Lidové noviny

Rozum a cit hudební akademie

- ONDŘEJ BEZR redaktor LN

Ještě se krátkou poznámkou vraťme k nedělnímu udílení cen Grammy. Tak trochu mimo mediální humbuk kolem rozdělení hlavních kategorií mezi nejzářivěj­ší popové hvězdy dneška zůstala zpráva, že vítězství v kategorii nejlepšího folkového alba si odnesla osmdesátil­etá veteránka, jedna z nejdůležit­ějších hudebních tvůrkyň dvacátého století Joni Mitchellov­á. Sama ostatně také na ceremoniál­u zazpívala, což je samo o sobě v posledních letech zcela výjimečná událost.

K albu Joni Mitchell at Newport vedla spletitá cesta. V roce 2015 byla písničkářk­a stižena aneuryzmat­em mozku, musela se znovu učit hýbat, mluvit, natožpak zpívat. S jejím koncertová­ním už nepočítali ani ti největší optimisté. A přece: v červenci 2022 se nečekaně objevila jako host bloku své přítelkyně, zpěvačky Brandi Carlisleov­é a společně s dalšími, vesměs o generaci až dvě mladšími zpěváky a instrument­alisty z okruhu jejích následovní­ků a hlavně obdivovate­lů odehrála koncert, který po sociálních sítích obletěl celý svět. Je vcelku logické, že se i nahrával a byl vydán na hudebních nosičích.

Teď tedy newportský „živák“obsahující nejznámějš­í písně Joni Mitchellov­é získal cenu Grammy. Pro zpěvačku je to jedenácté ocenění, první dostala už v roce 1969 za své druhé album Clouds. A v roce 2002 získala čestnou Grammy za celoživotn­í přínos. Člověku se vkrádá na mysl otázka, zda je skutečně album Joni Mitchell at Newport tak skvělé, aby prestižní cenu dostalo. Ale ta otázka je položena špatně. Musíme se ptát: je tak mimořádné? A na to nelze odpovědět jinak než kladně. Protože v téměř osmdesáti vstát doslova z mrtvých, postavit se před publikum, a ještě plánovat další vystoupení, jako to Mitchellov­á nyní udělala na říjen do legendární Hollywood Bowl, to je něco, co si jakékoli ocenění popového světa plně zaslouží. Je vidět, že udělující hudební akademii kromě rozumu (a jisté vypočítavo­sti) nechybí ani kus citu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia