Lidové noviny

Co je a není body shaming

- JANA MACHALICKÁ redaktorka LN

Píarista poslanecké­ho klubu Starostů Vojtěch Zelenka je kavalír, jak se patří. Na síť X vyvěsil fotografie dvou poslankyň hnutí ANO – Aleny Schillerov­é a Kláry Dostálové. Vzal dvě jejich obyčejné fotky a k nim přidal dvě upravené ve photoshopu tak, aby dotyčné vypadaly lépe, což ve veřejném prostoru dělá běžně skoro každý a nikdo se nad tím nepozastav­uje. Pan specialist­a si dal práci, aby našel ty nejhnusněj­ší reálné fotky u obou dam a pod ně pak napsal následujíc­í komentář: „A tak je to u hnutí ANO se vším. Na nereprezen­tativní realitu použije zkrášlujíc­í filtry. Ať už se jedná o fotky, nebo o to, co veřejně vypouští z úst svých zástupců.“

Ne všichni ho za to velebili a mnozí označili jeho počínání za body shaming. Zelenka se ohradil, že to tak není, že to je kritika příslušné politické strany. Ať si každý vyhodnotí sám, zda to je body shaming, či ne, podle mého je Zelenka nevychovan­ec a sprosťák. Z výše čtyřiceti let se navážet do žen, které jsou o patnáct, dvacet let starší a zesměšňova­t je, že chtějí na veřejných fotkách vypadat hezky, je trapné a ubohé. On sám si na svých stránkách pečlivě vybral jen takové podobenky, na kterých se mužně tlemí a snaží se vypadat jako velký sympaťák. Ale ani kdyby byl krásný jako Alain Delon za mlada, nemůže si nic takového dovolovat. Proč se pan píárista nenaváží do toho, jak vypadá mužská část Poslanecké sněmovny, no protože by to zdaleka nemělo takový efekt, pánové se tím, jak vypadají a kolik mají kil, moc nevzrušují, takže nad tím mávnou rukou, ale ženu takové útoky zasáhnou vždycky. Ale takhle zřejmě má podle pružného píáristy vypadat politická kampaň.

Skutečnost, že si takové manýry může dovolit, vypovídá také o kultuře naší politické scény, a ta je tedy hodně nízká, na západ od našich hranic by mu to tak lehce neprošlo. Ale prošlo to i jinému sprosťákov­i Tomiu Okamurovi, který se navážel do Markéty Pekarové Adamové a činil vrcholně trapné poznámky stran toho, že je dosud bezdětná. Pro pořádek je třeba dodat, že ne všichni z rodné strany pana Zelenky šíleli nadšením, takže nakonec svůj příspěvek smazal. Ale to nic nemění na tom, že tento druh komunikace a propagace, která má povahu osobních útoků, je hodně za hranou.

Nic pro slabé povahy

Když už jsme u body shamingu, který se dnes tak skloňuje, tak tu máme i případ opačný. V reportáži BBC o elitních britských baletních školách novináři zpovídali studenty, kteří na nich pobývali v letech 2004 až 2022. V reportáži zazněla nepěkná svědectví a vyplynulo z ní, že mnozí si ze studia odnesli psychické problémy. Bývalí studenti popisovali tlak ze strany pedagogů na fyzickou dokonalost, který je dovedl k hladovění a následným zdravotním potížím, a někteří se proti této údajné šikaně zpětně chtějí bránit právní cestou, jsou přesvědčen­i, že se stali oběťmi body shamingu. To je ale přece obrovské nedorozumě­ní, k tomu, aby se dívka (jde totiž hlavně o dívky) stala špičkovou taneční umělkyní, musí mít nejenom talent, ale i fyzické předpoklad­y, zvlášť hodlá-li se věnovat klasickému baletu. Studium baletu je založené na drilu, jsou to galeje stejné jako ve vrcholovém sportu, vlastně horší, protože je tu ještě nutná i jakási umělecká nadhodnota. Ladnost, krása a technická dokonalost na jevišti jsou vykoupené potem a slzami.

Ne u každého je touha po profesi tak silná, aby to vydržel. Jsou to individuál­ní rozhodnutí a třeba Miřenka Čechová, která o poměrech v domácím tanečním školství napsala výtečnou a autenticko­u knihu Baletky, tyto prožité frustrace dokázala zužitkovat ke svému prospěchu a najít pro sebe tu správnou polohu, i když se klasickému baletu nevěnuje. Je hrozné, že se studiu baletu upisují v podstatě malé holky a u mnohých se stane, že s věkem se jejich těla změní a ony musejí třeba i odejít. Baletní školy nejspíš nenabízejí moc láskyplnéh­o prostředí, ale jejich pedagogové učí to, čím sami prošli, nic jiného neznají a je to ověřený postup, jak svěřence dostat ke špičkovým výkonům. To ale není žádný body shaming, to je tlak na perfekci a výkon. Není to pro slabé povahy, ale takový je klasický balet. Má-li to někdo za šikanu, asi si špatně vybral a žádné soudy mu nepomohou, leda že by se baletní školy zrušily úplně.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia