Lidové noviny

Nemoc, nebo přirozené stárnutí?

- LUCIE HORÁKOVÁ rehabilita­ční lékařka Autorka působí v Centru sportovní medicíny EUC Kliniky Ústí nad Labem

Osteoartró­za je tzv. degenerati­vní onemocnění. Dochází při něm k destrukci chrupavky kloubu a změně jejích mechanický­ch vlastností s omezením a bolestmi při pohybu. Nějaká forma artrózy je součástí stárnutí a postupně se k bolestem kolen, kyčlí nebo drobných kloubů dopracuje většina z nás. Někdo ovšem o desetiletí dříve než jiní. Hodni obdivu jsou prošedivěl­í sedmdesátn­íci, kteří pravidelně probíhají celkem svěže parkem kolem mnohem mladších kulhajícíc­h spoluobčan­ů...

OČIMA LÉKAŘKY

Jak je to možné? Dá se to odbýt svedením na genetiku, ale to by bylo moc jednoduché… Lékárny jsou plné tablet s vitaminy, kolagenem a dalšími „zázračnými“látkami. Fungují? Ano i ne. Zázraky jsou vzácné. Recept je UMĚŘENOST a zdravý rozum.

Dnes už přece jen všichni víme, co kloubům dělá a nedělá dobře. Je to přiměřený pohyb, zdravá strava a jako základ i ta dobrá genetika. Přiměřený pohyb je důležitý od dětství po stáří.

V dětství si pohybem budujeme tvar a strukturu kloubů a svalů, hustotu kosti a kvalitu pohybových stereotypů. Dospělé tělo se formuje hlavně životním stylem. Všechny extrémy stárnutí zrychlují.

Při nadměrné zátěži tělo nestačí regenerova­t a rychleji se opotřebová­vá. Extrémní sportovci tedy mohou být i biologicky starší než jejich trochu „línější“sportovní kolegové.

Ale stejně tak obezita, metabolick­ý syndrom a „gaučing“vede k rychlému stárnutí. Úrazy a různé chemické látky tkáně také ničí. S odchodem do důchodu pak dochází k dalším změnám našeho životního stylu. Mění se kvalita a elasticita vaziva uvnitř a kolem kloubu. Tělo také velmi rychle „mizí“, pokud ho pečlivě neopečováv­áme a netrénujem­e.

Nikdy ale není pozdě! :-) Přiměřený pohyb v ose kloubu – třeba i jen rychlá chůze – urychluje regeneraci kloubu. Cvičení stability a koordinace zase snižuje riziko zranění. Takže vlastně všechno víme. Jenže teorie není praxe. A já vám tedy do té každodenní praxe přeji hodně chuti a síly. Ať vám přinese radost z vlastního těla a třeba i klid v duši ;)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia