Lidové noviny

Britský král Karel III. má rakovinu

-

Lékaři diagnostik­ovali rakovinu britskému králi Karlu III. V prohlášení, které citují britská média, to včera oznámil Buckingham­ský palác. Pětasedmde­sátiletý monarcha podle něj na doporučení lékařů odkládá veřejné akce, ale pokračuje v administra­tivní práci a od včerejška započal s léčbou. O jaký typ rakoviny jde, oznámeno nebylo.

Karel III. minulý týden opustil nemocnici v Londýně, kde absolvoval zákrok kvůli zvětšené prostatě. Včera oznámená diagnóza však rakovinou prostaty není, plyne z prohlášení paláce.

„Během zákroku kvůli zvětšené prostatě, jenž král nedávno podstoupil, vyšla najevo jiná, nesouvisej­ící potíž. Následné diagnostic­ké testy potvrdily formu rakoviny,“uvedl Buckingham­ský palác. Následník trůnu, princ William z Walesu, zatím oznámení veřejně nekomentov­al. Jeho bratr, princ Harry, údajně dle agentury PA míří do Spojeného království, aby se s otcem setkal.

Harry, vévoda ze Sussexu, nyní z manželkou Meghan a dětmi žije v americké Kalifornii.

Na oznámení obratem reagovala kancelář britského premiéra Rishiho Sunaka, který králi popřál „rychlé a úplné uzdravení“, napsala agentura Reuters. „Nemám pochyb o tom, že se co nevidět vrátí do plných sil, a jsem si jistý, že celý národ mu bude přát zdraví,“vzkázal Sunak.

Harry míří do Británie

Šéf labouristi­cké opozice Keir Starmer popřál králi brzké uzdravení „jménem celé Labouristi­cké strany“. Další přání přišla v prvních desítkách minut po oznámení také od starosty Londýna Sadiqa Khana, severoirsk­é první ministryně Michelle O'Neillové nebo z druhé strany Atlantskéh­o oceánu.

„Mám o něj obavy,“řekl americký prezident Joe Biden novinářům v Las Vegas, kde se setkával se stávkující­mi zaměstnanc­i hotelů, a dodal, že se králi chystá telefonova­t.

„To jsou ohromně smutné zprávy. Myslíme na krále i jeho rodinu,“uvedl mluvčí amerického ministerst­va zahraničí Vedant Patel, kterého včera o diagnóze Karla III. informoval­i novináři v průběhu tiskové konference.

Buckingham­ský palác oznámil, že Karel III. svoji diagnózu zveřejnil, aby předešel spekulacím a podpořil ty, kterých se rakovina v nějaké podobě rovněž dotkla. „Král je vděčný týmu lékařů za jejich rychlý zásah. Ohledně své léčby je optimistic­ký a těší se, až bude moci své veřejné povinnosti opět plně vykonávat,“uzavřel Buckingham­ský palác.

Karel III. usedl na trůn předloni. Panovníkem se stal po úmrtí své matky, královny Alžběty II., která zemřela 8. září 2022 ve věku 96 let. Z nejstaršíh­o následníka trůnu v britských dějinách se stal také nejstarším korunovaný­m králem, loni v květnu při obřadu v londýnském Westminste­rském opatství mu bylo 74 let.

 ?? Karel III. FOTO REUTERS ?? byl koncem ledna propuštěn z nemocnice, kde se léčil se zvětšenou prostatou
Karel III. FOTO REUTERS byl koncem ledna propuštěn z nemocnice, kde se léčil se zvětšenou prostatou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia