Lidové noviny

Koaliční hřmění

Když se hledá téma, je i euro dobré

- Marek Hudema

Poslední koaliční roztržka ukazuje, že hnutí STAN usilovně hledá, jak zvednout své voličské preference a emancipova­t se z vládního objetí. Šéf hnutí Vít Rakušan objíždí regiony a pořádá debaty. Tvrdí, že tak chce přiblížit politiku, včetně té vládní, lidem. A ministr pro Evropu za STAN Martin Dvořák zase zjitřil koaliční vody jmenováním svého poradce Petra Zahradníka zmocněncem pro přijetí eura.

Obojí je v mantinelec­h současné koaliční vlády a umožňuje to hnutí STAN tvářit se stále jako odpovědná část kabinetu. Jenže to je jen zdání. Když Rakušan pořádání debat zahájil klipem, v němž zdůrazňuje, že je třeba dělat to, co je správné, a že to řekne premiérovi, může to vykládat jako pomoc kabinetu ujasnit si politiku a vysvětlit ji lidem. V reálu jde ale o kritiku nejsilnějš­í vládní strany ODS i celého kabinetu a každý to ví.

Podobně je to se jmenováním Zahradníka zmocněncem pro euro. Ministr Dvořák si může ve svém resortu jmenovat zmocněnce, jaké chce, a nikdo mu do toho nemá co mluvit. Jenže premiér Petr Fiala z ODS to nakonec učinil, i když jinak nechává resorty řízené svými koaličními spojenci jejich ministrům a stranám pašalíky a do personální­ch věcí i většiny politiky jim nos nestrká. Je to Fialův systém, jak udržet koalici pohromadě. Problém spočíval v tom, že jmenování Zahradníka bylo gesto namířené proti ODS, která blokuje jakékoliv kroky k přijetí eura. Navíc to znepokojil­o menší koaliční stranu TOP 09, která má stejné potenciáln­í voliče jako STAN a má dojem, že o ně přichází.

Fiala nemůže STAN z koalice vyhodit, protože ho potřebuje. Zároveň nevidí ve STAN velkou konkurenci ODS a také se nemůže tvrdě vymezit vůči euru, protože i ODS má část voličů podporujíc­ích euro. Spor tak vládu neshodí a spíš než pro ODS to nakonec bude problém pro menší koaliční strany. Roli opozice v koalici si totiž tímto zabral STAN a TOP 09 i Piráti na to teď budou žehrat, volat po pomoci od Fialy a nakonec jen smutně koukat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia