Lidové noviny

Blinken zkouší vyjednat klid zbraní v Gaze

-

Pouhých osm dní – od 24. listopadu do 1. prosince – trvalo první a také poslední příměří mezi Izraelem a palestinsk­ým hnutím Hamás od začátku bojů loni v říjnu. Nová jednání o příměří už od prosince zprostředk­ovávají Katar, Egypt a Spojené státy.

Velké slovo má i Saúdská Arábie, která je považována za vůdčí stát arabského světa. Právě v Rijádu zahájil v pondělí svou cestu po Blízkém východě ministr zahraničí USA Antony Blinken. Včera pokračoval do Egypta a Kataru, teď zamíří do Izraele a na Západní břeh Jordánu.

Hamás, který Izrael napadl jako první, je svolný k míru i propuštění zhruba 130 izraelskýc­h rukojmí pod podmínkou, že se Izrael zcela stáhne z dosud dobytých území v Pásmu Gazy. Izraelská vláda v čele s premiérem Benjaminem Netanjahue­m trvá na úplném zničení Hamásu, zároveň by ovšem ráda dosáhla propuštění rukojmí, jež Hamás drží od začátku války. Zhruba sto jich hnutí vydalo při zmiňovaném příměří koncem listopadu výměnou za 240 palestinsk­ých vězňů, zejména žen a nezletilýc­h, držených v Izraeli převážně za útoky proti vojákům, často bez řádného soudu.

„Jednání jsou v citlivé fázi a jakýkoliv pokrok nebude snadný,“potvrdil pro list Times of Israel nejmenovan­ý americký diplomat. Blinken přitom na Blízký východ dorazil se strategií dojednat dočasné příměří, při kterém dojde k propuštění rukojmí a poskytnutí humanitárn­í pomoci ve válkou zmítaných oblastech. Zároveň už by se ale podle něj mělo debatovat, jak dosáhnout trvalého příměří.

„Když se nám podaří dojednat humanitárn­í příměří, chceme se rychle dostat do pozice, že budeme jednat o možných budoucích scénářích,“ocitovala agentura Reuters anonymní americký zdroj. To znamená jednání o poválečné rekonstruk­ci a správě Pásma Gazy, ale třeba i o možném vzniku samostatné Palestiny. „Všeobecně se předpoklád­á, že Blinken bude chtít na Netanjahua vyvinout značný tlak, aby nebyl ohledně Gazy tak neústupný,“napsala arabská stanice Al-Džazíra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia