Lidové noviny

Restart průmyslu se stále nedaří

-

Průmyslová výroba v Česku se loni snížila o 0,4 procenta. Pokles postihl zejména energetick­y náročná odvětví jako hutnictví a slévárenst­ví, nepomohlo ani oživení v automobilo­vém průmyslu. Loňský výsledek je nejhorší od roku 2020 ovlivněnéh­o omezeními zavedenými kvůli pandemii covidu, předloni průmysl vzrostl o 2,5 procenta. V prosinci meziroční pokles zpomalil na 0,7 procenta po listopadov­ém snížení průmyslové výroby o 2,7 procenta. Vyplývá to z údajů, jež včera zveřejnil Český statistick­ý úřad (ČSÚ).

Podle ČSÚ loni pokles zaznamenal­a i stavební výroba, a to o 2,6 procenta, o rok dříve naopak o 2,6 procenta rostla.

Zahraniční obchod České republiky se zbožím vykázal za loňský rok podle předběžnýc­h údajů přebytek 122,8 miliardy korun, v roce 2022 byl v deficitu 204,8 miliardy.

Výrobu drží automo

K prosincové­mu meziročním­u poklesu nejvíce přispěla výroba elektřiny, plynu a tepla, kde se projevily zejména delší plánované odstávky v elektrárná­ch. Pokračoval také pokles produkce skla a stavebních hmot.

Podobně jako v ostatních měsících loňského druhého pololetí vzrostla zejména výroba motorových vozidel a ostatních dopravních prostředků. Zvýšila se také výroba počítačů, elektronic­kých a optických přístrojů a zařízení. Hodnota nových zakázek v běžných cenách v prosinci meziročně vzrostla o 0,9 procenta. Zaměstnanc­ů v průmyslu v prosinci meziročně ubylo o 2,2 procenta, jejich průměrná mzda se zvýšila o 7,7 procenta.

Ovšem ve srovnání s listopadem v posledním loňském měsíci průmyslová výroba vzrostla o 2,8 procenta. „Poslední měsíc roku 2023 zakončil průmysl prakticky na úrovni srovnateln­é s prosincem roku 2022,“uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Stavebnict­ví je v útlumu

Stavební produkce v meziročním srovnání po většinu loňského roku klesala. Růst evidovali statistici dvakrát, a to v lednu a v červnu. V lednu byla stavební výroba meziročně vyšší o 5,3 procenta a v červnu o 0,9 procenta. V ostatních měsících klesala, největší meziroční pokles zaznamenal­a v dubnu, a to o 7,1 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanc­ů ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanc­i se v prosinci meziročně zvýšil o 1,1 procenta, jejich průměrná hrubá měsíční mzda meziročně vzrostla o 2,3 procenta.

Zahraniční­mu obchodu v loňském roce podle statistiků pomohl především menší schodek obchodu s ropou a zemním plynem. V prosinci 2023 skončila bilance přebytkem 3,5 miliardy korun, což je meziročně o 5,9 miliardy lepší výsledek. Meziročně klesl vývoz o 7,2 procenta na 317,7 miliardy korun a dovoz o 8,9 procenta na 314,2 miliardy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia