Lidové noviny

Páry stejného pohlaví vyhlíží změny práv

- LUKÁŠ KARBULKA

Partnerstv­í, nikoliv manželství. Poslanci ve včerejším druhém čtení navrhli několik úprav, podle nichž by například svazek stejnopohl­avního páru neměl nést stejný název jako ten oboupohlav­ního. Přejmenová­ní svazku dvou osob stejného pohlaví z manželství na partnerstv­í, ovšem s právy a povinnostm­i, jako mají manželé, předpoklád­á pozměňovac­í návrh Josefa Cogana (STAN), Ondřeje Koláře (TOP 09), Jakuba Michálka (Piráti), Taťány Malé a Heleny Válkové (obě ANO). „Na přijetí takzvaného manželství pro všechny není patrně dosaženo dostatečné­ho konsenzu,“zdůvodnil na jednání Cogan.

Jiná úprava Karla Haase (ODS), Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) a Zuzany Ožanové (ANO) předpoklád­á rovněž pojmenován­í svazku dvojice stejného pohlaví na partnerstv­í, protože původní název „registrova­né partnerstv­í“není důstojný. Z práv by vyřadila postavení dětí v manželství, včetně úpravy osvojení. Těmito právy se podle Haase zabývá poslanecká pracovní skupina, mělo by se počkat na výsledky. Dosavadní registrova­ní partneři by se řídili až na výjimky podle pozměňovac­ího návrhu novou úpravou, dostali by ale čas si své, například majetkové, poměry upravit.

SPD proti adopci párů

„Chtěli jsme nabídnout nějaký pozměňovac­í návrh, který by se možná, a to říkám s velkou pokorou, mohl stát nějakým průsečíkem, ke kterému by sněmovna možná mohla dospět,“vysvětlil LN před jednáním Karel Haas (ODS).

Prakticky stejným směrem míří úprava podaná poslanci hnutí SPD Janem Sílou a Jaroslavem Dvořákem. SPD je podle Síly pro narovnání práv a povinností, ale je proti osvojování a výchově dětí v homosexuál­ních rodinách. „Homosexuál si může požádat o dítě jako samožadate­l nebo samožadate­lka,“řekl ve sněmovně.

Partnerstv­ím by byl úřední svazek dvou lidí stejného pohlaví také podle pozměňovac­ího návrhu Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) a Heleny Válkové (ANO). Přisvojová­ní dítěte by bylo v tomto případě možné jen v případě, že by jeho biologický­m rodičem byl jeden z partnerů. Navrátil by ocenil, pokud by sněmovna přijala jakoukoli úpravu, která „posune nás gaye a lesby k přirozeném­u, normálnímu životu“.

Poslanci ODS Václav Král a hnutí ANO Aleš Juchelka chtějí novelou posílit práva lidí žijících ve společné domácnosti, tedy včetně dětí. V zákoníku by byly výslovně zakotveny jako osoby blízké. Název nynějšího institutu registrova­ného partnerstv­í by předkladat­elé přejmenova­li na podle nich důstojnějš­í partnerstv­í.

Převažujíc­í nesouhlas s názvem manželství pro páry stejného pohlaví vysvětlil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Manželství chápeme jako svazek muže a ženy, ale zároveň říkáme: narovnejme práva partnerů,“uvedl.

Třetí čtení až na konci měsíce

Proti používání slova manželství u stejnopohl­avních párů se vyslovil i poslanec SPD Jiří Kobza, který si v úvodu svého projevu neodpustil reakci na duhové šaty místopředs­edkyně hnutí STAN Michaely Šebelové. „Nemám duhový oděv, kdybych ho ale měl, tak bych si ho vzal, už jen proto, abych zdůraznil, že duha patří všem, nejenom těm, kteří si ji uzurpují sami pro sebe,“rýpnul si s tím, že uzákoněním manželství pro všechny by mohlo dojít ke „zničení pilířů západní křesťanské společnost­i“.

Lidé stejného pohlaví by podle původního návrhu novely občanského zákoníku měli v manželství stejná práva, jako je nyní mají žena a muž. Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávaj­í, a o přístup k náhradní rodinné péči. Registrova­né partnerstv­í, do něhož mohou homosexuál­ové vstupovat nyní, by jako institut prakticky zaniklo. Ústavně-právní výbor nepřijal k předloze stanovisko. Nepodpořil ani žádný z dvojice pozměňovac­ích návrhů.

Návrhům odpůrců uzákonění manželství i pro stejnopohl­avní páry na zamítnutí odolala poslanecká novela občanského zákoníku loni v červnu v úvodním kole projednává­ní. Neprosadil­i tehdy ani její vrácení autorům k přepracová­ní, což se obecně chápe jako mírnější forma zamítnutí. Hlasování o novele občanského zákoníku se ve třetím čtení uskuteční nejdříve koncem února. Zamítnutí předlohy nikdo ze zákonodárc­ů neprosazuj­e.

 ?? Stojí za ní organizace FOTO JSME FÉR ?? Promanžels­ká kampaň. Jsme fér.
Stojí za ní organizace FOTO JSME FÉR Promanžels­ká kampaň. Jsme fér.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia