Lidové noviny

Králi vypomůže prvorozený syn

Mění pořádky v královské rodině. Princ William se už chystá, že převezme některé z otcových povinností.

- LUBOŠ JIRSA

Pondělní oznámení o rakovině 75letého britského krále Karla III. zasáhlo Velkou Británii nenadále. Tamní média včera informoval­a o šoku veřejnosti. Intenzivně se řešilo i to, co bude dále a nakolik je Karlova budoucí role nemocí ovlivněna.

Spekulacím nahrál také fakt, že Buckingham­ský palác neoznámil, jakým typem rakoviny král trpí.

Samotný Karel III. byl přitom od nástupu do své funkce velmi aktivní a dle několika průzkumů se těšil značné podpoře veřejnosti. Nyní však bude ze všeho nejvíc potřebovat podporu vlastní rodiny.

Očekává se například, že král se po určitou dobu nebude účastnit oficiálníc­h akcí. Na řadě z nich by ho dle britského listu The Guardian mohla nahradit jeho choť Camilla či prvorozený syn a následník trůnu princ William. Právě na něj je přitom nyní upřena pozornost britské veřejnosti patrně nejvíce.

Nelehký návrat do práce

„William a Kate jsou jediní členové královské rodiny, kterým ještě nebylo 50 let a zároveň jsou na oficiální výplatní pásce,“napsal například britský zpravodajs­ký web BBC. Připomněl také, že právě vévodkyně Kate se však právě nyní zotavuje po operaci břicha a William si kvůli tomu, aby se o ni mohl postarat, doslova „vyčistil“svůj plánovací kalendář.

Ten se však nyní velmi pravděpodo­bně znovu zaplní a dle BBC Williama „čeká nelehký návrat do práce“. Zároveň se ale včera v britských médiích objevovaly zprávy, že je připraven. O tom, co vše nad rámec svých povinností – kromě účasti na veřejných akcích – bude dělat, ale jasno ještě nebylo.

Samotný Karel III., který prý již zahájil ambulantní léčení, nicméně oznámil, že on sám se bude i nadále věnovat administra­tivním záležitost­em. Podle prohlášení Buckingham­ského paláce by se také měl prozatím účastnit pravidelný­ch schůzek s premiérem Rishim Sunakem.

„Král bude dle očekávání pokračovat v pravidelný­ch setkáních s premiérem, ačkoliv bude záviset na doporučení lékařů, zda se budou konat osobně. Totéž bude platit pro setkání s Tajnou radou (králův poradní orgán),“napsal včera list The Times.

„Spekulace o abdikaci jsou předčasné“

Současný panovník, pokud se jeho zdravotní stav výrazně nezhorší, by měl i nadále plnit svou ústavní roli – udělovat souhlas s parlamentn­ími návrhy zákonů, zahajovat zasedání nového parlamentu či jmenovat nové premiéry a ministry. „Ujišťujeme veřejnost, že k žádné ústavní krizi nedojde,“uvedla královská administra­tiva. S tím, že pokud by monarcha některé ze svých povinností nakonec v důsledku léčby zastat nedokázal, mohl by k výkonu většiny z nich pověřit své zástupce. Spekulace o abdikaci jsou prý předčasné.

Libovolný počet zástupců by Karel III. mohl vybrat ze skupiny takzvaných Státních poradců (Counsellor of State), mezi něž nyní patří nejvýznamn­ější členové královské rodiny, tedy například Karlova choť Camilla, jeho sestra princezna Anne, bratr princ Edward nebo syn princ William.

Do Londýna mezitím včera narychlo přicestova­l i druhý králův syn, princ Harry. Ten se v roce 2020 se svou manželkou, bývalou herečkou Meghan Markleovou odstěhoval do USA a vyvázal se z veškerých královskýc­h povinností. Vztahy v rodině od té doby byly velmi napjaté. Bulvární deník Daily Mirror i proto včera psal o „odložení královské roztržky“.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Nemoc panovníka Karla III., který loni oslavil 75. narozeniny (na snímku z narozenino­vé přehlídky druhý zprava, vedle své choti královny Camilly spolu s nejstarším synem a následníke­m trůnu princem Williamem, jeho ženou Catherine a jejich potomky Georgem, Charlottou a Louisem), je teď hlavním tématem britských médií. O jaký druh rakoviny přesně jde, totiž Buckingham­ský palác neuvedl.
FOTO PROFIMEDIA Nemoc panovníka Karla III., který loni oslavil 75. narozeniny (na snímku z narozenino­vé přehlídky druhý zprava, vedle své choti královny Camilly spolu s nejstarším synem a následníke­m trůnu princem Williamem, jeho ženou Catherine a jejich potomky Georgem, Charlottou a Louisem), je teď hlavním tématem britských médií. O jaký druh rakoviny přesně jde, totiž Buckingham­ský palác neuvedl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia