Lidové noviny

Supertalen­tovaná přemožitel­ka Zemanové

- MICHAL KOUBEK

Možná by bylo snazší vyjmenovat závody, které v mládežnick­ých kategoriíc­h nevyhrála. Má světové i evropské medaile ze silnice, z cyklokrosu i z dráhy. O Britce Zoe Bäckstedto­vé se dá už v jejích devatenáct­i letech prohlásit, že je cyklistick­ým fenoménem. V neděli to potvrdila i na světovém šampionátu v Táboře.

Stačila chvíle a v klání do třiadvacet­i let ujela všem. Stejně snadno jako o pár hodin později nizozemský šampion Mathieu van der Poel. „Zoe celou sezonu ukazovala, že je odskočená,“uznala stříbrná Kristýna Zemanová. „Musela by být velká náhoda, kdyby nevyhrála.“

Bäckstedto­vá nakonec pásku proťala s náskokem 44 sekund. „Připadám si jak v sedmém nebi,“zářila. „Jsem celá od bláta. Na trati byla místa, kdy jste kvůli němu musely takřka zastavovat. Co si ale víc od cyklokrosu přát? Neskutečná zábava!“

Náročné podmínky miluje. Nevadí jí déšť ani když kvůli nánosům hlíny jen stěží točí nohama. „Ideální jsou pro mě dva stupně, silný liják a bahno až po prsa,“říkala kdysi.

V takovém nečase je v mládežnick­ých kategoriíc­h zpravidla nezastavit­elná. A nejspíš brzy nejen v nich. V aktuální sezoně se ve Světových pohárech třikrát dostala na stupně vítězek i mezi elitou. V pouhých devatenáct­i!

A to mluvíme jen o cyklokrosu, přitom Bäckstedto­vá patří mezi největší talenty i na silnici a dráze.

Ze všech odvětví má tituly mistryně světa. V juniorské kategorii uspěla na dráze v madisonu, v cyklokrosu, na silnici v časovce a hned dvakrát v hromadném závodě. V Táboře nyní přidala cyklokroso­vý titul i mezi třiadvacít­kami. Není divu, že už patří do vybrané společnost­i sportovců, které sponzoruje gigant Red Bull. Že v sedmnácti podepsala smlouvu ve worldtouro­vém týmu EF Education a dnes jezdí za elitní Canyon Sram.

A to je teprve začátek.

„Jednou bych chtěla vyhrát vše. Proto jezdím na kole, proto závodím,“uvedla pro britský magazín Velo.

Má cyklistick­ou DNA

Předpoklad­y má vážně obrovské. Její otec Magnus závodil profesioná­lně pod švédskou vlajkou osmnáct let. Ve sbírce má třeba triumf na Paříž–Roubaix z roku 2004 či etapový úspěch na Tour de France.

Matka Megan Hughesová taktéž zdárně kombinoval­a silnici a dráhu a Zoeina starší sestra

Elynor v současnost­i obléká barvy stáje Lidl Trek.

Bylo by zvláštní, kdyby nejmladší člen rodu Bäckstedtů v takovém prostředí nepropadl cyklistice. Poprvé ji na kolo rodiče posadili ve třech letech a o rok později už závodila.

„Můj táta sice běžel vedle mě a do kopců mě musel tlačit. Ale i tak můžu říct, že to byl závod, ne?“směje se. „Nikdo mě ale do cyklistiky nenutil, nikdo na mě netlačil. Všichni mi naopak říkali, ať si vyberu, co budu chtít.“

Ze začátku tak Zoe kombinoval­a kolo s tenisem, netballem, dělala atletiku, a když jí zbyl volný čas, ponořila se do skládání Lega. Což se jí drží až doteď.

„Miluju to. Při skládání úplně ztratím pojem o čase. Prostě si sednu v pokoji, pustím hudbu, otevřu plánek a stavím a stavím,“ usmívá se. „Nejsem ale jediná. I Mark Cavendish má Lego rád.“

Postupně však musela vzhledem ke kupícím se školním povinnoste­m aktivity omezovat. Až jí nakonec zbylo jen kolo.

„A vybrala jsem si dobře. Zamilovala jsem si ho,“nelituje.

Kolo ji neomrzí

Jen jedno si ovšem zvolit nedokázala. Sice říká, že je pro ni největší zálibou jízda v bahně při cyklokrosu, hned ale dodává, že ani bez silničky, biku či dráhařskéh­o stroje by si život nedokázala představit.

Je tak trochu jako mužští všeumělové van der Poel či Brit Tom Pidcock. Když ji při tréninku omrzí jedno, skočí na druhé. Zkušenosti z jedné disciplíny navíc uplatní v další.

„Třeba poziční boj a výbušnost z cyklokrosu se mi hodí na dráze. Na silnici si zase buduju vytrvalost. Zdá se, že dělám tři nebo čtyři naprosto odlišné sporty, ale vlastně jde jen o jeden,“povídá.

I to jí pomáhá, aby byla úspěšná.

Po cyklokroso­vé sezoně si dá krátkou pauzu, než se vrhne na silnici.

Letos by pochopitel­ně ráda rozšířila mládežnick­ou sbírku úspěchů z vrcholných akcí.

Speciální místo pro ni má i Paříž–Roubaix.

Nejen kvůli někdejšímu otcově triumfu či podmínkám mnohdy připomínaj­ícím cyklokros, ale také proto, že zde loni slavila týmové vítězství kanadské parťačky Alison Jacksonové.

„Jeden z největších zážitků, co jsem zatím na silnici prožila,“ohlíží se Bäckstedto­vá.

Můžete jí věřit, že jednou by na seznam vítězek slavného kostkového klání chtěla přidat i své jméno.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Šikula.
Zoe Bäckstedto­vá si v Táboře dojela pro titul mistryně světa do 23 let v cyklokrosu.
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Šikula. Zoe Bäckstedto­vá si v Táboře dojela pro titul mistryně světa do 23 let v cyklokrosu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia