Lidové noviny

Dva týmy v troskách

Stalo se 6. února před 66 lety. Mnichovská tragédie Manchester­u United změnila anglický fotbal i tamní média. Proč?

- JIŘÍ ČIHÁK

Ani v jednom z mnoha archivů nenajdete jméno autora, který tenkrát zmáčkl spoušť. Originální negativ šestašedes­át let starého snímku z letiště Ringway na severozápa­dě Anglie už dnes fotobanky nevedou. Přitom jde o jednu z posledních památek mužstva, jež mělo v nadcházejí­cí dekádě ovládnout nejen evropský fotbal.

Manchester United v éře legendární­ch „Busby Babes“jen těsně před hrozivou leteckou tragédií, která ve čtvrtek 6. února 1958 zasáhla celý sportovní svět.

Došlo k ní na zpáteční cestě z Jugoslávie, kde si tým v odvetě čtvrtfinál­e proti Crvené Zvezdě Bělehrad zajistil postup mezi čtyři nejlepší kluby Poháru mistrů. Po osudovém mezipřistá­ní v Mnichově, kde zuřila ošklivá sněhová vánice. Při neúspěšném třetím pokusu o start stroj Airspeed Ambassador sjel z dráhy, narazil do skladu s palivem, rozpůlil se a vzplál.

Ze čtyřiačtyř­iceti lidí na palubě nehodu nepřežilo třiadvacet.

Sedm hráčů zahynulo na místě, vážným zraněním podlehl po dvou týdnech v nemocnici také Duncan Edwards, v jedenadvac­eti letech považovaný za zázračné dítě anglického fotbalu. Zemřel i sekretář klubu a dva trenéři, dva členové posádky, dva další pasažéři a osm novinářů.

Tragédie v pozadí

Právě o nich se někdy hovoří jako o druhém týmu, který při neštěstí na mnichovské­m letišti Riem ztratil své nejlepší muže.

Ty, kteří na stránkách tehdejších deníků či večerníků udávali trendy a svými názory ovlivňoval­i masy. Byť uplynulo pět let od korunovace královny Alžběty II., kterou Britové hltali i díky přímému přenosu BBC, televizní přijímače byly v Anglii padesátých let pořád spíš známkou luxusu.

Noviny měly jednoznačn­ě navrch i před rozhlasem, a tak se někteří reportéři u veřejnosti těšili podobné popularitě jako samotní hráči. Takový Henry Rose, kníratý padesátník a nejčtenějš­í fotbalový autor z listu Daily Express, si fanoušky získal lidovými a často až přidrzlými komentáři. S doutníkem v ruce z novinářské lóže tradičně kynul fanouškům, kteří ho na stadionu buď popěvky vítali (v Manchester­u), nebo bučením vyháněli (v Liverpoolu).

„Možná neměl nejlepší sloh z nás všech, ale přesně věděl, co štvalo chlapy u piva ve čtvrté cenové. Ve svých sloupcích uměl dokonale vystihnout jejich pocity,“popisoval ho kolega Frank Taylor, jeden z přeživších mnichovské v katastrofě a autor knihy Den, kdy tým zemřel.

Roseovo know-how uznávali i hráči a trenéři. Na jeho pohřbu se v Manchester­u sešly na čtyři tisíce lidí a všechny taxíky ten den vozily truchlící po městě zadarmo.

Novinářský­ch es, která se z Bělehradu s týmem Manchester­u United už nikdy nevrátila, však bylo víc, což vedlo k překotným změnám v rámci celého řemesla.

Ještě v letech před neštěstím rozkvétalo podobně jako samotný sport.

Vznik Poháru mistrů evropských zemí, předchůdce dnešní Champions League, totiž představov­al dříve nepoznané výzvy nejen pro samotné fotbalisty, ale také pro reportéry. Ti z Manchester­u

křižovali Evropu společně s týmem a své referáty diktovali do domovských redakcí přes nestabilní a často selhávajíc­í telefonní spojení.

Stejné to bylo i tenkrát v Bělehradě, kde Manchester United po předchozím domácím vítězství 2:1 uhrál postupovou remízu 3:3. Den poté se proto i s doprovodem mohl vydat na cestu zpátky ve výborné náladě.

Pod uznávaným manažerem Mattem Busbym, jenž dal dohromady partu nadějných mladíků (odtud přezdívka Busbyho děti), měli mít United všechno před sebou. O sezonu dříve právě v semifinále

ztroskotal­i na Realu Madrid, pozdějším vítězi, a tentokrát chtěli královský klub ze Španělska sesadit z trůnu a započít vlastní dynastii.

Rovněž klub dělal pro hráče první poslední. Po předchozím pohárovém utkání na Dukle, kdy kvůli problému se spojem zpátky na ostrovy tým málem zmeškal další utkání v anglické lize, se z Jugoslávie vracel speciálem. Ale protože málokteré letadlo té doby zvládlo dva tisíce kilometrů bez dotankován­í, zastávka v Mnichově byla nevyhnutel­ná.

Nervozita na palubě

„Vybavuju si, že jsme cestou z Bělehradu hráli karty. A když jsme v Mnichově vystoupili z letadla, všem nám byla šílená zima,“líčil Bill Foulkes, jeden z fotbalistů, kteří měli štěstí. „Pak jsme se vrátili na palubu, ale první start se nezdařil a mezi námi poprvé zavládla nervozita. Neúspěšný byl i druhý pokus, takže nás poslali zpátky do terminálu. Nikdo ani nedutal.“

Bylo po půl třetí odpoledne a počasí se rychle zhoršovalo, mnozí proto předpoklád­ali, že ten den už do Anglie neodletí. Edwards dokonce stihl poslat do Manchester­u telegram: „Všechny lety zrušeny, vrátíme se zítra.“Unáhlil se.

Kapitán James Thain, šestatřice­tiletý bývalý pilot Královskéh­o letectva RAF, nařídil, ať mechanici zkontroluj­í motory. Pak usoudil, že do třetice už start zvládne

a překvapené pasažéry zavolal, zpátky. Při předchozíc­h dvou neúspěšnýc­h pokusech letoun ani jednou nevyvinul potřebou rychlost, aby se mohl odlepit od země. Pokaždé však ještě dokázal bezpečně zabrzdit, což se při třetím rozjezdu nepovedlo.

Kaluž rozbředléh­o sněhu na ranveji totiž stroj zpomalila až na poslední chvíli, vzlétnout už nešlo a zabrzdit včas taky ne. Letadlo sjelo z dráhy, prorazilo plot za ní a narazilo.

Nejhůř dopadli ti, kteří seděli v zadní části za křídly. Kdo byl při vědomí, snažil se z doutnající­ch trosek co nejdřív dostat. Těžký boj v nemocnici nakonec zvládl i kouč Busby, přežil také mladý Bobby Charlton, jemuž zachránil život brankář Harry Gregg.

Ten jako jeden z mála v kritické chvíli zachoval klid a rozvahu: z letadla kromě dalších spoluhráčů vytáhl i malé dítě a jeho matku. A protože vyvázl bez zranění, po třinácti dnech (!) od tragédie už zase stál v bráně Manchester­u United; na trávníku byl dokonce s kapitánsko­u páskou také obránce Foulkes.

S odstupem času zní neuvěřitel­ně, že se celý klub dokázal postavit na nohy tak rychle. Tým zalepil narychlo vypůjčeným­i hráči i mladíky z dorostu. V prvním duelu po hrozivém neštěstí porazil v Anglickém poháru Sheffield Wednesday 3:0, což byl malý zázrak.

Nebyli to však pouze United, kteří měli ten den potíže nasadit plnohodnot­nou sestavu. V novinářské­m boxu slavného stadionu Old Trafford chybělo hned osm reportérů a devátý ještě kvůli následkům havárie zůstával v jedné z německých nemocnic.

Boty mrtvých mužů

Šéfredakto­ři proto museli rychle najít náhradu. Na fotbal převeleli redaktory z jiných rubrik. David Meek, do té doby přední politický komentátor z Manchester Evening News, popisoval: „Někteří z nás už sice v minulosti pár fotbalovýc­h zápasů pokrývali, ale stejně dorazila i řada naprostých nováčků. Navíc ta tísnivá atmosféra. Vždyť my jsme si doslova nazuli boty mrtvých mužů.“

Zrovna on pak u fotbalu zůstal a pro zápasové bulletiny Manchester­u United šestadvace­t let připravova­l úvodní slovo sira Alexe Fergusona. S novými jmény ale jinak přišly nové pořádky.

Novináři totiž k fotbalovém­u utkání přistupova­li jako ke každé jiné události, kterou byli zvyklí pokrývat. Po zápasech se třeba začali vyptávat na dojmy samotných hráčů a trenérů, takže se v textech poprvé hojně objevovaly jejich citace.

V Anglii šlo tenkrát o revoluci, podobné inovace dřív staromilci většinou rychle zarazili.

„Považuji to za jednoznačn­ý krok zpátky v rámci umění reportáže,“postěžoval si dříve v roce 1955 například Archie Ledbrook, další významný novinář, jenž na palubě letadla v Mnichově zahynul.

Kvůli práci na jiném článku přitom málem nestihl odlet a do Bělehradu se místo něj už balil kolega z redakce Daily Mirror. Ledbrook ale text odevzdal včas, fofrem vyrazil na Ringway a při nástupu se ve výrazných brýlích a světlé rádiovce ještě připletl na společnou fotografii hráčů.

Tragédie pak změnila fotbal i spoustu věcí okolo něj. Někteří z fotbalistů, kteří přežili, se na trávníky už nikdy nevrátili, další se těžko vypořádáva­li s hrůzami a měli psychické problémy.

„Někdy mě pohltí šílená lítost a smutek. A taky pocit viny, že jsem přežil a dostal šanci toho ještě tolik prožít,“říkával pohnutým hlasem záložník Charlton, jediný z obdivované­ho kádru United, který byl součástí zlaté anglické party na mistrovstv­í 1966 a udělal velkolepou kariéru.

Mělo jich být víc; nejen na hřišti, ale i v novinářské lóži.

Celá Británie totiž tehdy v Mnichově ztratila dva mimořádně oblíbené týmy, jen o tom druhém se dodnes mluví o něco méně.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Slavná fotografie.
Fotbalisté Manchester­u United i novináři vyrážejí na cestu, z níž se mnozí nevrátí.
FOTO PROFIMEDIA Slavná fotografie. Fotbalisté Manchester­u United i novináři vyrážejí na cestu, z níž se mnozí nevrátí.
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Zasněžená tragédie. Trosky letounu Airspeed Ambassador. V Mnichově zahynulo 23 ze 44 pasažérů.
FOTO PROFIMEDIA Zasněžená tragédie. Trosky letounu Airspeed Ambassador. V Mnichově zahynulo 23 ze 44 pasažérů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia