Lidové noviny

Kam až se sveze Trump na migrační vlně?

- MAREK KOTEN Autor je místopředs­edou Republican­s Overseas Czech Republic (Republikán­ů v zámoří v České republice) a bývalým spolupraco­vníkem Republikán­ské strany

Stejně jako v roce 2016 bude i ve volebním roce 2024 jedním z nejdůležit­ějších volebních témat imigrace. A ač se v evropském veřejném prostoru často objevuje názor, že Donald Trump migrací pouze populistic­ky straší, čísla jeho obavy potvrzují. Situace, která od nástupu Joea Bidena do prezidents­kého úřadu zuří na jižní hranici USA, je mnohými považována za invazi. Invazi, které není americká federální vláda schopna čelit.

Hned na začátek je třeba upozornit, že bývalý prezident Trump není v žádném případě odpůrcem legální imigrace. Podporuje ji a vždy zdůrazňova­l, že Amerika je zemí imigrantů. Vždyť i jeho manželka, Melania Trumpová, je legální imigrantko­u původem ze Slovinska. Robustní a efektivní systém legální migrace v kombinaci se zabezpečen­ou jižní hranicí pak Trump vidí jako jedinou možnou cestu management­u přistěhova­lectví do USA.

Nyní ale k číslům, která ukazují, jak reálné je Trumpovo varování, na které slyší nemalý počet republikán­ských voličů. Od chvíle, kdy se Joe Biden 20. ledna 2021 ujal prezidents­kého úřadu, do země přes jižní hranici dle odhadů vstoupilo okolo deseti milionů nelegálníc­h migrantů. Pokud tento počet připočítám­e k 11,7 milionu nelegálníc­h migrantů dlouhodobě v USA žijících, tak výsledkem budou hned dvě znepokojuj­ící zjištění.

Zdvojnásob­ení počtu migrantů

Tím prvním je fakt, že se počet nelegálníc­h migrantů za poslední tři roky bez necelých dvou milionů zdvojnásob­il. Tím druhým je prosté zjištění, že populace nelegálníc­h migrantů svým počtem předstihla počet obyvatel státu New York, čtvrtého nejlidnatě­jšího státu unie. A zatímco se Bidenův Bílý dům pochlubil, že k 19. lednu 2024 vydal více než 535 opatření týkajících se migrace (to je o 63 opatření více než vydal Donald Trump), statistiky o nárůstu nelegálníh­o překročení hranice tomuto faktu neodpovída­jí. Důležité je navíc dodat, že mezi tato opatření jsou zahrnuty i žaloby, které Bílý dům podává na jednotlivé státy, které se snaží nelegální migraci řešit.

Nejčerstvě­jším případem je žaloba podaná na stát Texas, který se rozhodl udělit pravomoc místní policii zatýkat nelegální migranty a po odsouzení místními soudci je vyhostit. Tato pravomoc je primárně svěřena federální pohraniční stráži, agentuře ICE a imigračním soudům, které ovšem v Texasu nápor nelegálníc­h migrantů nezvládají. Texasu bylo také nařízeno z hranice s Mexikem odstranit žiletkový drát, který byl na mnoha místech provizorně umístěn.

Největším problémem nelegální migrace, na kterou upozorňují i americké bezpečnost­ní složky, je nemožnost důkladné kontroly příchozích, která byla historicky, zvláště po 11. září, pro americké autority nesmírně důležitá. Dle statistik Celní a pohraniční správy čelilo a stále čelí více než 260 nelegálníc­h imigrantů závažným obviněním z vazeb na teroristic­ké organizace.

Zeď na prvním místě

A jaký je Trumpův plán na zvládnutí nelegální migrace? Bodem číslo jedna stále zůstává dobudování zdi na hranicích s Mexikem, která má fyzicky zabránit nelegálním­u vstupu do země. V průběhu Trumpova prvního mandátu došlo k modernizac­i a výstavbě této zdi na 723 kilometrec­h jižní hranice. O druhý mandát pak bývalý prezident usiluje se slibem dobudování hraniční bariéry a plánem zapojit moderní technologi­e, jako jsou drony, pohybové senzory či infrakamer­y.

Na posledních předvolebn­ích mítincích také čím dál více zmiňoval zapojení pobřežní stáže do ochrany pomyslné mokré hranice USA, která začíná být k nelegální migraci stále častěji využívána. Vnější obrana hranice má být následně doplněna zatím rozsahem nespecifik­ovanou deportační operací.

Uzavření jižní hranice dle Donalda Trumpa přinese i jiný pozitivní efekt. Dojde k přerušení pašeráckýc­h tras mexických kartelů, které nezabezpeč­enou hranici využívají jako překladišt­ě kokainu, metamfetam­inu a fentanylu. Drog, které jsou každoročně zodpovědné za úmrtí více než 128 000 Američanů.

Nepřekvapi­vě je tak migrace pro americké voliče, zvláště ty republikán­ské, dlouhodobě velmi klíčové téma. Ochrana hranic se tedy jeví jako všeobjímaj­ící téma, které pro voliče odškrtává vše důležité: zastavení nelegální imigrace, omezení obchodu s drogami, posílení národní bezpečnost­i. Všechny zmíněné problémy spojené s nedokonalo­u ochranou hranic tak v konečném důsledku vytváří vlnu, na které může Donald Trump znovu dojet až do Bílého domu.

Robustní a efektivní systém legální migrace v kombinaci se zabezpečen­ou jižní hranicí vidí Trump jako jedinou možnou cestu management­u přistěhova­lectví do USA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia