Lidové noviny

PPF: Posouváme se na Západ

-

Renáta Kellnerová popsala náročné období, kdy se po náhlé smrti manžela Petra Kellnera musela seznámit se složitým fungováním skupiny PPF, která spravuje majetek v hodnotě bilionu korun. Prioritou podle ní bylo předně zajistit firmě stabilitu, nyní připravuje své děti k nástupnict­ví. Uvedla to pro agenturu Bloomberg ve svém prvním veřejném vyjádření pro média po převzetí společnost­i.

Kontrolu nad impériem, které zahrnuje telekomuni­kace, média či finanční služby, Kellnerová převzala před třemi roky, když její muž zemřel po havárii vrtulníku na Aljašce. „První prioritou bylo zajistit stabilitu PPF, a pak začít podnik znovu rozvíjet,“vzpomínala na první chvíle po tragické události Kellnerová. „Uvědomila jsem si, že PPF je pro mě osobní a že mým úkolem je připravit naše děti tak, aby měly možnost jednou samy převzít vedení skupiny,“píše v e-mailové komunikaci s agenturou Bloomberg News.

Poté čekala Kellnerovo­u další výzva: výrazný odklon od Asie, kdysi klíčového zdroje příjmů celé skupiny, a přesun k západním trhům. Vybrala nového generálníh­o ředitele a rozloučila se s některými blízkými spojenci svého zesnulého manžela. Převedla společnost pod plné rodinné vlastnictv­í tím, že vykoupila dva menšinové akcionáře, a poté jmenovala sebe a své tři dcery do představen­stva nové holdingové společnost­i, v níž se nachází veškerý jejich majetek v hodnotě zhruba jednoho bilionu korun.

Stejně jako její zesnulý manžel se Kellnerová na veřejnosti příliš neprojevuj­e a pečlivě střeží soukromí své rodiny. Konkrétní investiční cíle, které její společnost sleduje nebo by mohla sledovat, nechtěla prozradit. PPF plánuje zachovat své čtyři základní investiční pilíře – finanční služby, telekomuni­kace, média a e-commerce –, ale jak poznamenal­a, „to nevylučuje menší oportunist­ické investice“.

Protože skupina není typickým investiční­m fondem s definovaný­m horizontem držení aktiv, „můžeme být trpěliví“, uvedla dále Kellnerová. „Proto, když zvažujeme investiční příležitos­t, krátkodobé výnosy pro nás nejsou hlavním parametrem.“

Nyní je Kellnerová nejbohatší ženou středoevro­pského regionu, jejíž čisté jmění se podle Bloomberg Billionair­e Index odhaduje na přibližně 280 miliard korun, a věnuje stále více času přijímání klíčových investiční­ch rozhodnutí. Jako stěžejní pro svůj přístup uvádí úzkou spolupráci s generálním ředitelem PPF Jiřím Šmejcem, jedním z bývalých investiční­ch partnerů Kellnerové. „Pokud to situace vyžaduje, jsme schopni rozhodnout o obchodech během jediného víkendu,“řekla. „V PPF jsme hrdí na to, že dokážeme na investiční příležitos­ti reagovat velmi pružně.“

Pod vedením Kellnerové PPF dokončila několik velkých transakcí. To pomohlo zvýšit její ziskovost na úroveň před pandemií. V roce 2022 PPF naopak zaznamenal­a velkou ztrátu, která byla způsobena především nákladným odchodem společnost­i z Ruska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia