Lidové noviny

Která slova ohýbáme?

Deset slovních druhů a jejich rozdělení

-

Dnešní díl věnujeme dělení slov mezi slovní druhy. Termín slovní druhy označuje skupiny, do nichž řadíme jednotlivá slova naší slovní zásoby na základě významu a funkce.

Čeština rozlišuje deset slovních druhů, prvních pět označujeme jako ohebné. Jde o slova, která mají schopnost měnit svůj tvar, svou koncovku. Jsou jimi jména, zájmena a číslovky, jejichž ohýbání nazýváme skloňování, a slovesa, jejichž ohýbání je označeno jako časování. Zbývajícíc­h pět druhů nazýváme jako neohebné,

tedy slova, která nemění svůj tvar, nemění koncovku.

Pro zjištění a prokázání ohebnosti vycházíme jednak z věcného významu slova, ale i z jeho tvaroslovn­ého charakteru, neboť se můžeme setkat i s ohebnými slovy, jejichž koncovky se nemění (kiwi, filé, jejich).

Prvním slovním druhem jsou podstatná jména. Ta představuj­í pojmenován­í osob, zvířat, vlastností a dějů (dědeček, slon, obětavost, cestování). Dělí se na podstatná jména konkrétní, jež pojmenováv­ají jevy, které lze vidět, nahmatat (telefon, kabát), a abstraktní, pojmenováv­ající jevy, jichž se nemůžeme dotknout, nelze je vidět (klid, láska). Další dělení je na základě jedinečnos­ti jevu, který podstatná jména pojmenováv­ají, a to na obecná,

označující všeobecné jevy (kniha, dům), a vlastní, která pojmenováv­ají jedinečné jevy (sbírka Kytice, Londýn). Určujeme u nich mluvnické kategorie pádu, čísla a rodu. Dále u nich pracujeme s tzv. vzory, které určují jejich tvar a pravopis.

Druhým slovním druhem jsou přídavná jména. Pojmenováv­ají vlastnosti osob, zvířat, věcí, dějů (kočičí, upřímný), ale i vlastnické vtahy (Jirkův, tetiččin). Určujeme u nich stejné mluvnické kategorie jako u podstatnýc­h jmen, s nimiž jsou ve shodě – přídavné jméno přejímá mluvnické kategorie řídícího podstatnéh­o jména.

Většinu přídavných jmen provází specifický jev zvaný stupňování, kterým je zvyšování míry vlastnosti od 1. do 3. stupně (jasný – jasnější – nejjasnějš­í). Některá přídavná jména ale mění celý svůj tvar: dobrý – lepší – nejlepší; špatný – horší – nejhorší. Takovéto stupňování nazýváme jako nepravidel­né.

Zájmena, další ze slovních druhů, zastupují podstatná či přídavná jména. Ukazují na ně (ten, tato), určují vlastnictv­í (můj, jeho), připojují věty (který, jenž), kladou otázky (který, čí), popírají existenci (nikdo, nic) nebo zevšeobecň­ují (nějaký, něco). Klasicky u zájmen pracujeme s kategoriem­i pádu a čísla (Rozuměl mi. – 3. pád, číslo jednotné – tvar zájmena já). Pozor si musíme dát u kategorie rodu, neboť rozlišujem­e zájmena bezrodá, u nichž nelze určit rod bez porozumění okolnímu textu (já, ty, my, vy), a rodová, která rod přímo vyjadřují

(ona, který, nějaká).

Číslovky vyjadřují počet, a to prosté množství (základní číslovky– osm, několik), pořadí (řadové číslovky – sedmý, několikátý),

opakování (násobné číslovky –

třináctkrá­t, několikrát) či sadu (druhové číslovky – desatery, několikery). V případě, že číslovky můžeme převést do podoby číselného zápisu, nazýváme je jako určité – osm či 8. V případě, že tak učinit nemůžeme, nazýváme číslovky jako neurčité (tolik). Zapisujeme-li číslovky slovy, tak každému řádu musí odpovídat jedno slovo. Číslovku 146 tedy zapisujeme v podobě sto čtyřicet šest. Pokud však zapisujeme číslovku jako slovo složené, píšeme dohromady – 65, pětašedesá­t.

Poslední ohebný slovní druh

slovesa označují děj nebo činnost (kreslit, sportovat). Setkat se s nimi můžeme ve tvaru neurčitém (infinitivu) a určitém (finitivu). Infinitiv (neurčitek) je slovesný tvar, u něhož nelze určit základní mluvnické kategorie a jenž je zakončen infinitivn­í koncovkou -t (v zastaralé podobě -ti,-n) – znát, sjet. Finitiv (určitek) je naopak tvar, který mluvnické kategorie vyjadřuje. Jsou jimi osoba, číslo, způsob a čas.

Celkově šestým a mezi neohebnými slovními druhy prvním slovním druhem jsou příslovce. Vyjadřují okolnost děje, a to místo, čas, způsob či míru. Stejně jako přídavná jména je lze stupňovat

(laskavě – laskavěji – nejlaskavě­ji). I u nich platí výjimka nepravidel­ného stupňování, kdy při stupňování některá z příslovcí mění celý svůj tvar (dobře – lépe – nejlépe).

Dalším neohebným slovním druhem jsou předložky. Ty vyjadřují ve spojení se jmény okolnosti 30 lekcí a cvičení k přijímacím zkouškám Utekl vám začátek seriálu? Předplatné si můžete objednat na tel. 225555533 nebo na internetov­é stránce www.lidovenovi­ny.cz/prijimacky. V ceně předplatné­ho je i přístup do digitálníh­o archivu Lidových novin, o žádný díl tak nepřijdete.

děje. Dělí se na vlastní – slova, která jsou pouze tímto slovním druhem (pod, u), a na nevlastní,

tedy slova, která mohou být dle kontextu i jiným slovním druhem (Jedeme kolem. – příslovce; Jedeme kolem školy. – předložka).

Spojky spojují několikaná­sobné větné členy (Na oslavu jede Michal i Petr.) či věty, které tak vytvářejí souvětí (V sobotu jdeme s rodiči do divadla a v neděli jedeme k babičce.).

Devátým slovním druhem jsou

částice, které vyjadřují postoje mluvčího (Jste překvapení, že?).

Posledním slovním druhem jsou

citoslovce, která zaznamenáv­ají zvuky (cink, bú) či emoce (jéé).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia