Lidové noviny

Tajná prezidento­va dovolená. Hrad mlčí

PETRA PAVLA tvrdí, že kvůli bezpečnost­i nemohou informovat o dovolené hlavy státu

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Byť na Pražském hradě vlaje standarta, hlava státu Petr Pavel tam tento týden nepobývá. „Má dovolenou,“potvrdila LN Karolína Blinková, vedoucí hradního komunikačn­ího oddělení. Odmítla nicméně prozradit, jak dlouho a kde prezident volný čas tráví. „Z bezpečnost­ních důvodů nebudeme nyní sdělovat žádné další podrobnost­i,“dodala. Podle dvou diplomatic­kých zdrojů LN je prezident ve Španělsku, kde údajně testuje motorky. Na cestě ho nedoprováz­í manželka Eva, nechybí ale ochranka. Ani to však Hrad nepotvrdil.

Přísně utajovaná dovolená hlavy státu nemá v novodobé historii země obdoby, Pavlovi předchůdci se zveřejňová­ním svých dovolenkov­ých destinací potíž neměli. „Máme jinou politiku, doba se změnila. Přijde nám, že to není potřeba veřejně komunikova­t, že je to zbytečné,“zdůraznila Blinková. Bez odpovědi zůstal i dotaz, kdy se prezident do své hradní kanceláře vrátí. Podle zjištění LN by to mělo být zkraje příštího týdne. „Samozřejmě i na dovolené ale pan prezident řeší urgentní věci, je v kontaktu,“uzavřela Blinková.

O tom, zda je s detaily dovolené hlavy státu seznámen premiér či další vysocí ústavní činitelé země, Blinková, která tento týden zastupuje dalšího „dovolenkář­e“, hradního mluvčího Víta Koláře, prý nic neví. Podobně reagovala na dotaz LN i mluvčí vlády Lucie Ješátková. „Toto komentovat nebudeme,“vzkázala. Podle Ladislava Špačka, mluvčího bývalého prezidenta Václava Havla, který je pro Petra

Pavla v mnohém inspirací, se místo dovolené nikdy netajilo. „Samozřejmě, že se to muselo oznámit, zejména pokud prezident opouštěl zemi. Když jel třeba do Rakouska, Portugalsk­a či na Lanzarote, vždy jsme zemi zveřejňova­li. Nikdy jsme však neříkali adresu nebo název hotelu,“uvedl Špaček pro LN. Pokud je tedy nyní prezident Pavel v zahraničí, je to podle Havlova mluvčího potřeba říct. „A možná uvést i tu zemi,“podotkl.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia