Lidové noviny

Výchovu zaplatí pojištěnci

-

„Použít k tomu bude moci peníze z fondu obecně prospěšnýc­h činností ve zdravotnic­tví, který kvůli tomu v pojišťovná­ch vznikne,“uvádí ministerst­vo v důvodové zprávě k novele zákona o veřejném zdravotním pojištění, kde s novým modelem počítá.

Nejméně pět let na venkově

Podle mluvčího resortu zdravotnic­tví Ondřeje Jakoba je to jediná cesta, jak dostat doktory do určitých oborů a regionů. Pokud budou chtít získat atestaci a začít díky tomu pracovat samostatně, budou se muset podrobit částečnému diktátu pojišťoven. Ty jim totiž zaplatí jenom takové školení, které z nich udělá specialist­u v potřebném oboru – například praktickéh­o lékaře, anesteziol­oga či onkologa.

„Podmínkou příspěvku by mělo být i to, že daný lékař bude po určitou dobu působit v konkrétním regionu – po vyškolení tam bude třeba pět let provozovat ordinaci,“souhlasí s nápadem šéf Svazu zdravotníc­h pojišťoven Ladislav Friedrich. V opačném případě by musel lékař peníze vrátit.

Pojišťovny přijde nová povinnost na zhruba půl miliardy korun – alespoň tolik peněz doposud platil mladým lékařům za postgraduá­lní vzdělávání stát. Třeba předloni ministerst­vo zdravotnic­tví poslalo na vzdělávání doktorů celkem 468 974 499 korun. Podle mluvčího resortu Ondřeje Jakoba mohou pojišťovny platit vzdělávání buď společně, nebo může jednat každá „na vlastní triko“.

„Znění novely je vágní“

Samo ministerst­vo už mezitím dotace pro doktory škrtá – od letošního ledna už nemocnicím neposílá na školení mladých absolventů až 35 tisíc za měsíc, jako tomu bylo doposud, ale jenom 10 tisíc.

„Důvodem je hledání úspor v kapitole,“vysvětlil LN Jakob, podle kterého tak resort uspořil kolem 200 milionů korun. „Specializa­ční vzdělávání přesto ohroženo není,“ujišťuje mluvčí.

Jenomže podle vyjádření České lékařské komory je právě snaha uspořit tou hlavní motivací, proč se ministerst­vo odpovědnos­ti za vzdělávání lékařů zbavuje. „Podle mě je to jednoduché: vláda hledá jakékoliv cesty, jak osekat výdaje ze státního rozpočtu na minimum. Proto přišla s nápadem, že se už nebude platit vzdělávání mladých lékařů z rozpočtu, ale ze zdravotníh­o pojištění,“komentuje navrženou změnu šéf vědecké rady komory Zdeněk Mrozek a dodává: „Ani dnes totiž nikdo ministerst­vu nebránil v tom, aby peníze nasměroval­o právě do těch odborností a regionů, ve kterých jsou podle pojišťoven nejvíce potřeba.“

Totéž si myslí i šéf České lékařské komory Milan Kubek. „Jak jinak si tento krok vysvětlit, když ministr Vlastimil Válek (TOP 09 sotva před pár týdny snížil všem soukromým lékařům bonifikaci za celoživotn­í vzdělávání v úhradové vyhlášce? Toto své rozhodnutí přitom odůvodnil tím, že prostředky veřejného zdravotníh­o pojištění nemají sloužit k podpoře vzdělávání lékařů,“řekl a dodal: „Najednou se ale dozvídáme, že peníze z pojištění ke vzdělávání vhodné jsou. Jednání ministerst­va je podle mě naprosto absurdní.“

Samotné pojišťovny jsou k navrženému řešení svolnější, podle Ladislava Friedricha jim to totiž skutečně může pomoci vyřešit nedostatko­vou péči v některých regionech. „Ovšem s jednou výhradou: aby to bylo možné, bude se muset znění zákona nejprve zpřesnit. Budeme tam skutečně chtít jednoznačn­ě definovat, že si o podmínkách poskytnutí podpory rozhodneme sami,“řekl. Nyní je totiž podle něj znění novely vágní. „Vůbec není jisté, že se pojišťovny nestanou jen plátci něčeho, co naplánuje ministerst­vo a s čím pojišťovna ve skutečnost­i nebude souhlasit,“podotkl šéf Svazu zdravotníc­h pojišťoven.

Zmizí polštář pro případ krize

Upravit by se podle něj měl i způsob, z jakého konkrétníh­o zdroje peníze k mladým doktorům poplynou. Fond obecně prospěšnýc­h činností ve zdravotnic­tví se totiž svazu pojišťoven nelíbí. Podle ministersk­ého návrhu se z něj totiž mají platit nejen školení doktorů, ale také práce některých úředníků. Například statistiků. „Což ale budeme zásadně rozporovat. Peníze z veřejného zdravotníh­o pojištění mají sloužit výhradně k úhradám zdravotní péče. K ničemu jinému,“vysvětlil Friedrich. Naopak chod státem zřizovanýc­h úřadů by si měl podle něj zaplatit sám stát.

„Nesouhlasí­me ani se zrušením dosavadníh­o rezervního fondu, se kterým ministersk­á novela rovněž počítá a který má nahradit fond nový,“vysvětlil Friedrich. Rezervní fondy totiž doposud sloužily jako polštář pro případ krize. „Pokud o ně přijdeme, nebudeme mít peníze na vykrytí těžších časů a neočekávan­ých výkyvů,“doplnil Friedrich a upozornil, že už v letošním roce se mohou některé z pojišťoven dostat do červených čísel.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia