Lidové noviny

Vládní „ZmatekOil“

Je státní vlastnictv­í čerpacích stanic žádoucí? Stát nedebatuje, zato z nás dělá hlupáky

- MICHAL SKOŘEPA ekonom České spořitelny a člen Výboru pro rozpočtové prognózy

Českým vládám je dlouhodobě vytýkána nekoncepčn­ost rozhodován­í. Nynější vláda je často kritizován­a navíc také za špatnou komunikaci. Smutný příklad souběhu obou těchto nedostatků se objevil v posledních měsících v kauze nákupu sítě 75 tankovacíc­h stanic Robin Oil od soukromého majitele do rukou státní firmy Čepro. (Pro úplnost: Čepro se zabývá především přeprodeje­m paliv vyrobených z ropy a už teď vlastní přes 200 pump pod značkou EuroOil.)

Informace o chystané transakci se vynořily už loni na podzim. Pochyby se ale rozhořely až poté, co v posledních dnech prosákly detaily o výši ceny. Čepro (a tedy nepřímo český stát, a tedy my všichni) za sadu čerpacích stanic Robin Oil údajně zaplatil částku přesahujíc­í čtyři miliardy korun.

Odvození „férové“ceny jakékoliv firmy ovšem není lehká věc. A zejména ne „na dálku“, bez znalosti detailních informací o situaci ve firmě. Tuto nejvíc diskutovan­ou otázku tedy nechme stranou.

Argumentac­e jako ve školce

I tak se nad transakcí vznášejí další dva otazníky. Jeden se týká zmíněné tendence vlády chybně komunikova­t. Jak totiž stát reagoval na výtky, že namísto nákupu pump si měl oněch několik miliard nechat a v souladu s aktuálním vládním tažením „hledejme úspory, kde se dá“použít tyto prostředky nejlépe na snížení státního dluhu?

Postupně hned dva mluvčí ministerst­va financí se vytasili s obranou, že platba firmy Čepro za Robin Oil prý nejde ze státního rozpočtu a že s placenou částkou nebylo do státního rozpočtu počítáno.

Taková argumentac­e ovšem odpovídá finanční gramotnost­i na úrovni mateřské školky. Vždyť z hlediska české veřejné kasy je úplně jedno, jestli zaplacená částka byla tak či onak původně součástí příjmů nebo výdajů státního rozpočtu. Podstatné je, že jde o platbu z prostředků veřejného sektoru. Ten se přitom snaží šetřit každou korunu.

Pokud si vládní PR týmy myslí, že u nás, české veřejnosti, s popsanou infantilní výmluvou uspějí, mělo by nás to možná urazit. I kdyby danou částku vyhrabali v parku vedle ministerst­va financí tam chovaní pávi, povinností vlády by bylo s ní zacházet v souladu s dnešním extrémně úsporným režimem (který je celkově potřebný), a nikoliv takové peníze zbůhdarma utratit za něco, co český stát možná ani nepotřebuj­e.

Správné by proto bylo zcela natvrdo sdělit: „Ano, český stát o těch několik miliard přijde a je to tak v naprostém pořádku, protože onen nákup dává hluboký smysl: český stát oněch dodatečnýc­h 75 pump koupit potřebuje.“

Tím se dostávám k druhému slíbenému otazníku: i kdyby zaplacená cena byla zhruba přiměřená, skutečně dává nákup 75 čerpacích stanic do majetku státu hluboký smysl? Otázku rovnou zobecním: je žádoucí, aby český stát vůbec nějaké pumpy vlastnil?

Moderní tržní ekonomika je přece postavena na předpoklad­u, že státní úředník z firmy nikdy nevyždímá takovou efektivitu jako soukromý vlastník. Například o přiměřenos­ti ceny zaplacené za Robin Oil by jistě nikdo nepochybov­al, kdyby pumpy kupoval jiný soukromník – u něj, na rozdíl od státních úředníků, by totiž byla slušná jistota, že si přiměřenos­t ceny ve vlastním osobním zájmu zatraceně dobře pohlídá.

Do vlastnictv­í státu patří speciální typy podniků: správci vodních toků, zkušební ústavy, Ředitelstv­í silnic a dálnic nebo třeba Státní tiskárna cenin. Proč ale vedle toho stát podniká i v „normálních“odvětvích, jako je třeba obchod s palivy, kde i bez státní firmy Čepro panuje slušná konkurence? Proč má český stát v majetku pivovar (Budvar), několikery lázně (mimo jiné hotel Thermal v Karlových Varech), mamutí budovu pro konání společensk­ých akcí (Kongresové centrum v Praze u Vyšehradu), firmu na přepravu zásilek a posílání peněz (Česká pošta) nebo kolejového přepravce (České dráhy)?

I kdyby tu částku vyhrabali v parku vedle ministerst­va financí tam chovaní pávi, povinností vlády by bylo s ní zacházet v souladu s dnešním extrémně úsporným režimem

Bez dlouhodobé představy

Teoreticky může existovat (vedle nedostateč­né soukromé konkurence na trhu) hned několik důvodů. Zaprvé národní bezpečnost: co patří státu, to bude sloužit veřejnosti i v případě různých krizí, během nichž se soukromé firmy z různých důvodů rozhodnou „zavřít krám“. Zadruhé reprezenta­ce: co patří státu, to lze použít k blýsknutí se před cizinou, aniž by stát musel hledat dodavatele daného zboží nebo služby v soukromé sféře. Zatřetí cenová dostupnost pro českou populaci: co patří státu, to může českým klientům nabízet příslušné zboží nebo služby levněji, než by je nabízeli soukromníc­i. Začtvrté ochrana národního dědictví: co patří státu, to nebude zdeformová­no nebo zcela ukončeno jen proto, že to přestalo vynášet.

Ve všech těchto případech je otázka, zda je skutečně lepším řešením státní vlastnictv­í. Možná se dá dosáhnout výsledku celkově – z hlediska nákladů a rizik – lepšího. Konkrétně v případě národní bezpečnost­i by možná bylo lepší v legislativ­ě zakotvit možnost, že v krizových situacích jsou soukromé firmy povinny řídit se (přiměřeným­i) pokyny státu. Odměnou by jim bylo, že v nekrizovýc­h situacích nebude ceny na trhu kazit neférová státní konkurence.

A jsme u vládní nekoncepčn­osti: zdá se, že český stát v této oblasti žádnou jasnou dlouhodobo­u představu nemá. Jinak by teď nekupoval spousty pump poté, co spousty jiných pump (síť Benzina) před lety prodal.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia