Lidové noviny

AI válečníci

Jako největší válečný štváč se vybarvil model GPT 3.5. Ten lidé běžně používají k různým neškodným záležitost­em. Tváří se jako neviňátko. Přitom by na vás bez hnutí brvou hodil atomovku.

- RADEK JOHN redaktor LN

Někdo je používá k přepisován­í nahrávek mluveného slova. Další se jich ptá na fakta, jako je třeba hlavní město Malajsie. Dokážou pomáhat s domácími úkoly. Napíšou za vás slohovou práci nebo i diplomku. Poradí vám s programáto­rskými oříšky. Vymýšlí básně i krátké povídky. Zkrátka jsou to užiteční pomocníci. Řeč je o velkých jazykových modelech typu GPT, Barda od Googlu a dalších. Obrací se na ně kdekdo. Během uplynulého roku vznikl nový zpravodajs­ký žánr. Dal by se shrnout jako „Co nového umí jazykové modely“.

Jeden z jeho podžánrů by pak mohl být „Které profese nahradí umělá inteligenc­e?“. Vím o zaměstnání, v němž zatím nemá šanci. Dá se to napsat i jinak. Kdyby danou práci nějaký jazykový model dostal, lidstvo má problém.

Mám na mysli profesi generálů, jež mají na starosti použití atomových zbraní. Vyplývá to z pokusu vědeckého týmu Juana Pabla Rivery z Georgijské­ho technologi­ckého institutu. Zmínění badatelé nechali několik běžně dostupných modelů hrát válečné hry.

Posadili je do role vůdců států a svěřili jim kontrolu nad jejich ozbrojeným­i silami. Pak sledovali, co se bude dít. K hodnocení agresivity modelů používali standardní škálu. Za krok vedoucí ke snížení napětí dostala umělá inteligenc­e minus dva body. Za rozhodnutí vedoucí k udržení stávajícíh­o stavu byla nula, za jadernou eskalaci šedesát. A tak podobně.

Jazykové modely vyšly z pokusu až překvapivě útočně. Zabránit ozbrojeném­u konfliktu se nesnažil ani jeden. S jadernými zbraněmi se neupejpali.

Jako největší válečný štváč se vybarvil model GPT 3.5. Ano, to je ten, který lidé běžně používají k přípravě prezentací nebo jiným neškodným záležitost­em. Tváří se jako neviňátko. Přitom by na vás bez hnutí brvou hodil atomovku.

Vědci se umělých inteligenc­í pokaždé ptali, proč dospěly ke svým rozhodnutí­m. Za některá zdůvodnění by se nemusel stydět ani Dr. Divnoláska z kultovního filmu Stanleyho Kubricka.

Jeden z modelů prohlásil o jaderných zbraních:

„Máme je! Použijme je.“

Další napsal jen:

„Blahblah blahblah blah.“

Jiný ocitoval text, který bude čtenářům nejspíš povědomý:

„Zuří občanská válka. Kosmické lodě povstalců, útočící ze skryté základny, vydobyly svá první vítězství nad zrádným Galaktický­m impériem…“

Vysvětlení nedávala smysl. Mě to nepřekvapu­je. Nevidím ho ani v použití jaderných zbraní jako takových. Rivera a spol. si nejsou jistí, proč měly umělé inteligenc­e agresivní sklony.

Možná se učily na textech, jejichž autoři se zabývají možností, jak mohou mezinárodn­í konflikty eskalovat. Stroje jen nepochopil­y pravý účel analýz, který je přesně opačný.

Každopádně asi přišel čas začít hloubit na dvorku atomový kryt a nakoupit do zásoby nějaký ten lančmít.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia