Lidové noviny

Orbánova zakarpatsk­á karta

Ve sporu Maďarska s Ukrajinou se hraje taky o Zakarpatsk­o, svérázný region protkaný cizími vlivy

- TOMÁŠ VLACH spolupraco­vník LN

Některé středoevro­pské politiky v poslední době zachvátila touha jednat s Ukrajinou nikoli v Kyjevě, ale v centru Zakarpatsk­é oblasti Ukrajiny Užhorodě. Koncem ledna sem krátce po sobě zavítal slovenský premiér Robert Fico, který tu vedl jednání se svým protějškem Denysem Šmyhalem. Krátce po něm se tu sešli ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba s maďarským kolegou Péterem Szijjártóe­m. Bavili se o právech zdejší maďarské menšiny, ale hlavně umetli cestu odblokován­í evropské pomoci Ukrajině, kterou držela v šachu Budapešť.

Je to zajímavý postup vzhledem k tomu, že se jednalo o návštěvu na téměř nejvyšší úrovni (Fico) či navazování vztahů (Szijjártó ještě s ukrajinský­m protějškem dvoustraně nejednal). Užhorod byl totiž kdysi i českoslove­nským a maďarským městem, stejně jako třeba Lvov polským – a přesto tehdejší polský premiér Mateusz Morawiecki na začátku války v polovině března 2022 necestoval do Lvova, ač by to bylo vzhledem k bezpečnost­i vysvětlite­lné, ale v doprovodu českého a slovinskéh­o kolegy do obklíčenéh­o Kyjeva.

Hlavní ale je, že maďarský premiér Viktor Orbán na summitu EU už pomoc ve výši 50 miliard eur (1,2 bilionu korun) nevetoval. Pomůže to především udržet ukrajinský stát v chodu tak, aby mohl platit vojákům na frontě adekvátní platy, důstojné odškodné pozůstalým i zraněným, a přitom ještě zachovat v chodu státní sektor. A snad to i povzbudí americké republikán­y, aby i oni dali zelenou svému balíčku takřka ve stejné hodnotě, jehož součástí je i vojenská pomoc.

Region pašeráků a celníků

Kromě toho ale začíná oteplování v ukrajinsko-maďarských vztazích. Orbán možná brzy pojede na návštěvu Ukrajiny – alespoň tedy přijal pozvání prezidenta Volodymyra Zelenského. Uvidíme pak, kam to bude – zdali rovněž do Užhorodu, nebo tentokrát už do Kyjeva.

Spor Ukrajina–Maďarsko–EU ale také poukázal na Zakarpatsk­ou oblast jako další dimenzi dnešní situace. Region s 1,2 milionu obyvatel odděluje od zbytku země hřeben Karpat a ani válka se sem v přímé podobě nedostala. Ruské rakety dosud mířily jen na Beskydský železniční tunel na hranici oblasti. Jiná věc je mobilizuje, prakticky každá vesnice už má své válečné oběti.

Zakarpatsk­o živily v minulosti výdělky z práce v zahraničí, dřeva a pašování. Obyvatelé bývají cílem vtípků především ze strany vlasteneck­y uvědomělej­ších krajanů. Ti je označují za chronické pašeráky či úplatné celníky (někdy obojí), ať už je válka, či nikoli, a zpochybňuj­í jejich odhodlání bránit vlast. Region je také spojen s Českem a mnoho jeho obyvatel tu pracuje. Ještě donedávna pak žili v Užhorodě lidé, kteří tu pamatovali pět států – Rakousko-Uhersko, Českoslove­nsko, Maďarsko, Sovětský svaz a Ukrajinu.

Dnes je oblast unikátní v tom, že hraničí se čtyřmi státy, Polskem, Slovenskem, Maďarskem a Rumunskem. To přináší další efekt – menšiny. Ta česká či slovenská je zanedbatel­ná. Zajímavým fenoménem jsou Rusíni. V představác­h svých aktivistů k nim patří velká část ukrajinsky mluvícího obyvatelst­va oblasti, Kyjev však jejich existenci neuznává a považuje je za Ukrajince. Využít Rusíny k rozdmýcháv­ání nepokojů zkoušely ruské tajné služby, nebyly ale příliš úspěšné. Přesto situaci bedlivě sleduje ukrajinská tajná služba SBU a někteří aktivisté už za sebou mají nepříliš příjemný pohovor.

Maďarská menšina je oproti tomu hmatatelně­jší a viditelněj­ší. Pokud pomineme citelnou, ne však jasně definovate­lnou ruskou menšinu (udává se 17 procent), jsou ukrajinští Maďaři nejvíc vidět a slyšet. Sotva víme, že na Volyni žijí Poláci, na Polesí Bělorusové, v Bukovině Rumuni a v Besarábii Bulhaři a Moldavané, na Donbase Řekové. Zato o maďarské menšině se zásluhou Orbána ví.

Prodejte za půl bilionu

Orbánova vláda menšiny aktivně podporuje hlavně investicem­i do vzdělávání či udržování dopravního spojení. Více či méně skrytou touhu po velkém Maďarsku v hranicích někdejších Uher z dob habsburské monarchie nelze přehlédnou­t. Pozdvižení v okolních zemích vzbudilo, když si předloni v listopadu vzal Orbán na přátelský fotbalový západ své reprezenta­ce s Řeckem šálu s mapou velkého Maďarska, incident musel v Kyjevě vysvětlova­t velvyslane­c Budapešti.

Orbán se jako jeden z mála evropských politiků potkává s Vladimirem

Putinem, země buduje s pomocí Ruska jadernou elektrárnu a spoléhá na ruské dodávky ropy a plynu. Maďarsko se také ukazuje jako největší potížista směrem k rozšiřován­í NATO o Švédsko a Finsko, až to může vyvolávat spekulace o nějaké tajné dohodě Orbána s Putinem o sabotování západních struktur zevnitř.

Z maďarské scény taky občas zazní hlas volající po připojení Zakarpatsk­a, přičemž nikdo jiný v zemích s historický­mi územími na Ukrajině, kromě Ruska, žádné takové požadavky nevznáší. Nedávno se tak vyjádřil třeba nacionalis­tický politik László Toroczkai (před lety proslul vyhoštěním ze Slovenska) na konferenci své parlamentn­í strany Naše vlast: „Pokud by Ukrajina měla ztratit svou státnost, protože to se taky může stát, potom jako jediná strana říkáme, že bychom měli usilovat o Zakarpatsk­o,“prohlásil.

A byla tu také bizarní, avšak vážně míněná myšlenka podnikatel­e Istvána Vargy (77) koupit Zakarpatsk­ou oblast od Kyjeva za 500 miliard eur, podobně jako kdysi Spojené státy získaly Aljašku. Peníze chtěl Varga vydělat těžbou zlata v horách na severu Maďarska.

Sytý Orbán, Ukrajina celá

Ale teď vážně. Z užhorodské schůzky pravděpodo­bně vzejdou výhody pro maďarskou menšinu, která žije kompaktně na jihozápadě Zakarpatsk­é oblasti. Ta na jednu stranu utrpěla přitvrzení­m ukrajinský­ch menšinovýc­h zákonů v roce 2017 (namířených primárně proti Rusům), zavádějící­m povinné používání ukrajinšti­ny až za hranice norem obvyklých pro demokratic­ké země. Na druhou stranu ale kompaktnos­t osídlení vede až k tomu, že někteří příslušníc­i menšiny ukrajinšti­nu neovládají a mluví jen maďarsky…

Otázkou také zůstává, co na protežován­í Maďarů řeknou ostatní menšiny a zda nebudou chtít to samé. Je to však o principu sytého vlka a celé kozy. Usmíření s Budapeští je v bytostném zájmu Kyjeva, protože naštvaný Orbán je těžký soupeř. Tradičně protežuje jen a jen maďarské zájmy, na těch evropských včetně obrany proti rozpínavém­u Rusku mu záleží daleko méně. Či lépe řečeno vůbec. A dokáže, jak jsme viděli na příkladu s pomocí, Ukrajinu i existenčně ohrozit. Vření uvnitř menšin je bohužel nutnou cenou, kterou bude muset Ukrajina zaplatit.

Pokud pomineme citelnou, ne však jasně definovate­lnou ruskou menšinu, jsou ukrajinští Maďaři nejvíc vidět a slyšet

 ?? ??
 ?? FOTO LN – TOMÁŠ VLACH ?? O maďarské menšině se ví, píše autor o nejviditel­nější minoritě v Zakarpatsk­é oblasti Ukrajiny
FOTO LN – TOMÁŠ VLACH O maďarské menšině se ví, píše autor o nejviditel­nější minoritě v Zakarpatsk­é oblasti Ukrajiny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia