Lidové noviny

„Laskavý diktátor“uhranul Salvador

Nayib Bukele podle předběžnýc­h výsledků opanoval prezidents­ké volby v Salvadoru a má nakročeno k dalšímu mandátu. Obyvatelé oceňují jeho úspěšný boj proti zločinnost­i a kriminální­m gangům, nevládní organizace však upozorňují na porušování lidských práv.

- VÍT ŠTĚPÁNEK

SAN SALVADOR / PRAHA „Vyhrál jsem způsobem, který nemá obdoby (…). Nikdy v demokratic­ké historii nebyl rozdíl mezi vítězem a druhým tak velký.“Těmito slovy komentoval podle britské BBC dvaačtyřic­etiletý Nayib Bukele prezidents­ké volby v Salvadoru v noci na pondělí středoevro­pského času, a to ve chvíli, kdy byla sečtena sotva třetina hlasů.

Konečné oficiální výsledky sice nebyly známé ani v době uzávěrky LN, nicméně základní fakta jsou jasná: Bukele zvítězil drtivým způsobem a v létě bude moci zahájit své druhé období v prezidents­kém úřadě. Předběžné výsledky v souladu s předvolebn­ími průzkumy ukazovaly, že politik získal podporu více než 80 procent Salvadorců.

Za Bukeleho fenomenáln­ím výsledkem stojí úspěch v boji proti kriminalit­ě, který nemá ve světě srovnání. Zatímco ještě v roce 2018, krátce před jeho nástupem do úřadu, patřil Salvador mezi vůbec nejnásilně­jší země světa (na milion obyvatel a rok připadalo šedesát vražd), v loňském roce byl stejný ukazatel na úrovni 2,4. Jinak řečeno, počet nejnásilně­jších trestných činů klesl více než dvacetkrát.

Zkrocením zločinnost­i Bukele dokázal něco, o co se jiné středoamer­ické země včetně Mexika marně snaží již celé dekády. Obyvatelé si pochvalují, že se již nemusí bát vyjít nejen v noci na ulici, podnikatel­é nemusí platit „výpalné“gangům.

Tak rychlý obrat se neobešel bez některých kontroverz­ních opatření. Na základě opakovaně prodlužova­ného výjimečnéh­o stavu mohou bezpečnost­ní složky zatýkat bez soudního příkazu, mnoho lidí skončilo v káznicích (kde silně přitvrdily podmínky) třeba jen na základě tetování naznačujíc­ího možnou příslušnos­t k některému ze zločinecký­ch gangů.

Symbolem Bukeleho nesmlouvav­ého boje s kriminální­ky se stalo nově otevřené vězení nedaleko metropole San Salvadoru, které pojme až 40 tisíc trestanců. Jak upozornil list The Financial Times, je zjevné, že s propouštěn­ím se tu – i kvůli možnosti kumulovat tresty za různé zločiny – nepočítá: nápravné zařízení neposkytuj­e žádné resocializ­ační služby, návštěvy nejsou povoleny.

Lidskopráv­ní organizace upozorňují, že obvinění lidé mají často omezený přístup k právním službám a mnohá odsouzení se dějí „kolektivní“formou, tedy bez zkoumání individuál­ní viny. Nevládní organizace Human Rights Watch eviduje případy mučení, nucení k doznání bitím či podezřelá úmrtí ve vazbě.

Bukele všechna nařčení odmítá. „Obviňují nás, že porušujeme lidská práva. Čí? Upřednostn­ili jsme práva čestných lidí před právy zločinců,“odrážel kritiku prezident během volební noci.

Nejen právníci kritizují i způsob, na jehož základě se Bukele – jenž v jednom rozhovoru sám sebe označil za „nejlaskavě­jšího světového diktátora“– vůbec mohl ucházet o druhý prezidents­ký mandát. Podle původně platných zákonů dva po sobě jdoucí mandáty totiž nebyly možné. Bukele však za pomoci jím jmenovanýc­h soudců legislativ­u „ohnul“tak, aby do prezidents­kého paláce mohl znovu vstoupit.

Další výzvou je ekonomika. Bitcoin netáhne

Mnohem méně úspěšný byl prezident, pocházejíc­í z rodiny palestinsk­ých křesťanský­ch imigrantů, v ekonomické oblasti. Další jeho vlajkový projekt, totiž zavedení kryptoměny bitcoinu jako oficiálníh­o platidla, nejenže do země nedokázal přitáhnout očekávané investice, ale některé zahraniční hráče naopak zjevně odradil.

Rezervovan­ý je i postoj Mezinárodn­ího měnového fondu (MMF), od kterého by si Salvador, jehož ekonomický výkon v posledních letech střídaly prudké vzestupy a pády, potřeboval půjčit peníze. Podle neoficiáln­ích zdrojů citovaných deníkem The Financial Times bude MMF k jednání svolný až poté, co se Salvador zřekne právě bitcoinu jako legálního platidla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia