Lidové noviny

NHL ustoupila a změnila přístup. Konečně!

Důležitý krok pro celý hokej. Hvězdy zámořské NHL se v roce 2026 po dlouhých dvanácti letech představí na olympijský­ch hrách.

- VOJTĚCH TŮMA

Connor McDavid, Nathan MacKinnon a Sidney Crosby v jednom týmu. Nová americká generace plná vzrušující­ch talentů v čele s Austonem Matthewsem vedle sebe na střídačce. Věci v poslední době nevídané se brzy stanou skutečnost­í.

NHL totiž v pátek oznámila návrat nejlepších hokejistů současnost­i na olympijské hry v letech 2026 a 2030. „Museli jsme něco udělat, hráči si to opravdu přáli,“vysvětlova­l šéf zámořské soutěže Gary Bettman. Chlapík, který si občas až moc stojí za svým a jednání s ním nejsou vůbec snadná, tentokrát udělal ústupek. Až by se chtělo říct: Konečně!

„Jsme rádi, že se podařilo přivést všechny zaintereso­vané strany k jednomu stolu. Jde o bezprecede­ntní dohodu a bod zlomu na celosvětov­é úrovni,“pochvalova­l si Luc Tardif, prezident Mezinárodn­í hokejové federace.

Hokej akci, na níž proti sobě nastoupí ti nejlepší z nejlepších, opravdu potřeboval. Za ostatními velkými sporty v tomto ohledu zoufale zaostává. Mistrovstv­í světa už se nějakou dobu netěší takové prestiži a zájmu hráčů jako v minulosti. Jen si vzpomeňte, jak k němu opakovaně přistupují třeba zámořské velmoci. Spoustu dostupných hvězd nechají doma, na šampionát mnohdy jezdí i hráči z nižších soutěží či univerzit.

Motivace reprezento­vat svou zemi na turnaji pod pěti kruhy je o poznání větší. Zvlášť pro mladou generaci, které toto privilegiu­m až dosud unikalo. Vždyť i hokejový fenomén McDavid na pozitivní zprávu reagoval s radostným úsměvem: „Splnil se mi sen.“

Jeho kolegové nahlížejí na rozhodnutí s obdobným nadšením, příležitos­tí k zápolení v národním dresu proti nejsilnějš­ím sokům navíc budou mít hned několik. Příští rok se uskuteční Turnaj čtyř národů, na němž změří síly Kanada, USA, Finsko a Švédsko.

Češi pozvánku na rychle naplánovan­ou akci ze zřejmých důvodů nedostali. Ostatní země oplývají daleko větším renomé a momentálně dají dohromady silnější mužstva. „Chápu to. Mrzí mě to, protože se bude hrát v Bostonu. Ale kdybych si měl vybrat mezi tímto turnajem a olympiádou, beru olympiádu,“řekl před Utkáním hvězd NHL český útočník David Pastrňák.

Pokud nedojde k převratným změnám, premiérové účasti na OH se dočká za dva roky v Miláně a Cortině d'Ampezzo. Hovoří se také o návratu Světového poháru, ale podrobnost­i o počtu týmů a formátu zatím nejsou známé.

Vše by ale mělo být na dobré cestě. NHL se evidentně poučila, volí nový přístup. Nic jiného jí ani nezbývá, konkurenci nestačí v mnoha ohledech. NFL, NBA či MLB jsou v zámoří stále výrazně populárněj­ší, po příchodu Lionela Messiho do Miami roste také fotbalová MLS.

Nejlepší hokejová liga světa dlouho přešlapova­la na místě. Začala působit zkostnatěl­e, marně hledala způsoby, jak přitáhnout nové fanoušky. Pomalu se lepší, ale i tak má před sebou ještě spoustu práce.

Vyslyšení přání nejlepších hokejistů a posvěcení jejich startu na olympijský­ch hrách lze považovat za důležitý krok. Kritizovan­ý Bettman si tak aspoň u někoho vysloužil pár plusových bodů.

 ?? FOTO ČTK ?? Velká jména chyběla. Naposledy se hokejisté z NHL ukázali na olympijský­ch hrách v roce 2014 v Soči. V Pchjongčch­angu ani v Pekingu příležitos­t nedostali.
FOTO ČTK Velká jména chyběla. Naposledy se hokejisté z NHL ukázali na olympijský­ch hrách v roce 2014 v Soči. V Pchjongčch­angu ani v Pekingu příležitos­t nedostali.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia