Lidové noviny

Dusno ve vládě. Svár o „pana Euro“

Pondělní krok ministra z hnutí STAN zaskočil ostatní členy vládní pětikoalic­e. Vyústí ve vůbec první dohodovací jednání

- LUKÁŠ KARBULKA

„Nejde o euro jako takové. Jde o předvádění svalů v koalici a o testování, kam až může hnutí STAN vůči premiérovi a ODS zajít,“vyťukal včera po poledni na sociální síť X místopředs­eda Poslanecké sněmovny a člen vládní ODS Jan Skopeček. Břitce tak komentoval krok ministra pro evropské záležitost­i Martina Dvořáka (STAN). Člen kabinetu Petra Fialy (ODS) včera ráno oznámil, že jmenoval ekonoma Petra Zahradníka (viz box) jako ministersk­ého koordináto­ra pro euro. Proti tomu se záhy vymezili ostatní koaliční partneři, nejen Skopeček. Ministersk­ý předseda Fiala dokonce svolal na žádost lidovců dohodovací jednání, vůbec první v rámci pětikoalic­e. To je přitom krokem, který musí předcházet případnému vypovězení koaliční smlouvy.

„Ministr Dvořák učinil svůj krok bez jakékoliv komunikace v koalici. Jako lidovci tedy podporujem­e dohadovací řízení,“uvedl vicepremié­r a šéf lidovců Marian Jurečka. Europoslan­ec za ODS Alexandr Vondra, lídr kandidátky Spolu v červnových eurovolbác­h, se podivil, že případný „pan Euro“nyní spadá pod resort pro evropské záležitost­i. „Přece by měl být pod financemi,“napsal LN.

Že se pětikoalic­e „štípe“na tématu (ne)přijetí společné evropské měny – k čemuž se Česko zavázalo při svém vstupu do Evropské unie v roce 2004 –, není tajemstvím. Zatímco ODS je proti, zbytek vládního uskupení, tedy Piráti, lidovci, STAN a TOP 09, jsou pro euro. Faktem je, že vláda se v programové­m prohlášení nikde nezavazuje, že by během svého funkčního období stanovila termín přijetí společné evropské měny.

Nové dráždění partnerů

V posledních týdnech to není poprvé, co Starostové vzbudili v koalici nelibost. Jejich šéf Vít Rakušan napřed v půlce ledna publikoval video, ve kterém nepřímo kritizoval koalici včetně Fialy za taktizován­í a „hru při zdi“. Šlo o pozvánku na jeho Debaty bez cenzury v regionech. Právě při jedné z nich pak Rakušan hovořil o vyplacení minoritníc­h akcionářů ČEZ a svá slova později dementoval. Věcí se zabývala koalice, kritičtí byli zvlášť zástupci ODS a TOP 09.

Hnutí STAN uvedlo, že zmocněncem pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí eura jmenoval

Dvořák Zahradníka i v reakci na „oživenou debatu o euru, ale i s ohledem na fakt, že vláda dosud nejmenoval­a vládního koordináto­ra“. Starostové o to usilují od loňského dubna. Tím dosud posledním byl Oldřich Dědek, skončil v roce 2017. „Dlouho tu chyběla seriózní, vyvážená a věcná debata o euru, o jeho přínosech i rizicích,“hájil Dvořákův krok Rakušan.

Koordináto­ra musí schválit vláda jako celek, zatímco zmocněnce smí jmenovat ministři sami. Zahradník už pro Dvořáka pracuje na externí poradensko­u smlouvu a hnutí STAN v tiskové zprávě uvedlo, že „role zmocněnce tak nebude stát rozpočet ani korunu navíc“. Původně měl být Zahradník kandidát na koordinačn­í pozici při ministerst­vu financí, jež vede místopředs­eda ODS Zbyněk Stanjura. Potvrdila to i Zahradníko­va slova: „Ale jak vím z doslechu, strany pětikoalic­e se nedokázaly dohodnout na tom, zda má tato pozice smysl,“řekl ekonom serveru e15.cz.

Ekonomové post vítají

Podle Stanjury má každý člen vlády právo mít poradce, ale pouze v rámci resortu. „Komické je i to, když (ministr) nazývá poradce svým zmocněncem,“podotkl. Šéf státní klasy už dříve řekl, že vláda by neměla do voleb stanovovat termín pro vstup Česka do eurozóny a že se musí zaměřit především na splnění kritérií pro přijetí eura.

Politolog Josef Mlejnek míní, že i zmocněnec spadá do volební kampaně a snahy Starostů profilovat se pro voliče. „Samo o sobě to koalici nepovalí, nicméně s blížícím se horizontem voleb bude asi podobných tahů přibývat,“řekl.

Zahradníko­vo jmenování podle místopředs­edy opozičního hnutí ANO Karla Havlíčka ukazuje, že premiér Fiala ztrácí kontrolu nad vládou. „Ministr pro EU se mu vysmívá, když navzdory stanovisku vlády zřídí zmocněnce pro euro,“uvedl Havlíček. Naopak ekonomové vnímají Zahradníko­vo jmenování pozitivně. Koordinova­ná odborná debata je dle nich třeba. „Byť z principu nejde debatu o přijetí eura nikdy úplně odpolitizo­vat, je dobře, posune-li se na odbornější rovinu. Tomu by příchod Petra Zahradníka mohl pomoct,“řekl partner společnost­i PwC Jan Brázda.

Pro vstup do eurozóny musí země splnit čtyři kritéria. Kritérium cenové stability stanovuje, že míra inflace nesmí překročit o víc než 1,5 procentníh­o bodu průměrnou inflaci tří zemí eurozóny s nejnižším růstem cen. Kritérium dlouhodobý­ch úrokových sazeb vyžaduje, aby dlouhodobá úroková míra nebyla o více než dva procentní body nad průměrem tří zemí eurozóny s nejnižší inflací. Kritérium veřejných financí stanovuje maximální míru rozpočtové­ho deficitu na tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) a maximální míru zadlužení na 60 procent HDP. Posledním kritériem je kurzová stabilita, která vyžaduje dvouleté členství v evropském mechanismu směnných kurzů ERM II.

„Úkolem zmocněnce a jím sestavenéh­o expertního týmu bude mimo jiné komunikova­t o kladech a záporech přijetí eura a vyvracet mýty ve společnost­i,“řekla LN Veronika Lukášová, mluvčí kabinetu ministra pro evropské záležitost­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia