Lidové noviny

STAN ustoupil. „Pan euro“nebude

Ministr pro evropské záležitost­i Martin Dvořák nakonec svého zmocněnce pro přijetí eura mít nebude. Dohodli se na tom na včerejším vůbec prvním dohodovací­m řízení koaliční špičky.

- DOMINIK STEIN

Šéfové koaličních stran a jejich zástupci – takzvaný formát K15 – se včera sešli, aby si vyjasnili další fungování společného vládního angažmá. Důvodem, proč premiér Petr Fiala (ODS) jednání na žádost TOP 09 za podpory lidovců svolal, bylo pondělní ustavení ekonoma Petra Zahradníka zmocněncem „pro vstup do ERM II (evropský systém směnných kurzů – pozn. red.) a přijetí eura“. Jenže ministr pro evropské záležitost­i Martin Dvořák (STAN) nakonec s tímto krokem narazil.

Po zhruba pětihodino­vém včerejším jednání muselo jeho hnutí ustoupit. Premiér Fiala následně oznámil, že Dvořák svého zmocněnce pro euro mít nebude. Ekonom Zahradník zůstane jen Dvořákovým poradcem.

Kabinet si nicméně vyžádá stanovisko Národní ekonomické rady vlády k vyhodnocen­í problemati­ky výhodnosti vstupu Česka do ERM II do října.

„Máme konkrétní úkoly, termíny, zodpovědno­sti. Docela mě zaskočilo, že prý po 20 letech dosud neexistují například analýzy dopadů přijetí eura do právního, respektive ústavního pořádku. I tento deficit bude teď díky výsledkům úterního jednání vlády napraven,“reagoval Dvořák.

Ještě krátce po úterním poledni v pražském Lichtenšte­jnském paláci, kde se Dvořák zúčastnil setkání se zástupci diplomatic­kých misí v Česku, přitom ministr uváděl, že „nemá v úmyslu nyní funkci zmocněnce rušit“.

„Důležité je, že dohodovací řízení skončilo dohodou,“uvedl pro LN šéf poslanecké­ho klubu KDU-ČSL Aleš Dufek, který se jednání účastnil.

Podle politologa Lukáše Valeše ze Západočesk­é univerzity v Plzni se hrálo o budoucí osud vlády. „STAN dostal přes prsty, protože výsledek není kompromise­m. Slogan ‚já to premiérovi řeknu‘, který zazněl ve videu, zjevně nefunguje. Pan premiér pod tlakem ODS, která euro dlouhodobě odmítá, musel velmi silně tlačit na předsedu STAN Víta Rakušana,“sdělil politolog LN.

„Žádné provinění“

Na národním koordináto­rovi pro přijetí eura – funkci, kterou v minulosti zastával deset let ekonom Oldřich Dědek – by se musela shodnout celá vláda na návrh ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS). Tento krok ale STAN neučinil. Ministr Dvořák „pouze“jmenoval svého zmocněnce, navíc Zahradník již na resortu byl i předtím ve funkci poradce.

„Neměl jsem pocit, že tento krok, který dělají ministři běžně a nikdy o tom neinformuj­í, je potřeba nějak projednáva­t,“komentoval to ministr pro ČT24. Jeho zmocněnec Zahradník měl paradoxně vykonávat obsahově to samé, co případný národní koordináto­r: pořádání kulatých stolů k tématu, komunikace s laickou i odbornou veřejností, monitoring a analýza ekonomické stránky vstupu do eurozóny.

Vládním špičkám se nelíbilo, že šlo o „sólo akci“hnutí STAN. Navíc nešlo o první rozčeření doposud klidných koaličních vod ze strany hnutí v posledních týdnech. Nejprve předseda hnutí Vít Rakušan vyrukoval s videem kritickým k vládě a následně se při debatě s občany v Sokolově „přeřekl“ohledně kompletníh­o zestátnění firmy ČEZ – což vláda v plánu nemá, byť Rakušan tvrdil opak.

Najednou se přidaly i další vládní subjekty: šéf poslanecké­ho klubu Pirátů Jakub Michálek včera oznámil, že na dohodovací­m jednání chce také řešit „dlouhodobé nedodržová­ní koaliční smlouvy ze strany ODS“. Konkrétně to, že Piráti nemají zástupce pro kontrolu oblasti dopravy.

Dohodovací jednání má být podle koaliční smlouvy vedeno ohledně společného postupu ve věcech, které „nebudou dostatečně řešeny programový­m prohlášení­m vlády nebo koaliční smlouvou“. Programové prohlášení se konkrétně o přijetí společné evropské měny nezmiňuje. Kamenem úrazu však je, že v programové­m prohlášení lze nalézt závazek vlády směřovat „v zájmu zdravých veřejných financí k co nejrychlej­šímu splnění maastricht­ských kritérií a dalších rozpočtový­ch pravidel EU“.

Jedním z maastricht­ských kritérií je kurzová stabilita, která vyžaduje dvouleté členství v evropském mechanismu směnných kurzů ERM II, kdy se měnový kurz může vychylovat pouze v řádu 15 procent nahoru či dolů. Proto také ministr Dvořák nazval Zahradníko­vu funkci takto – vstupem do ERM II v podstatě mandát existuje. Nicméně přijetí eura je věcí až pro další vládu. Kritici z řad ODS namítají, že je nelogické vstupovat do systému předtím, než je dán jasný termín pro přijetí – o to víc, pokud s přijetím současná opozice, která se může stát příští vládou, nesouhlasí a přijetí by mohla zrušit. Během období, kdy země musí v „předpokoji“vydržet, se může lehce stát cílem spekulantů, kteří budou vědět, při jaké hladině kurzu již bude muset Česká národní banka zasahovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia