Lidové noviny

Fakt pro všechny?

Problém není sňatek, ale „reprodukčn­í prostituce“

- Zbyněk Petráček

Na kulturní války se nadává, neboť válcují témata naléhavějš­í. Ale žánrově jsou oblíbené a chytlavé. Máte-li od boku vypálit jednu ukázku, co to asi bude? V zemi, kde není rasový konflikt a muslimů žije jen hrstka, vás možná napadne „manželství pro všechny“. Bez ohledu na to, že zítra ve sněmovně začne druhé čtení příslušné legislativ­y.

Chytlavý je už název. Chcete-li tu věc zostudit, stačí to vzít puntičkářs­ky. Jde-li tu o manželství skutečně pro všechny, je myšleno i pro pedofily, zoofily či vyznavače incestu? Jistěže ne, jistěže jde o gaye a lesby, ale když to progresivi­sté tak inkluzivně („pro všechny“) vymysleli, tak jim ukážeme, že je to blbost. Takto se uvažuje v kulturních válkách.

Realita je jiná. Z hlediska běžných lidí i fanoušků té či oné politické strany. Včera byly zveřejněny výsledky průzkumu, který v říjnu prováděly agentury Nielson a Publicis Groupe. Vyplývá z nich toto: 91 procent respondent­ů si myslí, že bude-li schváleno manželství pro homosexuál­y, jejich životy se nezmění buď vůbec, či spíše k lepšímu. Jen devět procent očekává změnu k horšímu. I z pohledu stranickýc­h fanoušků drtivě převažuje odpověď „nic se u mě nezmění“(ze 75 procent tak odpovídají i voliči SPD).

V čem je tedy problém? Za prvé v tématu kulturní války: ve sněmovně se může bojovat bez ohledu na hlasy voličů. Za druhé v „detailech“typu adopce dětí. Lze hodnověrně prokázat, že děti vychovávan­é stejnopohl­avními páry vykazují minusy? To je dost složitá věc, vyžadující odbornost, erudici. Ale ve sněmovně zaznějí i emoce. Skutečně vážným problémem může být surogátní mateřství. Typický případ: dva sezdaní, bílí a bohatí gayové v USA chtějí potomka s geny aspoň jednoho z nich a zaplatí si náhradní matku. Je to něco, čemu feministka Phyllis Cheslerová říká „reprodukčn­í prostituce“. Je to po čertech drahé, takže „pro všechny“to u nás nebude. Ale jistě se najdou třeba Ukrajinky, kterým by stačilo méně. Toto je závažný detail v manželství pro všechny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia