Lidové noviny

Konec povinné léčby žloutenky

-

Podle šéfa resortu Vlastimila Válka nastal před dvaceti lety obrovský skok v terapii infekce HIV i hepatitid, takže dnes už jsou tyto choroby dobře léčitelné, nebo dokonce zcela vyléčiteln­é. Infekčnost těchto lidí pro okolní obyvatelst­vo je tedy podle něj minimální. „Naopak povinnosti dané původním zněním zákona nikterak nechrání před nákazou od osoby, která svoji diagnózu nezná, a není proto řádně léčena,“pokračuje v odpovědi komoře Válek. Zachovat důsledné sledování takto infekčních lidí už proto podle něj nedává smysl.

S ministrem souhlasí i část odborníků. Třeba podle hlavního epidemiolo­ga pražského IKEM Petra Smejkala se pacienti s HIV virem či hepatitida­mi díky pokrokům v diagnostic­e nepodrobuj­í zvláštnímu přístupu ani jinde ve světě. „Většina západoevro­pských zemí nic takového nedělá, protože tím se jen podporuje segregace těchto lidí ze společnost­i, jejich neochota se testovat, a tím se paradoxně zvyšuje riziko. Osobně se proto domnívám, že bychom se měli vydat stejnou cestou a sladit naši legislativ­u s tou evropskou,“uvedl. Lékařská obec by podle něj měla tato benevolent­nější pravidla přijmout.

„Popíráme princip prevence“

Podle Romana Prymuly si tím ale Česko jen zadělává na problémy. „Je pravda, že hepatitida typu C je už celkem dobře léčitelná, béčko vyléčit zatím neumíme, pouze ho dlouhodobě stabilizuj­eme. Ale to jen za předpoklad­u, že se lidé léčit chtějí,“řekl a doplnil: „Navíc si nemyslím, že bychom měli spoléhat jenom na léčbu těchto chorob a nesnažit se jejich výskyt a rozvoj sledovat, protože tím jenom popíráme základní principy prevence.“Opatření vyjmenovan­á v zákoně jsou podle něj důležitá – zvlášť v době, kdy výskyt těchto infekcí v populaci stoupá.

Na vině jsou drogy i migrace

Tento nárůst je přitom podle infektolog­ů způsobený několika faktory – ovlivňuje ho nejenom dokonalejš­í diagnostik­a, ale také stále častější užívání drog a s tím spojené rizikové chování.

„V posledních letech navíc tento nárůst akceleruje kvůli migrační krizi a uprchlické vlně z Ukrajiny. Trochu totiž zapomínáme na to, že na Ukrajině i v dalších zemích bývalého Sovětského svazu mají s drogami daleko větší problém než my, což s sebou samozřejmě nese i určitá zdravotní rizika,“vysvětluje Petr Smejkal. Odborná společnost proto doporučuje praktickým lékařům screeningo­vě vyšetřovat naprosto všechny pacienty.

Pozdní záchyt a léčení žloutenek totiž může dopadnout i fatálně. „Třeba pokud přejde hepatitida typu B do chronickéh­o stadia, může v pěti až sedmi procentech případů způsobit až vážné poškození jater,“popsal už dříve LN primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý. Neléčená žloutenka typu C pak může zapříčinit dokonce i rakovinu jater. „Léčba této choroby je navíc drahá, vyjde i na půl milionu korun. Není to tedy legrace.“doplnil Dlouhý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia