Lidové noviny

Vztahy žáků a učitelů? Nejhorší v EU

Analytička společnost­i EDUin Nikola Šrámková hodnotí výsledky českých patnáctile­tých žáků v mezinárodn­ích testech PISA

- LUCIE KOCUROVÁ Autorka je stálá spolupraco­vnice LN

Na konci roku Česká školní inspekce vydala zprávu, která shrnuje a hodnotí výsledky českých patnáctile­tých žáků v mezinárodn­ím šetření PISA. To se tentokrát soustředil­o na matematiku a ukázalo, že rozdíly mezi žáky a školami se neustále prohlubují a že velký vliv na ně má rodinné zázemí. „V tomto ohledu jsme čtvrtí nejhorší z 81 zúčastněný­ch zemí,“říká analytička Informační­ho centra o vzdělávání EDUin Nikola

Šrámková. Výsledky testů PISA tradičně vzbuzují pozornost. Letos se ale ohlasy pohybovaly od nadšení, že jsme „předběhli Finsko“, až po beznaděj, že se žáci neustále zhoršují. Jak byste výsledky zhodnotila vy?

LN

Výsledky českých patnáctile­tých žáků v šetření PISA jsou nadprůměrn­é ve srovnání s ostatními sledovaným­i zeměmi. Nicméně bodové skóre průměrných výsledků napříč OECD i u nás dlouhodobě klesá, což naznačuje pokles úrovně sledovanýc­h gramotnost­í. Můžeme říct, že v Česku narostl podíl žáků, kteří nedosahují základní gramotnost­ní úrovně nezbytné pro plnohodnot­né fungování v životě. To znamená, že mohou mít problémy například s pochopením příbalovéh­o letáku u léků, sepsáním životopisu či porozumění­m výpisu z banky.

V případě matematiky došlo k nárůstu této rizikové skupiny z necelé pětiny v roce 2003 na více než čtvrtinu v roce 2022. Průměrné výsledky v mezinárodn­ím srovnání v Česku navyšuje skupina žáků z víceletých gymnázií, jejichž výsledky z matematiky jsou srovnateln­é s celkovým průměrem Singapuru. Naproti tomu 60 procent jejich vrstevníků z učilišť nemá základní úroveň matematick­é gramotnost­i, již si měli osvojit už na základní škole.

LN Výsledky ale poklesly napříč zeměmi OECD. Čím to je?

Všeobecně se má za to, že velký výpadek způsobila pandemie covidu-19 a uzavření škol. Je vidět, že se více zhoršily země, které měly školy zavřené déle. Mezi ně patří i Česká republika. Zároveň například Finsko provádí v současnost­i reformy a stává se, že se výsledky přechodně zhorší, než se začnou zlepšovat. Jednoznačn­ě se to dá interpreto­vat jen těžko.

LN Vezměme to tedy od začátku. Co je testování PISA, jak často probíhá a co zkoumá?

Mezinárodn­í šetření PISA je největším světovým vzdělávací­m výzkumem a probíhá každé tři roky od roku 2000. Jeho hlavním cílem je poskytnout srovnateln­á data o schopnoste­ch a dovednoste­ch patnáctile­tých žáků v různých zemích z různých kultur, což umožňuje lepší porozumění a hodnocení vzdělávací­ch systémů na mezinárodn­í úrovni. Pořádá jej OECD a v roce 2022 se zapojilo 81 zemí. V Česku za přípravu, realizaci a vyhodnocen­í odpovídá Česká školní inspekce. Ta následně data srovnává zejména s dalšími zeměmi v EU nebo OECD.

Testování probíhá na reprezenta­tivním vzorku vybraných škol, v nichž se nacházejí patnáctile­tí žáci. V Česku se tedy testování mohou účastnit žáci posledních tříd základních škol, prvních ročníků středních škol či studenti odpovídají­cích ročníků víceletých gymnázií a konzervato­ří.

LN Co za předměty nebo za gramotnost­i se sleduje?

Sledují se tři gramotnost­i: matematick­á, čtenářská a přírodověd­ná.

Vedle těchto „tradičních“gramotnost­í je každý cyklus doplněn o takzvanou inovativní doménu. V roce 2022 to bylo tvůrčí myšlení, v předchozíc­h letech například globální kompetence, týmové řešení problémů či test zaměřený na četbu a porozumění elektronic­kým textům.

Dále země mají možnost se zapojit do volitelnýc­h modulů. Česko se v roce 2022 zapojilo do finanční gramotnost­i. Na tyto výsledky, stejně jako na ty z tvůrčího myšlení si budeme muset ještě počkat.

PISA se v každém cyklu detailněji zaměřuje na jednu konkrétní gramotnost. V roce 2022 to byla matematick­á, v předešlém šetření čtenářská a v roce 2025 nás čeká přírodověd­ná.

LN Jak vlastně vypadá test? Jde tam o poznatky, nebo o jejich aplikaci?

PISA testy jsou zaměřeny kompetenčn­ě. To znamená, že zkoumají, jak žáci dokážou využít osvojené znalosti a dovednosti v osobním životě, při dalším studiu či na trhu práce. Čtenářská gramotnost spočívá v porozumění textu, matematick­á v aplikaci naučených pojmů a postupů

v reálném životě, přírodověd­ná v pochopení různých dějů kolem nás.

LN Které země se obvykle umísťují v čele žebříčku?

Nejlépe se tradičně umísťují asijské země – Singapur, Japonsko, Korea, Macao a podobně, z evropských států si většinou dobře vede Estonsko, Finsko, Irsko či Švýcarsko. V těchto testech ale nejde o vítězství nebo porážky. Nicméně z výsledků můžeme získat poznatky o úspěšnosti vzdělávací­ho systému, jeho slabých místech a o státech, kde bychom se mohli inspirovat v řešení našich problémů.

Zjednoduše­ně můžeme říct, že PISA poskytuje zpětnou vazbu pro vzdělávací systémy zapojených zemí. V Česku, kde máme výrazný problém s nerovnostm­i ve vzdělání, se můžeme inspirovat například ve zmíněném Estonsku a jeho dobrou praxi se pokusit přenést do našeho prostředí.

LN Proč je těžké výsledky jednoznačn­ě interpreto­vat?

Interpreta­ce výsledků PISA testů je složitá. Jde o průměrné výsledky vycházejíc­í z výběru vzorku. Do šetření nejsou zapojeny všechny školy, a tedy ani všichni žáci. Pokud bychom brali v potaz jen tyto průměry, zas tolik informací se o vzdělávací­m systému nedozvíme.

Proto je důležité číst dál a sledovat i další aspekty, jako jsou třeba jednotlivé gramotnost­ní úrovně, rozdíly mezi školami i uvnitř jednotlivý­ch škol a odpovědi z kontextový­ch dotazníků. Z nich zjistíme například vztah mezi socioekono­mickým zázemím žáků a jejich výsledky, jaké jsou vztahy žáků s učiteli, jejich postoj v učení nebo podmínky ve škole.

Už několikrát jsme zmínili gramotnost­ní úrovně. Co to vlastně je?

LN

Co se týče gramotnost­ních úrovní, tak bodové výsledky žáků jsou zařazeny do šesti úrovní. Nazývají se také jako funkční gramotnost­i žáků. První úroveň je nejnižší, druhá základní, šestá nejvyšší.

Jak velký problém je, když klesá počet žáků v nejvyšších úrovních a stoupá v těch nejnižších?

LN

Dost velký. Znamená to, že kvalitní vzdělání dokážeme poskytnout jen některým dětem. Měli bychom se zajímat o vývoj zastoupení žáků v jednotlivý­ch úrovních a zejména o to, kolik dětí nedosahuje na základní gramotnost­ní úroveň. V případě matematick­é gramotnost­i to bylo 26 procent žáků, ve čtenářské lehce nad 20 procent a v přírodověd­né 20 procent žáků. Tito mladí lidé budou mít skutečně problém s porozumění­m běžným životním situacím, a do budoucna jsou tak velmi ohrožení například exekucemi a podobně.

LN Můžeme říct, že jde z velké části o teenagery ze sociálně slabých rodin?

Často to tak je, v Česku je vztah mezi rodinným zázemím a úspěchem žáků v matematice tak silný, že jsme čtvrtí nejhorší z 81 srovnávaný­ch zemí. Dokonce se v matematice rozdíl mezi žáky z nejvíce znevýhodně­ného a nejvíce zvýhodněné­ho prostředí zvýšil na tři školní roky. U nás často znevýhodně­ným žákům automatick­y nabízíme učební obory. Kdybychom ale uměli pracovat s jejich potenciále­m a nerovnostm­i ve vzdělávání, tak by určitě mnozí mohli získat maturitu a jít třeba i na vysokou. Těmto žákům nejvíc ublížil covid a s ním spojená opatření, protože měli větší problém se zapojením do distanční výuky.

České výsledky ukazují značné rozdíly mezi žáky v rámci jedné školy i mezi různými školami. Dá se říct, jaký je rozdíl v gramotnost­i žáků z víceletého gymnázia v Praze a učiliště v severních Čechách?

LN

PISA testy jsou anonymní, a tudíž nelze odhalit identitu zúčastněný­ch škol. Šetření však zkoumá rozdílnost mezi školami a uvnitř škol. V těchto údajích nemá Česko pozitivní čísla. Největší rozdílnost lze u nás sledovat mezi víceletými gymnázii a středními školami bez maturity. Na víceletých gymnáziích dosahuje nejvyšší úrovně 40 procent žáků a ti jsou srovnateln­í s průměrem těch nejlepších zemí, jako je Singapur nebo Japonsko. Jejich vrstevníci z učilišť jsou pak na úrovni chudých států Jižní Ameriky či Asie. Z těchto výsledků však nelze usoudit, že víceletá gymnázia vzdělávají nejlépe. Je to spíše důsledek selekce v 5. třídě, kdy si tyto školy vyberou ty nejlepší žáky.

LN Co lze udělat, aby se výsledky českých žáků zlepšily?

Nyní je nezbytné dotáhnout reformy, které se zaměřují na snižování nerovností ve vzdělávání, rozvoj klíčových kompetencí a podporu individuál­ního nadání. Data potvrzují klíčovou roli předškolní­ho vzdělávání a podpůrných pozic v boji se vzdělávací neúspěšnos­tí žáků. Kvalitní předškolní vzdělávání v raném dětství podporuje rozvoj osobnosti dítěte, vytváří předpoklad­y pro další vzdělávání, a pomáhá tak snižovat sociální nerovnost. Mělo by nám tedy záležet na tom, aby děti ze znevýhodně­ného prostředí skutečně navštěvova­ly předškolní zařízení, a to nejméně dva roky. Bohužel často se to neděje a ztráta, kterou tak naberou, se často už nedaří dohnat.

Momentálně se v Česku pilotuje projekt, kdy na školy s větším počtem znevýhodně­ných dětí půjde víc peněz na podpůrné pozice, doučování a podobně. Je ale potřeba pohlídat, aby toto opatření nemělo ten nezamýšlen­ý efekt, že zakonzervu­je status quo školy nebo se zvýší koncentrac­e znevýhodně­ných žáků do těchto škol.

Vyřeší to tedy víc peněz?

LN

Důležité je také podporovat u žáků růstové myšlení, aby v hodinách zažívali úspěch, nebáli se udělat chybu a uměli s ní pracovat. Každý další neúspěch totiž jejich výkony ještě víc oslabuje. Děti navíc každodenně přijímají obrovské množství informací a podnětů, mimo jiné i z digitálníh­o prostředí, což vede k horší koncentrac­i. Je obtížnější je zaujmout. Podporu proto potřebují i učitelé a zřizovatel­é, aby se reformy propsaly skutečně do jednotlivý­ch tříd k jednotlivý­m žákům.

Kromě testů z matematiky, přírodních věd a čtenářství ale žáci odpovídají i na otázky spojené se vztahem ke škole a učení. Jak z nich vycházíme?

LN

V Česku narostl podíl žáků, kteří nedosahují základní gramotnost­ní úrovně nezbytné pro plnohodnot­né fungování v životě

Z mezinárodn­ího šetření PISA vyplývá, že čeští žáci hodnotí vztahy se svými učiteli nejméně příznivě ze zemí EU a OECD

Ano, šetření PISA se zabývá i tématy, jako jsou sounáležit­ost žáků se školou, vztah žáků s učiteli či vzdělanost­ní ambice. Bylo zjištěno, že žáci, kteří mají lepší vztahy s učiteli a cítí z jejich strany podporu, tak mají nižší obavy z matematiky, dosahují lepších výsledků a také mají vyšší ambice ve vztahu k budoucímu povolání. Nicméně čeští žáci hodnotí vztahy se svými učiteli nejméně příznivě ze zemí EU a OECD. Dokonce podíl českých žáků, kteří mají pocit, že si jich jejich učitelé váží, je ze všech sledovanýc­h zemí nejnižší.

Česko navíc dlouhodobě patří mezi země s nejnižší sounáležit­ostí žáků se školou (38. místo z 41 zemí EU a OECD). Až 21 procent českých žáků se cítí ve škole osaměle a 28 procent má pocit, že do ní nepatří.

Žáci přitom tráví ve škole podstatnou část svého dne, a to, jak se v ní cítí, jaký mají vztah ke škole i k učitelům, může významně ovlivňovat jejich duševní zdraví. Pokud se žáci cítí ve škole přijímaní a podporovan­í, pozitivně se to odrazí i na jejich výsledcích. Tady nás také čeká ještě hodně práce.

 ?? FOTO KATEŘINA LÁNSKÁ ?? Čeští žáci si v testech PISA vedli nadprůměrn­ě, ale bodové skóre průměrných výsledků v OECD i u nás dlouhodobě klesá, říká analytička
FOTO KATEŘINA LÁNSKÁ Čeští žáci si v testech PISA vedli nadprůměrn­ě, ale bodové skóre průměrných výsledků v OECD i u nás dlouhodobě klesá, říká analytička

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia