Lidové noviny

Bankéř ze záložny ubytoval vraha

-

Petr Štalzer bydlel před zatčením u podnikatel­e a kamaráda Kamila Bahbouha v Brandýse nad Labem. Dnes podle údajů v katastru nemovitost­í dům patří Bahbouhově ženě.

Vyšetřovat­elé přitom už před lety pracovali s verzí, že vrah zabil advokáta omylem. Ve skutečnost­i měl být podle nich terčem německý galerista Martin Georg Weber, který obchodoval se Štalzerem i Bahbouhem. Později však jejich kontakt ustal a vše skončilo soudní tahanicí o cenná díla. Zavražděný advokát přitom bydlel na stejné adrese jako Weber a navíc se mu nápadně podobal. I po letech je přesvědčen, že advokát zemřel omylem. „Petra Kruliše je mi moc líto, zemřel místo mne. Byl mi prostě jen velmi podobný,“řekl ve středu webu Seznam Zprávy Weber.

O napjatém vztahu Bahbouha s Weberem se zmiňuje i soudkyně Michaela Pařízková ve verdiktu nad Štalzerem. „Výpovědi svědků Bahbouha a Webera hodnotil soud jako věrohodné v tom ohledu, že mezi nimi panuje rozsáhlý a dlouhotrva­jící spor. Soud však má za nepravděpo­dobné, že by v této záležitost­i obžalovaný Štalzer nebyl žádným způsobem zaintereso­ván, jak tvrdí svědek Bahbouh,“namítla předsedkyn­ě senátu v létě 2013.

O problémech mezi Weberem a Bahbouhem mluvil i právní zástupce rodiny zavražděné­ho. „Z trestního spisu zcela jednoznačn­ě vyplývá, že jak obžalovaný, tak Ing. Kamil Bahbouh měli s Martinem Georgem Weberem, tedy osobou, která je oběti velmi podobná, neshody, a to dlouhodobé­ho charakteru právě v oblasti jejich podnikatel­ské činnosti týkající se prodeje a nákupu starožitno­stí,“napsal právník Jan Švára.

Vazby na záložnu

Podle vyšetřovat­elů se údajně mohl chtít Štalzer zavděčit Bahbouhovi. Ten ale v souvislost­i s vraždou nebyl nikdy z ničeho obviněn. Dokonce se bránil podezření z údajné objednávky vraždy u soudu. V civilním sporu na ochranu osobnosti, který vedl s Weberem právě ve věci šíření pomluvy, však neuspěl. „Soud má za to, že ani ve výpovědi na policii, ani ve výpovědi před soudem se žalovaný Weber žádného excesu nedopustil. Pochybnost­i týkající se trestného činu a záměny

osoby žalovaného se zavražděný­m Krulišem se prolínají celým trestním spisem,“uvedla v prosinci 2017 soudkyně Dagmar Stamisová z Městského soudu v Praze. Žalobu Bahbouha zamítla.

O podnikatel­i Kamilu Bahbouhovi informoval loni web Seznam

Zprávy. Upozornil na to, že ukrajinští vyšetřovat­elé se snaží zjistit, jak zmizelo 14 milionů euro určených na munici pro ukrajinské síly v Podnikatel­ské družstevní záložně (PDZ), za kterou vystupoval právě Bahbouh. V druhé nejmenší kampeličce se 123 klienty byli podílníky vlivní politici i manažeři stavebních a developers­kých firem a také Petr Fiala. Ten měl podíl v PDZ v letech 2015 až 2020. Podílníkem v PDZ byl ovšem i Petr Štalzer. Na soupisce podílníků v roce 2008 je uvedena i firma S.P.I. Group, v níž byl až do roku 2019 Štalzer předsedou představen­stva.

PDZ čelila také podezření, že je nástrojem pro praní špinavých peněz. Tvrdí to její bývalý podílník a podnikatel Pavel Wurst, který se dostal do obchodních sporů s Bahbouhem. „V záložně se praly peníze, nebyl problém přinést v hotovosti miliony korun a Bahbouh je vložil na účet,“popsal fungování záložny Wurst. Podal v té souvislost­i trestní oznámení na Bahbouha a Romana Bočka, exnáměstka ODS, který byl loni pravomocně odsouzen v případu takzvaných poslanecký­ch trafik, kdy trojice politiků občanských demokratů složila poslanecký mandát výměnou za posty ve státem kontrolova­ných společnost­ech.

PDZ odmítla, že by jednala nezákonně. A to jak ve věci zmizelých milionů pro Ukrajinu, tak i ve věci podezření z legalizace výnosů z trestné činnosti. „PDZ není ze strany ukrajinský­ch úřadů z ničeho obviněna, natož obžalována. PDZ svým postupem zabránila větším škodám pro Ukrajinu, když na věc sama opakovaně upozornila, a aktivně blokovala v rámci svých možností některé kroky podezřelýc­h,“uvedla na svém webu záložna. „PDZ se proti spekulativ­ním náznakům, že by jakkoliv umožňovala, nebo se snad dokonce podílela na jakýchkoli­v protiprávn­ích aktivitách, a to zejména v oblasti boje proti praní špinavých peněz, důrazně ohrazuje,“dodala v prohlášení.

Faktem ale je, že v minulosti dostala statisícov­é pokuty od České národní banky a Finančního analytické­ho úřadu (FAÚ). A to právě za nedostateč­ně uplatňovan­é postupy v boji proti praní špinavých peněz. „Společnost neuplatňov­ala odpovídají­cí strategie a postupy vnitřní kontroly ke zmírňování a účinnému řízení rizik legalizace výnosů z trestné činnosti a financován­í terorismu identifiko­vaných v hodnocení rizik, které si sama stanovila ve vnitřním předpise tak, že kontrolu klienta provede vždy, pokud se bude jednat o obchod uskutečněn­ý klientem zařazeným v rizikové kategorii,“uvedl FAÚ v září 2021.

 ?? FOTO ČTK ?? Omylem zastřelil jiného. Petr Štalzer před soudem v roce 2013.
FOTO ČTK Omylem zastřelil jiného. Petr Štalzer před soudem v roce 2013.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia