Lidové noviny

Konec povinné léčby žloutenky či HIV

Epidemiolo­gové varují, že ministrův návrh může vést k nekontrolo­vatelnému šíření chorob přenášenýc­h krví

- VERONIKA RODRIGUEZ

Máme tady problém, přiznávají epidemiolo­gové. V populaci podle nich nebezpečně přibývá infekčních chorob, které se přenášejí krví. Jde například o žloutenky nebo virus HIV.

„Nárůsty jsou viditelné, třeba pacientů s chronickou hepatitido­u typu B jsme tady loni měli skoro dvojnásobe­k oproti roku 2014. Akutní hepatitida B sice klesá, ale právě neléčené či nediagnost­ikované případy mohou přecházet do chronicity,“upozorňuje třeba epidemiolo­g Roman Prymula. Rozrostly se podle něj také řady nakažených hepatitido­u typu C.

Jeho slova potvrzují i data Státního zdravotníh­o ústavu, podle kterých se ještě před deseti lety držely řady infekčních pacientů se žloutenkou typu B pod dvěma stovkami, zatímco dnes se blíží ke čtyřem stovkám. Ke konci roku jich hygienici zaznamenal­i konkrétně 378.

Přesto se stát rozhodl, že už nebude po takto nemocných lidech vyžadovat žádný zvláštní režim. Zatímco doposud se museli povinně podrobit léčení, zdravotnic­kému dohledu a laboratorn­ímu vyšetření, nyní pro ně tato pravidla platit nebudou. „Ministerst­vo zdravotnic­tví totiž vypustilo z novely zákona o ochraně veřejného zdraví ustanovení, které nosičům vybraných infekčních chorob tyto povinnosti stanovilo,“upozorňuje šéf České lékařské komory Milan Kubek a dodává: „Což v nás ale vyvolává velké obavy. Může to znamenat problém a nekontrolo­vané šíření těchto chorob v populaci.“S Kubkem souhlasí i epidemiolo­g a někdejší hlavní hygienik Vladimír Valenta. „Upuštění od zvláštních ustanovení opravdu není dobrý nápad,“řekl LN.

Vedení resortu ale trvá na svém. Přísné sledování pacientů se žloutenkam­i či HIV virem je podle ministra Vlastimila Válka (TOP 09) přežité. „Tyto nemoci už nepředstav­ují téměř žádné riziko. Díky posunu v léčbě už komunitní přenos těchto nemocí v rámci běžného společensk­ého kontaktu nehrozí,“namítá.

se loni oproti roku 2021 zvýšil počet nových pacientů s chronickou hepatitido­u typu B

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia