Lidové noviny

Pořádná rekonstruk­ce

- ROMAN ŠITNER

VČeské Lípě se rozhodli opravit divadlo. Nakonec na to šli mnohem odvážněji a výsledkem není jen opravená budova. Architekt Adam Rujbr udělal všechny důležité zásahy.

I když to při prvním pohledu na fotografie může působit, že se ke starému divadlu jen přistavěla moderna, hlavními změnami prošla spíše historická část.

Budova má historii sahající až do 14. století. Trpěla nevhodnými zásahy z minulosti a rekonstruk­ce jí vrátila původní krásu a tím nejen jí, ale celé uličce u českolipsk­ého náměstí. Během výstavby bylo také objeveno staré schodiště do sklepa, které bylo obnoveno. Restaurová­ny byly také původní dřevěné stropní trámy.

Navzdory všem těmto změnám se podařilo dodržet rozpočet 200 milionů korun.

Moderní přístavba, která je z ulice i vstupním portálem, pak ve srovnání s prokouknut­ím staré budovy nevypadá jako tak velká změna. Plní důležitou architekto­nickou funkci. Stačí se podívat na původní vzhled – například na Mapy.cz či Google mapách. Vstupem do divadla byly před rekonstruk­cí jen obyčejné úzké dveře s drobnou cedulí Jiráskovo divadlo. I běžný bytový dům má důstojnějš­í vchod. Výstavba výrazného vstupu tak dodává význam celé budově. Důležitost místa podtrhuje i světelná instalace sklářského ateliéru Jitky Skuhravé.

Také vnitřní uspořádání se změnilo, přibyly šatny, sklad kostýmů i druhý menší sál, ten hlavní se zvýšil o patro, přibyl tak další balkon a kapacita vzrostla na 371 diváků.

Důstojné divadlo. Česká Lípa dostala divadlo, u kterého je na první pohled vidět, že jde o významnou budovu města. Spojuje historii, soudobou architektu­ru i umění v podobě světelných instalací. Jde o krásný příklad toho, jak má mít důležitá budova na první pohled důležitý vstup. U divadla je koneckonců i brána a celý pobyt v předsálí je součástí scénického zážitku.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO BOYSPLAYNI­CE ??
FOTO BOYSPLAYNI­CE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia