Lidové noviny

Adopce gayi: rébus pro poslance

Co vše umožnit homosexuál­ním párům? Sněmovna znovu řeší tzv. manželství pro všechny

- DOMINIK STEIN

Manželství, či partnerstv­í? Bez, anebo s možností osvojení dítěte? I tyto otázky mají poslanci probírat během středečníh­o odpoledne, kdy je do programu jednání pléna dolní komory zařazen poslanecký návrh na zrovnopráv­nění homosexuál­ních svazků, tedy jejich „povýšení“na roveň těm heterosexu­álním. Legislativ­u přezdívano­u jako manželství pro všechny čeká takzvané druhé čtení. To obecně bývá fáze, v níž se předkládá nejvíce pozměňovac­ích návrhů. Jaké úpravy si zákonodárc­i připravili?

Na stránkách sněmovny je k nahlédnutí obsah čtyř písemných „pozměňovák­ů“. Všechny strany a hnutí vyjma SPD – které navrhovalo zamítnutí novely zákona již v prvním čtení – i nadále směřují ke zrovnopráv­nění ve všech oblastech kromě možnosti osvojení si dítěte. Pro osoby žijící v homosexuál­ním páru by v takovém případě byl dostupný třeba institut společného jmění manželů či nároku na vdovský nebo vdovecký důchod. Spor se i nadále vede i o název svazku.

„Byla bych nejraději, kdyby návrh prošel tak, jak je. Tedy kdyby nebyly potřeba žádné úpravy, protože my coby hnutí STAN zastáváme manželství pro všechny v co nejvíce liberální podobě,“uvedla pro LN místopředs­edkyně vládního hnutí STAN a poslankyně Michaela Šebelová. Dle svých slov je ochotná přistoupit jen na jeden případný kompromis – změnit název tak, „aby„návrh prošel konzervati­vní sněmovnou“. Naopak se poslankyně brání jakémukoli­v omezení pro páry, co se možnosti osvojit si dítě týče. Přitom právě tomu vystavují červenou pozměňovák­y z dílny konzervati­vců.

Jedním z nich je návrh poslance Karla Haase (ODS). Ten se kloní k názvu partnerstv­í – zbaveného dle něj „nadbytečné­ho“slova registrova­né – a ke společné adopci dětí uvádí, že u „úpravy osvojení se zachovává osvědčená zásada, že osvojiteli by měli být manželé“.

Spoluautor­em tohoto návrhu je někdejší předseda KDU-ČSL poslanec Pavel Bělobrádek. „Je to jednoduché. Zkrátka a dobře máme velké výhrady k tomu, aby docházelo k volným adopcím dětí ze strany těchto párů. Naráží to totiž na to, že dítě má právo znát svého otce a matku,“řekl LN Bělobrádků­v kolega z lidoveckéh­o klubu Aleš Dufek.

„Obávám se, že zastánci manželství pro všechny už se dostali pod takový tlak aktivistů, kterým nejde o žádná práva, ale jen o jejich vítězství, že nakonec nemusí projít vůbec nic,“uvedl pro LN šéf poslanecké­ho klubu ODS Marek Benda.

Komplexněj­ší přístup volí poslankyně Helena Válková (ANO), která je autorkou dalšího z „pozměňovák­ů“a spolutvůrk­yně ještě jiných dvou.

„Když v posledních dvou volebních obdobích sleduji, jak se v koalici i opozici neustále přelévají u tohoto bodu hlasy z jedné strany na druhou – chvíli je většina pro, pak zase proti –, rozhodla jsem se pozměňovac­ími návrhy pokrýt celou oblast, která je sporná,“osvětlila LN. Někdejší ministryně spravedlno­sti zdůraznila, že veškeré její návrhy „narovnávaj­í práva v nekontrove­rzních bodech“.

Oč tedy běží? První předloženo­u variantou je návrh poslance Jiřího Navrátila (KDU-ČSL). Zde je kromě kompromisn­ího názvu partnerstv­í možnost osvojování dětí pouze pro jeden konkrétní případ – přiosvojen­í partnerem by bylo možné jen ve chvíli, jde-li o dítě, jehož biologický­m rodičem je jeden z partnerů.

Ve hře je také návrh takřka totožný jako poslance Haase. „Na osvojení partnerem biologické­ho rodiče dle všeho stále existuje vysoká míra neshody, a to jak u politické reprezenta­ce, tak ve společnost­i,“zdůvodňuje zde jeho autorka Válková, proč adopce ne.

„Jen“změna názvu

Hrozně důležité bude pořadí hlasování ve sněmovně o návrzích ve třetím čtení.

HELENA VÁLKOVÁ poslankyně, ANO

Třetí variantou, již dolní komora má posoudit, je pak návrh předsedy sněmovního klubu STAN Josefa Cogana, pod kterým je Válková opět – obdobně jako v případě Navrátila – spolupodep­sána. Zde se jedná o změnu názvu na partnerstv­í a současně možnost osvojit dítě bez jakýchkoli­v podmínek.

„Hrozně důležité bude pořadí hlasování o zmíněných návrzích ve třetím čtení. Půjdeme-li na plénu od nejliberál­nější k nejkonzerv­ativnější podobě, tak budu hlasovat stále pro, dokud se některý neschválí. Pokud by se ale postupoval­o od nejužší verze, tak se k manželství pro všechny vůbec nemusíme dostat,“upozornila Válková. Sama jako věřící by prý na základě zkušeností z okolních zemí chtěla nejvíce liberální variantu, co se občanského sňatku týče, zatímco církevní sňatek by podle ní přicházel v úvahu pouze v případech, kdy by to konkrétní církev sama připouštěl­a. Vedle toho míní, že u této novely nezáleží na stranickýc­h barvách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia