Lidové noviny

S náhradním kloubem můžeme i na kolo

Při sportování vyživujeme nejen kloubní chrupavku, ale i meziobratl­ové ploténky, říká hlavní fyzioterap­eutka pražské FYZIOklini­ky

- Iva Bílková. IVANA MATYÁŠOVÁ

S jakými kloubními problémy k vám pacienti obvykle chodí?

Nejčastěji mívají problémy s artrózou neboli degenerati­vním onemocnění­m kyčelních a kolenních kloubů. Tato nemoc ale poměrně často postihuje také drobné kloubky na rukou. A najednou řešíme také takzvaný tenisový anebo oštěpařský loket.

LN Jak může fyzioterap­ie pomoci lidem s bolavými koleny a kyčlemi?

Když artróza vzniká, kloub bolí většinou jen při pohybu. Jakmile ale nemoc postoupí, začínají tuhnout i svaly, které představuj­í ochrannou kloubní bariéru.

Fyzioterap­ie proto napomáhá uvolnit měkké tkáně, aby na sebe styčné plošky kloubu tolik netlačily a nevznikal otok. K tomu využíváme prohřívací zábaly, ale i cvičení nebo přístrojov­ou lymfodrená­ž. Pomocí těchto metod dokážeme zlikvidova­t kloubní otok, ulevit pacientovi od bolesti a zlepšit jeho pohyb.

LN Co když pacienta zlobí drobné klouby na rukách?

Pokročilá artróza prstů dokáže negativně poznamenat pacientovu sebeobsluh­u. Tito lidé mívají problémy třeba se zapínáním knoflíků nebo zavazování­m tkaniček. Pokud ale začnou včas klouby pravidelně prohřívat a cvičit s nimi, mohou průběh nemoci zastavit anebo hodně zpomalit. Dobře se osvědčují zejména parafinové zábaly o teplotě 40–50 stupňů Celsia. A po nich by mělo následovat speciální cvičení, takzvaná jóga prstů. Návod na ni máme i na našich webových stránkách.

LN Velice často ale artrózou trpí obézní lidé, kterým pohyb dělá

potíže. Máte recept na to, jak je rozhýbat?

Hodně záleží především na tom, zda opravdu chtějí zhubnout. V opačném případě je totiž veškerá snaha marná. Určitě jim hned nedoporučí­me běhání, které představuj­e další zátěž pro kolena. Spíš jim poradíme, jak zredukovat jídelníček, a představím­e jednoduché domácí cviky zaměřené na posilování bříška, nohou i hýždí. A teprve když se jim podaří trochu zredukovat hmotnost, mohou přidat rychlejší chůzi, jízdu na běžkách anebo akvaaerobi­k.

Je pravda, že kvalitu kloubů může ovlivnit i židle, na které celý den sedíme?

LN

Určitě! Při sezení bychom měli mít kyčel výš než kolena, pokud tomu tak není, příliš zatěžujeme hlavici kyčelního kloubu vůči kloubní jamce. Správný sed si můžeme otestovat tím, že dáme na stehna kapičku vody. Pokud sedíme správně, měla by stékat směrem ke koleni. Velmi vhodné jsou židle se spirálou pod sedákem, které zachovávaj­í dynamiku pánve a přispívají k tomu, že se klouby neustále promazávaj­í. Na rozdíl od statické židle na ní proto nebudeme po třech hodinách sedět celí zhroucení.

LN Jaké metody používáte u pacientů s bolavým loktem?

Obvykle jsou to lidé, kteří celý den pracují v kanceláři a neustále aktivují svaly, které vedou od pažní kosti nad loktem přes předloktí až po konečky prstů. V souvislost­i s tím často dochází k zánětu šlach upínajícíc­h se v blízkosti loketního kloubu, zakzvané epikondyli­tidě. Léčí se teplem, masážemi, protahován­ím, cvičením, ale i fokusovano­u rázovou vlnou, která urychluje hojení a působí protizánět­livě.

Tato metoda se nám osvědčila i u pacientů s artrózou kyčelního nebo kolenního kloubu. Tito pacienti se sice často nevyhnou operaci endoprotéz­y, ale mnohdy ji díky rázové vlně dokážeme oddálit anebo alespoň snížit bolest.

LN V jakém okamžiku by už pacient neměl operaci dál odkládat?

Pokud chodí o berlích, bolesti ho v noci budí a nevydrží bez léků, pak by určitě měl jít na operaci. V opačném případě se nejen zbytečně dlouho trápí, ale riskuje i to, že operační zákrok bude složitější a rekonvales­cence delší. Lidé s náhradním kloubem mohou přitom bez problémů jezdit na kole i na běžkách. Ovšem jen tehdy, pokud se začnou po operaci včas rozhýbávat.

Kdy s takovým rozhýbáván­ím začít?

LN

S rehabilita­cí bychom měli začínat brzy po operaci, kdy ještě ležíme na lůžku. Můžeme posilovat hýždě, ruce, břicho i záda, aby nám svaly neochabova­ly a kost se rychleji hojila. A po třech dnech bychom měli už opatrně začít trénovat i chůzi. Vyplatí se, když budeme mít při ruce malý míček overball, který je šikovným pomocníkem nejen při posilování, ale i při automasáži. Po měsíci už většina pacientů zvládne nejen malou procházku venku, ale také jízdu v autě nebo na rotopedu.

Co můžeme udělat, abychom si klouby udrželi zdravé?

LN

Především bychom měli sportovat a jednotlivé sporty vhodně kompenzova­t. Pokud běháme, měli bychom si třeba zajít do sauny, aby se klouby pěkně prohřály a prokrvily. Výborné jsou i maďarské nebo slovenské termální lázně. A určitě neuškodí, když k tomu přidáme i masáž, při níž se unavené svaly hezky uvolní a prokrví.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia