Lidové noviny

Grammy 2024: bez překvapení

- ONDŘEJ BEZR

Říkáme to zde skoro každý rok a ani letošek nebude výjimkou: ceny Grammy jistě pomáhají umělcům zvýšit zájem o jejich hudbu, ti slavní jsou ještě o něco slavnější, ti drazí pro pořadatele mohou žádat ještě o notný kus vyšší honoráře a být o chlup bohatší. A ti promotéři, kterým se podařil malý zázrak a podchytili nějakého umělce nebo kapelu na svoji akci ještě před udílením cen, si mohou mnout ruce nad svým vizionářst­vím a cenu Grammy patřičně dobře „prodat“. Což se ostatně povedlo i některým českým pořadatelů­m u letošního ročníku.

Prověrka policejním zásahem

Nejméně vzruchu přinášejí každoročně hlavní kategorie. A skutečně. Tři úplně nejsledova­nější ovládly v souladu s „potřebami doby“zpěvačky, a to zrovna ty v dnešní době nejžádaněj­ší: album roku natočila Taylor Swiftová (celkový počet jejích Grammy za kariéru už dnes činí čtrnáct gramofonků), nahrávku roku má na kontě Miley Cyrusová a píseň roku, z filmového hitu Barbie, nazpívala Billie Eilishová, zpěvačka sice některými stále řazená k „alternativ­ě“, ale hrát si v těch nejzářivěj­ších pop-reflektore­ch planety na nějaký kulturní okraj je skutečně těžko obhajiteln­é. Jakkoli její písnička vůbec není ve svém žánru špatná.

K jistotám sáhla mnohačetná americká akademie i v dalších kategoriíc­h, třeba v rocku, kde vyhráli zavedení Paramore, nebo metalu, kde kralovali veteráni veteránů Metallica. Snad jen původce nejlepšího rapového alba Killer Mike ještě není úplně okoukaný a to, že jej odvedla z ceremoniál­u policie po jakési potyčce, svědčí o tom, že v něm zůstalo něco z pouličního desperáta, který se do nejvyšších pater popu dostal neumetenou cestou. Přičemž zdůrazňuje­me, že toto konstatová­ní neznamená schvalován­í násilí, jen poukaz na snad alespoň nějakou autenticit­u tohoto tvůrce.

Laureáti v Praze i v Brně

Jak už bylo řečeno, některé z držitelů Grammy v blízké době uvidíme i na našich pódiích. Například hned dvojnásobn­ý oceněný v kategoriíc­h instrument­ální hudby a globální hudby, podle mnohých nejlepší světový banjista Béla Fleck, odehraje už v únoru dva koncerty v Praze a dva v Brně, byť s jinou sestavou, než která ocenění získala.

Zpěvačka Samara Joy, jedna z těch, které zprostředk­ovávají jazzovoou muziku dvacátnick­é generaci například prostředni­ctvím singlu Tight, za který dostala Grammy v kategorii nejlepšího jazzového výkonu, zazpívá v Brně v půli dubna. A vítězka kategorie Nejlepší tradiční popové album, Samařina vrstevnice, Islanďanka Laufey, vystoupí v moravské metropoli o měsíc později. Alespoň v žánrových kategoriíc­h může česká scéna mít dobrý pocit z držení kroku se světem.

 ?? FOTO REUTERS ?? Vítězky. Držitelka ceny za album roku Taylor Swiftová (zcela vpravo) slaví s členkami úspěšné kapely boygenius.
FOTO REUTERS Vítězky. Držitelka ceny za album roku Taylor Swiftová (zcela vpravo) slaví s členkami úspěšné kapely boygenius.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia