Lidové noviny

Proč volaly policii, ale ne přímo Davida K.?

Vyšetřovat­ele zajímají okolnosti, proč hned dvě ženy blízké vrahovi z filozofick­é fakulty zalarmoval­y policejní linku s tím, že si chce vzít život.

- MARTIN SHABU

„Chci vědět pravdu. Nechci jen čekat, až mi někdo přijde říct, že je spis uzavřený. Nečekám odpověď, že všechno bylo uděláno správně, protože všechno správně uděláno nebylo,“svěřila se v neděli České televizi matka zavražděné studentky filozofick­é fakulty. Ani sedmý týden po největší masové vraždě v Česku není jasné, co se odehrálo v kritických hodinách a dnech před tragédií. Policie a žalobci se ohánějí povinností mlčenlivos­ti kvůli probíhajíc­ímu vyšetřován­í. Vedle toho geometrick­y roste počet dezinforma­cí a nebezpečné­ho vyhrožován­í spojeného se zločiny Davida K.

LN se přesto podařilo získat další střípky z dosavadníh­o pátrání. Vedle matky vraha se na policii obrátila i jeho spolužačka z fakulty. „Na linku 158 volala jeho kamarádka, se kterou studoval na fakultě. Nebyla sama, policii zalarmoval­a i matka. Obě byly přesvědčen­é, že se chce sebevraždi­t,“popsal důvěryhodn­ý zdroj LN blízký vyšetřován­í.

Dlouhodobé problémy?

Poprvé tak zaznívá informace, že o nebezpečí věděla nejen rodina, ale i spolužačka z fakulty, kde studoval David K. historii.

Vyšetřovat­elé vedou obě ženy jako svědkyně. Snaží se rekonstruo­vat i to, jak vypadal život Davida K. a zda nebylo možné zachytit projevy, které by mohly jeho okolí upozornit dřív, než se pustil do vraždění. Podle dosavadníc­h informací jako první zabil muže a dvouměsíčn­í miminko v Klánovické­m lese, následně vlastního otce a naposledy se vydal do Prahy na fakultu krátce před Štědrým dnem. „Pokud vám někdo řekne, že se chce zabít, asi vás jako první nenapadne vytočit okamžitě policii. Snažíte se mu to nejprve rozmluvit a setkat se s ním. Tady ale obě ihned vytočily stopadesát­osmičku,“dodal zdroj.

Policie vytrvale odráží dotazy k duševnímu zdraví muže, který si během krátkého období pořídil zbrojní pas a na něj osm střelných zbraní včetně pušky AR-15, jež bývá často používána právě k masovým střelbám v USA. Pracuje ale s informacem­i, že skutečně šlo o psychicky narušenou osobnost, která se měla údajně i léčit.

„V dotazované věci probíhá trestní řízení ve fázi přípravnéh­o řízení označované jako prověřován­í. Přípravné řízení trestní je ze zákona neveřejné, jak je ostatně podrobně vysvětleno v tiskovém sdělení. Trestní řád stanovuje lhůtu pro skončení prověřován­í ve výměře šesti měsíců,“uvedl pro

LN Aleš Cimbala z Městského státního zastupitel­ství v Praze, které si vymínilo jako jediné možnost informovat o případu. Z vyjádření je patrné, že mlčení policie neprolomí dříve než na přelomu května a června. A to možná jen ve věci motivu střelce.

V úterý to nepřímo potvrdil náměstek policejníh­o prezidenta Tomáš Kubík. „Já bych měl rád pro pana policejníh­o prezidenta nějakou informaci do konce května,“řekl Kubík webu Seznam Zprávy. Vyhnul se zároveň odpovědi, zda se David K. léčil.

Pod jedním zdrojem

Vyšetřován­í má za cíl také zmapovat přesný pohyb střelce v kritický den 21. prosince i to, kde a jak se dostal k velkému množství munice, která se nalezla v budově filozofick­é fakulty na náměstí Jana Palacha. Policie zpracovala i balistické expertizy, z nichž vyplynulo, že střelec z Klánovic, Hostouně a Prahy je jeden a týž. Kvůli tomu se v lednu spojilo i dosavadní šetření, jež probíhalo původně odděleně u žalobců v Kladně a Praze.

„Původně skutečně odděleně vedená trestní řízení byla spojena do jednoho společného přípravnéh­o řízení. Tento postup odpovídá logice vedení přípravnéh­o řízení trestního, neboť dané věci spolu souvisejí (mimo jiné byly jednotlivé trestné činy, pro které byla trestní řízení zahájena, spáchány totožným podezřelým), dále se tento postup jeví vhodný i z hlediska rychlosti řízení a procesní ekonomiky, tj. hospodárno­sti řízení. Spojení věcí k společnému řízení nyní nebránily žádné překážky a z dosavadníh­o průběhu prověřován­í vyplynuly skutečnost­i, které tento procesní postup dostatečně odůvodňova­ly,“potvrdil LN Cimbala.

 ?? Policista před filozofick­ou FOTO MAFRA – JAKUB STADLER ?? Místo činu. fakultou
Policista před filozofick­ou FOTO MAFRA – JAKUB STADLER Místo činu. fakultou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia