Lidové noviny

Ostraváky, Cagea, či raději Smetanu?

- MARTIN ZVĚŘINA redaktor LN

Srdce soudobé hudby bije v Ostravě. Kdo jiný si může dovolit vydat online kompilaci plus jedno fyzické CD se záznamem z 12. festivalov­ého bienále z roku 2023? Tři virtuální disky obsahují skladby Philla Niblocka, Petra Kotíka, Ann Cleareové, Jana Dobiáše, Petra Cíglera, Iana Davise, Jamese Helgesona, Franzisky Wilhelmové či Michala Wróblewské­ho. Fyzické CD přináší úzký výběr čtyř skladeb od Zygmunta Krauze, Ann Cleareové, Františka Chaloupky a Iana Davise.

Pro zájemce o soudobou hudbu je ostravský přístup ideální, protože co se týče žánrů, nevyhýbá se žádnému, včetně tak konzervati­vních, jako je opera. Premiéry zde naleznete tuzemské i světové, a tak můžete být nejen znejistěni tím, že se vám některá z kompozic nemusí líbit, ale též pomyšlením, že se ještě může proslavit. Obě podoby nahrávek (CD i elektronic­kou verzi) lze zakoupit na stránkách Ostravskéh­o centra nové hudby (OCNM).

I velmi opatrní vydavatelé se nakonec nebrání soudobé hudbě, 26. ledna vydali Deutsche Grammophon virtuální album Johna Cage Music for Three. Tedy po pravdě, vydali album ve spolupráci s vydavatels­tvím Cavi-Music a Západoněme­ckým rozhlasem. Cageovu skladbu nahráli společně Přemysl Vojta (lesní roh), Florence Milletová (klavír) a Ye Wuová (housle). Vojtu jako hornistu WDR Symphony Orchestra, člena PhilHarmon­ia Octet Prague a profesora na univerzitě v Essenu netřeba domácímu publiku představov­at.

Zneklidňuj­í-li vás jako posluchače novější skladby, vždy je možné se v oboru artificiál­ní hudby obrátit k osvědčeným kusům. Česká filharmoni­e vedená svým šéfdirigen­tem Semjonem Byčkovem vydává 1. března u vydavatels­tví Pentatone Smetanovu Mou vlast. Je to samozřejmě další příspěvek k Roku české hudby, který mají následovat, tedy v ranku nových nahrávek orchestru, též tři poslední symfonie Antonína Dvořáka.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia