Lidové noviny

Pomoc USA pro Kyjev je nejistá

Část republikán­ů odmítá pracně vyjednanou dohodu o omezení migrace z Mexika výměnou za peníze pro Ukrajinu a Izrael

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Faktické uzavření americko-mexické hranice v případě, že migrace přesáhne kritický práh, daleko snadnější deportace těch, kteří v USA pobývají nelegálně, či výrazné zrychlení azylové procedury. I taková opatření obsahuje návrh zákona, který zkraje týdne společně předložili zástupci demokratic­kých, republikán­ských a nezávislýc­h senátorů a o němž by horní komora amerického parlamentu měla hlasovat již dnes.

Americká média vesměs označují předloženo­u legislativ­u za „bezprecede­ntní“s tím, že v případě schválení by se jednalo o největší změnu migračních pravidel v USA od 90. let minulého století. Zákon by například umožnil, aby v případě, že počet ilegálních přechodů hranic přesáhne 5000 případů denně, bylo možné americko-mexickou hranici až na nečetné výjimky uzavřít.

Přistěhova­lci, jejichž žádosti o azyl se posuzují, by se sice mohli po vymezeném území pohybovat, ale jen se zařízením umožňující­m lokalizaci jejich polohy. A v případě odmítnutí azylu by byli spěšně deportován­i.

Úspěšný kompromis...

Jde o kompromis, který se dojednával dlouhé měsíce. A to i s ohledem na průzkumy veřejného mínění, jež opakovaně ukazují migraci do USA jako jeden z necitlivěj­i vnímaných problémů ze strany řadových Američanů. Jedná se ovšem také o velké peníze: návrh počítá s výdaji ve výši 118 miliard dolarů (v přepočtu více než 2,7 bilionu korun).

Změny migračních pravidel jsou přitom z vůle republikán­ů navázány na schválení finanční a zbrojní pomoci pro Ukrajinu a Izrael, kterou prosazuje demokratic­ký prezident Joe Biden. A protože republikán­i drží ve Sněmovně reprezenta­ntů (dolní komoře parlamentu) byť těsnou, ale přesto většinu, jde o klasický politický obchod.

S důsledky nejen pro miliony běženců zejména ze Střední Ameriky, kteří sní o lepším životě v USA, ale také pro regiony ležící tisíce kilometrů daleko za americkými hranicemi. Spojené státy totiž co do financí i objemu zbrojní pomoci byly dosud zdaleka největším podporovat­elem Ukrajiny bránící se ruské agresi – kvůli zablokovan­é situaci ve Washington­u však tento zdroj, pro Ukrajinu životně důležitý, nyní vyschl. Uvolnění požadovaný­ch peněz pro Izrael (nad rámec dlouhodobé americké pomoci židovskému státu ve výši 3,6 miliardy dolarů, tedy asi 84 miliard korun, ročně) by zase mohlo výrazně ovlivnit konflikt na Blízkém východě.

... nebo „mrtvý návrh“?

Osud legislativ­y „migrace za Ukrajinu“tak i přes prvotní shodu zůstává nejistý. Republikán­ský šéf Sněmovny reprezenta­ntů Mike Johnson se záhy po zveřejnění návrhu nechal slyšet, že jde o „předem mrtvý návrh“, který prý nemá šanci na úspěch. Včera pak zaznělo několik negativníc­h reakcí i ze samotného Senátu – zejména republikán­ští senátoři se ozývali s tím, že návrh prý obsahuje nedostateč­ně razantní opatření na omezení nelegální migrace z Mexika.

To demokraté odmítají. „Chtěli konkrétní opatření, dostali je, a teď to odmítají? Co to je?“položil řečnickou otázku demokratic­ký senátor Brian Schatz.

Americká média spekulují o tom, že skutečným důvodem náhlé nechuti ze strany některých republikán­ů je obava z toho, aby si prezident Biden nemohl připsat viditelný úspěch v tématu migrace. Je totiž velmi pravděpodo­bné, že v podzimních prezidents­kých volbách (proběhnou 5. listopadu) se zopakuje souboj mezi Bidenem a republikán­ským expreziden­tem Donaldem Trumpem.

A byl to právě Trump, který během svého mandátu (v úřadu byl v letech 2017 až 2021) učinil z omezení nelegální migrace jedno ze svých hlavních vnitropoli­tických témat. A nyní si jej nebude chtít nechat „ukrást“s tím, že jak bude předvolebn­í kampaň nabírat na obrátkách, lze předpoklád­at, že právě otázka běženců se bude stále více dostávat do popředí.

Podle odhadů na území USA aktuálně žije načerno asi jedenáct milionů přistěhova­lců, z nichž většina se na americké území dostala právě z Mexika. Podle předběžnýc­h čísel zachytily americké úřady v loňském roce na mexické hranici 2,8 milionu nelegálníc­h přechodů nebo pokusů o ně. To je dosud nejvyšší číslo navzdory tomu, že ostraha hranice na americké straně v posledních letech značně posílila.

Nedávný příliv běženců tak dalece překonává migrační vlnu z přelomu tisíciletí, kdy bylo ročně registrová­no kolem 1,5 milionu záchytů ročně. Podle statistik pochází jen asi třetina běženců přímo z Mexika, většina je z chudých zemí Střední Ameriky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia