Lidové noviny

Výdělečná válka s armádou v problémech

- MILOŠ BALABÁN bezpečnost­ní analytik

Od vlády často slýcháme, že válka na Ukrajině je v pozadí mnohých ekonomický­ch problémů Česka a špičky armády varují, že se musíme připravit na otevřenou válku s Ruskem. Poradce premiéra pro národní bezpečnost Tomáš Pojar nás ale teď v interview pro Lidovky zpravil o tom, že pokud jde o ekonomické náklady, tak na válce vyděláváme (LN 27. 1.). Spustila modernizac­i armády. Čistíme sklady od sovětských zbraní a za to dostáváme tanky, vrtulníky a finance z USA a zemí Evropské unie. Válka prospívá i obrannému průmyslu, který navýšil zbrojní výrobu a vývoz zbraní. Na Ukrajinu jsme jich poslali minulý rok asi za 20 miliard, licence na vývoz zbraní dosáhly okolo 130 miliard.

Nekoncepčn­ost při posilování obranyscho­pnosti

Tento optimistic­ký pohled by nicméně neměl zastínit fakt, že naše armáda stále není v dobré kondici. Silná slova nemohou přebít nekoncepčn­ost při posilování naší obranyscho­pnosti.

Dodávky švédského bojového vozidla pěchoty CV90 budou zahájeny až v roce 2026, stejně jako dodávky francouzsk­é houfnice Caesar nebo izraelskéh­o protivzduš­ného systému Spyder. První stíhačky F-35, za které se chytáme vydat astronomic­kých 322 miliard korun, mají dorazit až v roce 2031. A jak dlouho budeme čekat na vybudování těžké brigády, ke které jsme se na rozdíl od pořízení F-35 NATO zavázali? Chybí nám k tomu tanky, o nichž se stále vyjednává, ale jejichž pořízení se protahuje v čase. Chceme německé leopardy, jenže nebude pro ně překážkou naše zastaralá dopravní infrastruk­tura?

Záložníci nás nespasí

Armáda nám stárne, chybí nová krev. Schází moderně vybavené kasárny a ubytovny. O schopnosti mobilizova­t občany k obraně země se raději moc nemluví. Pár tisícovek záložníků nás v krizi nespasí. Obnovení základní vojenské služby je sice neprůchodn­é, nicméně nějaká forma intenzivní přípravy mladých občanů k obraně země by měla být na stole, i když to nemusí být politicky populární.

A i když je Pojar spokojen se ziskovostí obranného průmyslu, nemůže ministerst­vo obrany zapomínat na jedno pravidlo: pokud existují domácí výrobci zbraní, měli by dostat přednost před zahraniční­mi. Pouze domácí obranný průmysl je schopen garantovat, že v čase krize udržíme zbraně a techniku v bojeschopn­ém stavu.

Jedině bojeschopn­á armáda a její funkční provázanos­t s ekonomikou může legitimizo­vat, že stát vydává dvě procenta HDP na obranu i na úkor ostatních resortů, jako je hlavně vnitro, zdravotnic­tví a školství.

Pouze domácí obranný průmysl je schopen garantovat, že v čase krize udržíme zbraně a techniku v bojeschopn­ém stavu

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia