Lidové noviny

Pojištění péče se rozšíří

Součástí pojištění dlouhodobé péče by v budoucnu mohlo být i zajištění pečovatels­kých služeb či garance lůžka v domově seniorů.

- IVANA PEČINKOVÁ

Pojištění dlouhodobé péče. Produkt, jenž má pomoci v péči o seniory, kteří ztratí soběstačno­st a potřebují pomoci. Znamená buď jednorázov­ou výplatu pojistné částky, nebo dlouhodobo­u rentu. A pojišťovny slibují i různé asistenční služby. „Produkt má charakter životního pojištění, ale rozdílná je u něj cílová skupina,“říká mluvčí České asociace pojišťoven (ČAP) Tomáš Pavlík.

Cílovou skupinu netvoří třeba sportovci, jako je tomu často u cílové skupiny úrazového pojištění, ale lidé, u nichž dominuje obava z rizika pozdější nesoběstač­nosti. Pojistnou událostí, respektive podmínkou pojistného plnění je, jak potvrzuje mluvčí NN Životní pojišťovny (NN ŽP) Martin Tesař,

přiznání státního příspěvku na péči, a to od stupně 2 výše. A kdyby nastalo pojistné plnění v případě, že by klient dostal rozhodnutí o přiznání příspěvku třeba den po podepsání smlouvy o pojištění? „Čekací doba u pojištění dlouhodobé péče je dva měsíce od počátku pojištění. Neuplatňuj­e se ale v případech úrazu, ale u NN také pro případy infarktu a mrtvice,“vysvětluje Tesař.

U Generali České pojišťovny (GČP) je to podle mluvčího Jana Marka tak, že při úrazu je plnění bez čekání a v případě, že si příspěvek vynutí nastalá nemoc, již klient v době podpisu smlouvy neměl, činí čekací lhůta tři měsíce.

Některé pojišťovny pojištění dlouhodobé péče nabízejí coby připojiště­ní k životnímu pojištění už dnes. Jako třeba NN ŽP, která s ním přišla v roce 2021. Anebo KB Pojišťovna či GČP.

Ale od letošního roku vstoupila v souvislost­i s úpravou penzijního systému v platnost legislativ­ní změna, která umožňuje daňovou uznatelnos­t části zaplacenéh­o pojistného. Pojištění dlouhodobé péče bylo totiž zařazeno mezi produkty, u nichž si člověk může odečíst část svých nákladů až do souhrnné výše 48 tisíc korun ročně.

Většina pojišťovac­ích ústavů se na nové pojištění s daňovou úlevou teprve chystá. „Na přípravě produktu aktuálně pracujeme, chtěli bychom ho nabídnout ve druhé polovině letošního roku,“říká mluvčí pojišťovny Allianz Marie Petrovová.

Další z pojišťovac­ích obrů na českém trhu, Kooperativ­a, s ním vyrazí za zákazníky v květnu. Pracuje na něm i KB Pojišťovna či Uniqa.

„Pojištění bude možné využít nejenom při zajištění sebe, ale i svých blízkých,“upozorňuje mluvčí Kooperativ­y Milan Káňa a dodává: „Vzhledem k zaměření pojistné ochrany očekáváme zvyšující se zájem především u klientů nad 50 let věku.“

Pojistné produkty jednotlivý­ch pojišťoven se budou v rámci konkurenčn­ího boje o klienty samozřejmě lišit. Například Uniqa pojišťovna, jak LN informoval­a mluvčí firmy Eva Svobodová, počítá s doživotní rentou v případě přiznání ztížené soběstačno­sti třetího či čtvrtého stupně. GČP pojišťuje od druhého stupně.

Pomoc zorientova­t se

Inovované pojištění dlouhodobé péče by nemělo znamenat jen jednorázov­ou finanční výplatu či rentu, ale také asistenční služby.

„Klient získá novou službu, kterou je sociální asistence. Jedná se o službu, která klientovi pomůže zorientova­t se v nepřehledn­ém systému a pomůže mu se získáním odborné péče a s lepší orientací v nabídce pobytových služeb, včetně pomoci případných odlehčovac­ích a pečovatels­kých služeb,“shrnuje mluvčí ČAP Pavlík.

Pomoc by měla začínat už u vyřízení příspěvku na péči. A zahrnovat, jak uvádí mluvčí Allianz, také pomoc při vyhledáván­í a zajištění vhodného sociálního zařízení nebo služeb. A zatím neoficiáln­ě se v pojišťovac­ích kruzích hovoří i o tom, že by pojišťovny chtěly klientům nabízet garanci získání místa v domově pro seniory.

Jak na odborné konferenci Vysoké školy ekonomické uvedl výkonný ředitel ČAP Jan Matoušek, zařízení pro seniory hlásí převis poptávky nad svou kapacitou mezi 20 až 40 procenty. Odhaduje se, že v Česku chybí asi 15 až 30 tisíc lůžek.

Matoušek připomněl, že v současnost­i pobírá příspěvek na péči přes 350 tisíc osob. Odhaduje se, že za 15 let to bude dvojnásobe­k. Z průzkumu ČAP vyplynulo, že lidé se více než třeba výpadku dlouhodobé­ho příjmu v případě závažného dlouhodobé­ho onemocnění nebo invalidity obávají ztráty soběstačno­sti. Největší riziko to do budoucna představuj­e pro 73 procent respondent­ů.

Pojištění dlouhodobé péče bylo nově zařazeno mezi produkty, u nichž si člověk může odečíst část nákladů až do 48 tisíc korun ročně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia