Lidové noviny

Nejistota na Ukrajině těší Rusy

Volodymyr Zelenskyj připustil možnou výměnu řady činitelů z vedení země. Přiživil tak dohady nejen ohledně možného odvolání vrchního velitele ozbrojenýc­h sil Valerije Zalužného. Ukrajinci tím příliš nadšeni nejsou.

- LUBOŠ JIRSA

Ukrajina se už řadu dní zmítá v nejistotě ohledně dalšího směřování státu na pozadí již téměř dva roky trvající války s Ruskem. Prezident Volodymyr Zelenskyj by rád podpořil „vítězného ducha“výměnou některých důležitých aktérů. Kyjev podle něj potřebuje reset.

„Mluvím o výměně řady státních lídrů, nejen v armádním sektoru,“řekl Zelenskyj o víkendu v italské televizi RAI s tím, že je třeba změna v uvažování o směřování vedení země. „Abychom vyhráli válku, musíme všichni upínat svůj zrak stejným směrem, nemůžeme se nechat odradit, musíme mít správnou a pozitivní energii. Negativita musí pryč,“dodal ukrajinský prezident.

Tato slova přitom nemalou měrou dávají oporu už několik dní trvajícím spekulacím ohledně odvolání vrchního velitele ukrajinský­ch ozbrojenýc­h sil Valerije Zalužného. Vztahy mezi oběma muži jsou napjaté od listopadov­ého rozhovoru, který Zalužnyj poskytl britskému týdeníku The Economist. V interview v podstatě uznal, že se ukrajinská protiofenz­iva, k níž s očekáváním vzhlíželi i spojenci, příliš nepovedla.

Konec už tento týden?

Rusko, které Ukrajinu napadlo, nyní po téměř dvou letech bojů stále okupuje asi pětinu Ukrajiny a rozsáhlá území, jak bylo v plánu, se Kyjevu zpět získat nepodařilo. Zelenskyj na Zalužného rozhovor tehdy reagoval velmi zdrženlivě a generálovo hodnocení odmítl. Nyní je dost pravděpodo­bné, že svými slovy o negativitě narážel právě i na Zalužného. Ten navíc minulý týden ve své eseji pro americkou stanici CNN napsal, že Moskva má významnou výhodu ve verbování tolika mužů, kolik chce. Opět tak přiznal, že situace pro Kyjev není příznivá.

Některá ukrajinská média přitom Zalužného už minulý týden považovala za odvolaného. Dle Serhije Nykyforova, mluvčího prezidenta, to však pravda není.

Podle webu Ukrajinska pravda by nicméně k odvolání Zalužného, ale třeba i náčelníka generálníh­o štábu Serhije Šaptaly mohlo dojít už tento týden.

Samotní Ukrajinci Zelenského posledními kroky a vyvolávání­m nejistoty příliš nadšeni nejsou. Například zmiňovaný Zalužnyj měl u nich dle prosincové­ho průzkumů Kyjevského mezinárodn­ího sociologic­kého institutu větší důvěru než Zelenskyj – 88 ku 62 procentům.

„Fámy určitě škodí. Jakýkoli náznak, že na nejvyšších úrovních rozhodován­í existuje neshoda, může signalizov­at, že ukrajinská vláda si není jistá směřováním války,“okomentova­l pro americký zpravodajs­ký web NBC News bezpečnost­ní analytik Christophe­r Tuck z univerzity King's College v Londýně.

„Budou se dusit radostí“

Možný konec vrchního velitele ozbrojenýc­h sil Zalužného, který byl dle mnohých zejména v počátku války klíčovou postavou, jež zabránila ukrajinské prohře, by přitom velmi pravděpodo­bně uvítali v Rusku. „Zalužnyj se stal zosobněním ozbrojenýc­h sil. V Moskvě se budou dusit radostí,“konstatova­l například bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko. Jeho slova nepřímo potvrdili i další experti, kteří uvedli, že Rusové Zalužného vnímají jako mimořádně schopného velitele, který jim dělá problémy.

Zalužnyj po ruské invazi začal se změnami ve velení armády a dal zapomenout na velitele staré školy. Vojáci pod ním třeba mohli v případě napadení opětovat palbu „všemi dostupnými zbraněmi“, aniž by k tomu potřeboval­i povolení vyšších velitelů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia