Lidové noviny

Do trafik přichází drahota

Vyšší daň zdraží cigarety až o desetikoru­nu Stát si ale moc nepolepší, čeští kuřáci rádi nakupují v Polsku

- MIROSLAV PETR

O deset procent vzrostla letos od února sazba spotřební daně z tabákových výrobků a ministerst­vo financí naplánoval­o, že za celý rok vybere od kuřáků na dani skoro 62 miliard korun. Realita však nejspíš bude výrazně nižší. Stát, podobně jako v předchozíc­h letech, z prodeje kuřiva vybere méně peněz, než očekává.

Desetiproc­entní nárůst sazby znamená zvýšení ceny krabičky cigaret o osm až deset korun (trafikanti ovšem nejdřív vyprodají zásoby se starým kolkem za nižší cenu). Ale řada levnějších značek podraží rovnou o desetikoru­nu, což je oproti loňskému zdražení skoro dvojnásobe­k.

Stát tak sice cigarety prudce zdražuje, ale ministerst­vo ignoruje fakt, že soustavně rostoucí cena už nepřináší vyšší výběr daně do státního rozpočtu. Je to právě naopak – s velkým zdražením prodej znatelně klesá.

Kuřácké výpravy za hranice

Kuřáci totiž svoji vášeň neomezují, jak by bylo žádoucí, ale o to víc nakupují v sousedním Polsku. Tam loni na jedné krabičce kupující ušetřil oproti trafikám v Česku kolem 40 korun. Na jednom kartonu deseti krabiček (legálně dovážené množství na jednu osobu) to znamená úsporu 400 korun. A letos může být cenová výhoda dokonce ještě o něco větší.

Polsko sice letos také zvyšuje sazbu tabákové daně o deset procent, ale vychází se z nižšího základu než u nás. Provozovat­el pokladních systémů společnost Dotykačka už loni vyčíslila, že téměř každá desátá (devět procent z celkové spotřeby) krabička spotřebova­ná v celém Česku a každá třetí na severu Moravy byla koupena v Polsku, kde tedy český kupující také odvedl daň.

Pro srovnání: loni ministerst­vo financí plánovalo, že vybere z tabákových výrobků (cigaret, řezaného a zahřívanéh­o tabáku) 65,2 miliardy korun. Ve skutečnost­i – a to i přes pětiprocen­tní navýšení daňové sazby – do rozpočtu za celý rok přiteklo o 12 miliard méně. Pro letošek resort očekávanou sumu snížil oproti loňskému plánu o 3,5 miliardy. Jenže reálně lze opět čekat propad i oproti sníženému plánu, třebaže menší než ten loňský.

Zdraví nad rozpočet

Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka ministerst­vo zkrátka dává vytrvalým zdražování­m bez ohledu na finanční výhodnost pro stát přednost zdravotním argumentům před těmi fiskálními. „Cenová výhoda a tedy i motivace k nákupům v Polsku letos ještě oproti loňsku vzroste. Polsko navíc, na rozdíl od nás, nezakázalo prodej ochucených variant zahřívanéh­o tabáku, takže i v tomto segmentu se čeští kuřáci přesunou s nákupy do Polska,“uvedl Křeček pro LN.

„Pokles výběru spotřební daně u nás částečně zbrzdí navýšení sazby ze zahřívanýc­h tabákových výrobků a řezaného tabáku plus nově daň pro náplně do elektronic­kých cigaret a nikotinový­ch sáčků. Ale i tak je ministerst­vem plánovaná suma nadhodnoce­ná,“dodal.

Ministerst­vo financí přitom zdravotní hledisko zvyšování daně z tabáku a tedy i ceny potvrzuje. „Inkaso spotřební daně z tabákových výrobků není považováno za předem danou sumu, jejíž případný výpadek by se měl jakkoliv nahrazovat. Zvýšení sazeb spotřební daně z cigaret, a tím pádem snížení jejich dostupnost­i v dlouhodobé­m horizontu přispěje i ke snížení výdajů veřejných rozpočtů na řešení zdravotníc­h, případně sociálních problémů způsobenýc­h kouřením,“ uvedl Stefan Fous z tiskového oddělení resortu.

Ročně minus sedm miliard

Zástupci tabákových firem však naznačují, že zdravotní důvody a snaha cenou odradit od kouření nemají význam v situaci, kdy si kuřáci dokážou domácí drahotu snadno nahradit levným dovozem. Konkrétně v Polsku nyní vychází krabička cigaret nejčastěji na 15 až 16 zlotých (86 až 92 korun). V českých trafikách přitom nyní krabička srovnateln­é značky vyjde na zhruba 136 korun.

Vyšší cena v Česku tedy sráží odbyt domácím prodejcům, ale na pokles spotřeby, a tedy i žádoucí omezení výdajů na zdravotnic­tví nemá zásadní vliv. „Vývoj příjmu státního rozpočtu ukazuje na problém úředníků podívat se reálně na situaci v oblasti zdanění tabákových výrobků,“řekl LN například Kamil Provazník, finanční ředitel pro trhy střední Evropy a Ukrajiny ve firmě Imperial Tobacco.

České sdružení pro značkové výrobky (ČSZV) již loni vyčíslilo, že tuzemský státní rozpočet přichází ročně na daních vlivem tabákové nákupní turistiky v Polsku o sedm miliard korun. „Znepokojiv­á je zejména rychlost, s jakou podíl (polských cigaret na českém trhu) během dvou let narostl prakticky z nuly,“uzavírá Lukáš Horák, výkonný ředitel ČSZV.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia