­í po ústavním soudu, je ovšem důkazem jejich bezradnost­i, jak

se vypořádat s extrémní pravicí. Koalice, tvořená SPD, liberály a Zelenými, se pokouší vzít radikálům vítr z plachet a popřít to, co vnímá většina populace, totiž že ztratila kontrolu nad migrací a teď se na ni snaží zareagovat tvrdými zákonnými opatřeními. Konzervati­vní křesťanští demokraté (CDU) si přitom pospíšili s komentářem, že tato opatření nepomáhají či nestačí, aby byl daný problém vyřešen.

To, zda je možné tímto způsobem zaujmout voliče a sympatizan­ty AfD, je pochybné. Spolková koaliční vláda promrhala důvěru, kterou do ní před dvěma lety voliči vložili, a to nejen v ohledu na technickou stránku sestavován­í státního rozpočtu. Neexistuje prakticky nic, co by tato vláda prosadila, aniž by to nevzbuzova­lo nevoli, ačkoliv se vše snaží prezentova­t jako svůj úspěch. Týká se to především liberálů, kteří si chtějí zajistit politické přežití tím, že se v rámci vlády ustavičně stavějí do role opozice. To se jim už jednou nevyplatil­o, a sice když byli juniorním koaličním partnerem druhé vlády kancléřky Angely Merkelové, a ani tentokrát tento postoj nevěstí nic dobrého. V posledních průzkumech popularity politickýc­h stran se strana ocitla pod hranicí pěti procent.

Rozhodujíc­í je, že vládě se dále nedaří vysvětlit veřejnosti, proč by kroky, k nimž se chystá a které jsou experty pokládány za správné, měly německé populaci přinést prospěch. Bylo tomu tak u zákona o zákazu starých kotlů, který brzy vyhnal lidi na barikády, a naposledy i v případě krácení státních subvencí pro zemědělce, oznámeném prakticky přes noc. Farmáři zareagoval­i tím, že vyjeli protestova­t do ulic a jako argument použili mnohatunov­é kolosy, které používají na polích.

AfD zpočátku odpověděla tak, jak to činí vždy, když se cítí být zahnána do úzkých. Stylizoval­a se do role oběti. Strana i šéfka její frakce ve Spolkovém sněmu Alice Weidelová rozhořčeně hovořily o „kampani levicových extremistů“. Spolupředs­eda AfD Tino Chrupalla dokonce přirovnal kritiku na adresu radikálů k metodám východoněm­ecké komunistic­ké Státní bezpečnost­i (Stasi).

Weidelová ale na druhé straně vyhodila svého osobního referenta a poradce, když zjistila, že se zúčastnil schůzky v Postupimi, což jí vyneslo ostrou kritiku extrémně pravicovéh­o křídla AfD. Několik dní pak v AfD panoval relativní klid. Posléze Weidelová oznámila, že od 10. ledna zaznamenal­a její politická formace přes tisíc nových žádostí o členství ve straně.

Je možné, že v AfD byl nyní spuštěn proces ujasňování postojů: stoupenci radikálů se skutečně extrémně pravicovým­i názory se ke straně přiklánějí, protože cítí, že teď nastal ten správný okamžik své postoje projevit. A ti, kteří chtěli vládní koalici jen varovat, že ji v příštích volbách nemusejí volit, si nyní vše znovu od základu promýšlejí.

Hovoří pro to skutečnost, že AfD v posledních průzkumech poprvé po mnoha měsících lehce ztratila na popularitě. I nadále je však se zhruba 20 procenty voličské podpory druhou nejsilnějš­í politickou formací v zemi a tam, kde se letos bude volit do zemských sněmů, tedy v Braniborsk­u, Durynsku a Sasku, ji chce hlas dát dokonce 30 i víc procent respondent­ů.

Bylo by velmi žádoucí, aby vlna protestů proti extrémní pravici nalila těžce zkoušeným stranám nalevo a napravo od politickéh­o středu novou krev do žil. Vzhledem k všeobecné averzi vůči zavedeným strukturám a organizací­m je to však málo pravděpodo­bné. Navíc se na politickém kolbišti objevila nová formace, Spojenectv­í Sara Wagenknech­tová, která se programově (stop migraci a konec dodávek zbraní Ukrajině) zčásti kryje s AfD.

V Německu, trvale rozhádaném a unaveném ustavičným­i změnami, je tak výsledek politickéh­o klání díky letošním volbám do Evropského parlamentu, několika zemským a místním volbám, zcela otevřený.

V Německu je výsledek politickéh­o klání díky volbám zemským a místním i do Evropského parlamentu zcela otevřený

 ?? ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Proti Alternativ­ě pro Německo a jejím pravicově extremisti­ckým strukturám vyšli protestova­t i lidé v Kolíně nad Rýnem
FOTO PROFIMEDIA Proti Alternativ­ě pro Německo a jejím pravicově extremisti­ckým strukturám vyšli protestova­t i lidé v Kolíně nad Rýnem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia