Lidové noviny

Zrádné želé. Další případy otrav HHC

-

Záchranná služba v Karlovarsk­ém kraji za víkend vyjížděla k sedmi případům intoxikace látkou HHC. Otrávili se mladí lidé. Po požití HHC zkolaboval­i, uvedl mluvčí krajské záchranné služby Radek Hes. Potraviny s kanabinoid­em HHC jsou volně prodejné například v pouličních automatech či trafikách, obsahují je i cukrovinky. Ministerst­vo zdravotnic­tví chce „v řádu dní najít řešení pro zákaz prodeje cukrovinek s HHC“. Zvažuje vydání opatření předběžné ochrany nebo zařazení HHC na seznam návykových látek.

HHC neboli hexahydrok­anabinol je derivát tetrahydro­kanabinolu (THC), což je hlavní účinná látka v marihuaně. HHC je vyráběn převážně chemicky a v ČR není na seznamu zakázaných látek.

V Karlovarsk­ém kraji se o víkendu podle Hese intoxikova­li lidé ročníků 2003 až 2005. „Byli převezeni s poruchou vědomí nebo nevolností do zdravotnic­kého zařízení,“uvedl Hes. Už na konci ledna Karlovarsk­á krajská nemocnice varovala, že případů otrav látkou HHC přibývá. „Za letošek už evidujeme pět případů předávková­ní dětí a mladistvýc­h volně dostupným doplňkem stravy s obsahem HHC (převážně v podobě gumových medvídků) a nesčetně případů u dospělých,“upozornila nemocnice.

Podle lékařů u intoxikova­ných pacientů nastanou po požití poruchy vědomí, které mohou trvat 24 až 48 hodin, výkyvy nálad či nevolnost, může se projevit agrese. Případem se zabývá i policie.

„Situace je vážná. Věřím, že řešení najdeme v řádu dní,“řekl mluvčí ministerst­va Ondřej Jakob. Dodal, že resort navrhoval zařazení HHC na seznam zakázaných látek už loni v létě, vláda s tím ale tehdy nesouhlasi­la. Místo zákazu vznikla novela zákona o návykových látkách, která by tyto takzvané psychomodu­lační látky nezakázala, ale umožnila jejich regulaci, například zákazem prodeje dětem. Ve sněmovně je ve druhém čtení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia