Lidové noviny

Zkoušky na SŠ: pomáhají už i radnice

-

S nápadem na finanční injekci pro rodiny deváťáků přišel starosta Prahy 6 Jakub Stárek. A dle svých slov čistě náhodou. „Loni jsem poskytl rozhovor pro školní časopis, který se mnou shodou okolností vedli dva deváťáci, a tam se zrodila myšlenka, jak podpořit rodiče těchto dětí a poskytnout jim příspěvek na přípravu na přijímací zkoušky,“uvedl starosta. Podle informací LN si městská část vyčlenila na příspěvky milion korun. O příspěvek mohou rodiče žádat od 7. února.

Cestou plošného příspěvku, k němuž přistoupil­a Praha 6, se další radnice vydat nechystají. Alespoň zatím ne. Většina z nich totiž sází na své základní školy. „Nic takového jako Praha 6 nepřipravu­jeme. Snažíme se místo toho žákům zajistit špičkové vzdělávání v ZŠ,“řekl

LN Matěj Fichtner z radnice městské části Praha 8. Obdobně se vyjádřili i zástupci ostatních pražských městských čtvrtí. Finanční subvenci pro rodiče deváťáků nepřipravu­jí ani brněnské radnice. „Příspěvek se zavést nechystáme. Základní školy připravují deváťáky na přijímačky na střední školy průběžné v rámci výuky,“sdělil LN Michal Šťastný, mluvčí Brna-střed.

Jenže právě spoléhání se na základní školy je podle řady rodičů potíž, což ostatně potvrzují i někteří ředitelé škol. Například Ivo Mlejnecký z pražské Základní školy Burešova pro LN uvedl, že standardní ZŠ nemá prostředky, aby zajistila každému ze svých žáků až několik hodin týdně individuál­ní přípravy k přijímacím zkouškám. „Několik procent žáků uspěje u přijímaček díky svým schopnoste­m a vlastní píli – a to i bez berličky soukromého doučování. Ale ostatní, zvlášť hlásí-li se na prestižní školu, kde je vysoký převis poptávky, nemají bez soukromého doučování šanci,“zdůraznil s tím, že šanci na přijetí na SŠ tak významně ovlivňuje sociální zázemí, tedy podpora vzdělávání a peněženka rodičů.

Podle výsledků výzkum Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogick­é fakulty Univerzity Karlovy vydávají v Praze rodiče na přípravu dětí k přijímačká­m v průměru 14 400 korun, ve středních Čechách pak 8750 korun. Najdou se však i tací, kteří utrácejí daleko více a kombinují hned několik kurzů.

„Syn chodí každý víkend dělat zkoušky nanečisto, k tomu jednou týdně na přípravný kurz na školu, na niž se hlásí, a ještě mu občas přikoupím online procvičová­ní. Rozhodně už mě to stálo přes dvacet tisíc korun,“svěřila se LN Andea Jonášková.

„Je to nesmyslný byznys“

Podle ředitele Cermatu Miroslava Krejčího nicméně není nutné platit za přípravné kurzy horentní částky. „Je to nesmyslný byznys. O to, aby se dítě naučilo na přijímací zkoušky, se má postarat základní škola,“uvedl pro LN.

Že jsou znalosti absolventů základních škol chabé, ale dokládá i výroční zpráva České školní inspekce. Uvádí, že přes 60 procent středních škol hodnotí celkovou připraveno­st žáků na studium jako nízkou, a to včetně gymnazistů; jako špatnou pak vidí připraveno­st žáků v oblasti tvořivého a logického myšlení. Vůbec nejhůř jsou na tom s osvojením strategií učení. Dle inspektorů za tím stojí slabá příprava na předchozíc­h stupních.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia