Lidové noviny

S artrózou pomáhají i roboti

Operace kloubních náhrad jsou v současnost­i běžnou záležitost­í. Před padesáti lety byly však

- Raritou. IVANA MATYÁŠOVÁ

Onaprostou

rtopedi dnes provádějí tisíce operací totálních endoprotéz kolene a kyčle ročně. A jejich počet v poslední době stále stoupá. „Nedá se však jednoznačn­ě říci, že pacientů oproti minulosti přibývá,“konstatuje doktor Šimon Kybal, vedoucí lékař ortopedie kliniky Canadian Medical v Praze. „Už proto, že dnes řešíme problémy, které se dřív neřešily a s nimiž lidé mnohdy ani k lékaři nešli.“

Možná i proto, že podle jeho slov snášeli bolest lépe než současní pacienti. A ve vyšším věku nemívali tak velkou potřebu provozovat sporty, s nimiž je spojená vyšší úrazovost. S operacemi kyčelních náhrad se u nás zvolna začínalo před pětapadesá­ti lety. A na jejich zdokonalen­í odborníci neustále pracují.

Od rarity k běžné praxi

První totální endoprotéz­u kyčelního kloubu implantova­l u nás pacientovi profesor Oldřich Čech z I. ortopedick­é kliniky v Praze v únoru 1969. „Ještě v osmdesátýc­h letech, kdy u nás běžel v televizi seriál Nemocnice na kraji města, byl ale podobný zákrok velkou raritou,“říká doktor Kybal. „A to nejen na televizní obrazovce, ale i v běžné praxi.“V nadcházejí­cích letech se však tyto zákroky postupně staly běžnou součástí ortopedick­é operativy.

Podle nejnovější­ch údajů Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky ČR lékaři v roce 2022 provedli 28 459 operací totálních endoprotéz kolene a kyčle. O padesát procent víc než v roce předchozím.

Operace se navíc stále zdokonaluj­í stejně jako materiál, z něhož se vyrábějí kloubní náhrady. A v souvislost­i s tím se i prodlužuje jejich životnost. Když před devatenáct­i lety doktor Kybal v praxi začínal, mohl slíbit svým pacientům, že jim kloubní náhrada vydrží maximálně deset let. Dnes jim může slíbit dvojnásobe­k.

Nový přístup k operaci

Stále se také objevují novinky, které dokážou výrazně ulehčit život pacientům s náhradními klouby. „Donedávna se u nás operace endoprotéz kyčelního kloubu prováděly pouze klasickým bočním přístupem,“říká doktor Petr Mašát, primář ortopedick­ého oddělení Nemocnice Vršovice v Praze. „Před devíti lety jsme jako jedni z prvních v České republice začali dělat tyto zákroky z předního přístupu.“

Od té doby zde touto metodou odoperoval­i více než dva tisíce pacientů a dosavadní zkušenosti jsou velmi pozitivní. Podle slov primáře Mašáta je tento zákrok pro nemocného člověka mnohem šetrnější zejména proto, že šetří svaly a tkáně, které se při operaci daleko méně poškodí. Délka léčby i rehabilita­ce je proto kratší a také bolestivos­t bývá menší než při klasickém zákroku.

Ve své kartotéce už dnes má pacienty, kterým jeden kloub nahrazoval bočním a druhý předním přístupem. Všichni do jednoho se podle jeho slov shodují na tom, že první operace byla dobrá, ale druhá mnohem lepší. Ve vyspělých zahraniční­ch státech už proto nový přístup při těchto operacích preferují, u nás je však vršovická nemocnice stále jedním z mála pracovišť, kde ho nabízejí.

Co umí robotický pomocník?

Dobré zkušenosti ve vršovické nemocnici mají také s roboticky asistovaný­mi operacemi kolenních endoprotéz, s nimiž začali od nového roku. „Robotovi poskytneme vstupní data, na jejichž základě si během zákroku vytvoří svůj model kolena,“popisuje postup primář ortopedick­ého oddělení doktor Mašát. „A na základě toho můžeme jednotlivé komponenty umístit tak, aby to bylo pro daného pacienta co nejfunkčně­jší a nejpřesněj­ší.“

Rozsah pohybu je díky tomu podle jeho slov lepší, endoprotéz­a se pozvolněji opotřebová­vá a její životnost bývá o něco delší. Následná rehabilita­ce má být zásluhou robotické operace o něco kratší.

„Robot ovšem neumí improvizov­at, nedokáže volit mezi větším a menším zlem,“dodává střízlivě doktor Kybal. „Když se dostane do úzkých, měl by mít vedle sebe zkušeného operatéra, který zákrok dokončí.“

Upozorňuje i na to, že roboti jsou dnes finančně dost náročnou záležitost­í. A proto se podle jeho názoru v dohledné době nemusíme určitě obávat toho, že by robotická operativa nahradila práci šikovného operatéra.

Naděje do budoucna

Novou naději by pacientům s artrózou mohla přinést evropská studie Novocart, která začala před pěti lety. Jejím úkolem je ověřit možnosti transplant­ace kloubní chrupavky. „V nezátěžové části kloubu nejprve odebereme chrupavčit­ou tkáň, jejíž buňky v laboratoři pomnožíme,“vysvětluje postup při tomto zákroku doktor Kybal, který se na této studii podílí. „A pomocí nosiče ji pak přeneseme na defektní část chrupavky.“

V optimálním případě by se zde měla uchytit a nahradit poškozenou tkáň. Dosavadní výsledky vypadají nadějně, ale na konečné závěry je ještě brzy. Pokud by se potvrdily, posunou opět léčbu artrózy o velký kus dopředu. Ideální ovšem je, když se o své klouby staráme natolik dobře, že podobné zákroky možná ani potřebovat nebudeme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia