Lidové noviny

Drahé zkoušky na SŠ. Pomáhají už i radnice

Příprava na přijímačky značně napíná rodinné rozpočty. Praha 6 přidá deváťákům dva tisíce korun

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Bezmála třicet tisíc zatím vydali Kratochvíl­ovi za přípravu své dcery k přijímacím zkouškám na střední školu. Jednotné testy z matematiky a češtiny z dílny Cermatu, příspěvkov­é organizace ministerst­va školství, „samojednič­kářka“pražské základní školy bez komerční přípravy neriskne.

„Ve škole nám rovnou řekli, že Cermat testy nemají v osnovách, máme si prý přípravu zařídit sami. Pro deváťáky sice dělá škola doučování, ale z matematiky jen hodinu jednou za 14 dní. To je směšné,“popsala LN Martina Kratochvíl­ová svou zkušenost se základní školou v Praze 10.

Podobný scénář volí drtivá většina rodičů deváťáků, zejména v Praze a Brně, kde kapacity středních škol i přes slibované navýšení nestačí. „Ačkoli politici tvrdí, že na přijímačky stačí učivo základní školy, samy školy se odpovědnos­ti zříkají,“dodala Kratochvíl­ová. Finance

z mnohdy napjatých rozpočtů rodičům stát, jenž se pyšní bezplatným školstvím, nenahradí.

Pomocnou ruku se rozhodly podat alespoň některé radnice. Nejodvážně­ji vykročila Praha 6, která „své“deváťáky finančně podpoří dvoutisíco­vkou. Příspěvek dostane každý, kdo o něj požádá, tedy nejen děti ze sociálně slabších rodin. „Jedinou podmínkou je, že žadatelé, tedy zákonní zástupci dětí, musí mít ve školním roce 2023/24 trvalé bydliště na území Prahy 6 a stejně tak dítě, pro nějž o příspěvek žádají, musí v daném školním roce navštěvova­t základní školu, jejímž zřizovatel­em je městská část Praha 6,“řekl LN mluvčí pražské čtvrti Marek Zeman. Žádná jiná radnice podobný scénář podle zjištění LN nechystá. Zcela stranou zájmu ale nestojí ani Praha 7. „Pro deváťáky organizuje­me zdarma zkoušky nanečisto. Probíhají na radnici v několika turnusech,“potvrdil LN starosta Jan Čižinský.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia