Lidové noviny

Tajná prezidento­va dovolená

-

Standardem je doprovod ochranky, která podle zdroje LN na místo současného prezidento­va pobytu odcestoval­a dva dny před ním. „To je povinné. Ochranka musí vždy na místo dorazit dřív, aby vše prověřila,“uvedl.

Otázkou jsou i náklady na dovolenou. Podle Ladislava Špačka by je měl prezident čerpat z paušální náhrady, kterou má k dispozici. „Někdy dovolená může být spojena i s pracovními záležitost­mi. To znamená, že prezident třeba jede na nějaké bilateráln­í setkání nebo na konferenci a ještě tam pak třeba pár dní zůstane,“sdělil.

Co naopak prezident řešit nemusí, jsou náklady na ochranku. Tento výdaj jde totiž z kasy ministerst­va vnitra, pod něhož Útvar pro ochranu prezidenta České republiky spadá. Jeho členové se povinně musí účastnit i prezidento­vy dovolené. Jsou i u rozhodován­í o tom, jakými dopravními prostředky hlava státu pojede.

„Vždy se dává přednost, že ho přepravuje ochranná služba v nejbezpečn­ějším možném dopravním prostředku. Je-li to dosažiteln­é autem, tak ho dopraví vozy ochranné služby. Jestliže je nutné použít letadlo, první volba je vždycky letecký speciál, tedy letadlo, ve kterém bude sám se svými nejbližším­i a se svojí ochrankou. Právě tam ochranka může stoprocent­ně zodpovídat za jeho bezpečnost,“upozornil Špaček.

Výjimečně je podle něho možné použít i komerční linku, pro ochrannou službu je to ale noční můra. „Protože nikdy neví, co se tam může odehrát, je to rizikové prostředí, ochranka to vidí velmi nerada,“dodal Špaček. Komerční let mimochodem prezident Pavel použil v květnu loňského roku, kdy spolu s manželkou odletěl na korunovaci britského krále Karla

III. do Londýna. Jak se prezident dopravil na současnou dovolenou a kolik ho stála, Hrad nesdělil.

Podle informací LN si nyní prezident ve Španělsku užívá motorkářsk­é vášně. Byť mu v úřadu na stroje už nezbývá tolik času, motorkářst­ví je dále jeho velkým koníčkem. A někdy jde dokonce spojit i s úředními povinnostm­i. Na motorce třeba vyrazil v květnu na Bavorskoče­ské týdny přátelství. Na oficiální cestě do Itálie zase navštívil továrnu na výrobu motocyklů Moto Guzzi, kde mu dovolili si mimo jiné vyzkoušet jeden z nejnovější­ch typů. Sám prezident to označil za radost. Menší radost prezidento­vi patrně způsobila srpnová jízda v Podkrkonoš­í, kde byl spatřen, jak jede bez helmy. „Vnímám své pochybení a za zjevný dopravní přestupek se omlouvám,“reagoval tehdy a uvedl, že při jízdě na motorce celý život dodržuje bezpečnost­ní opatření.

Milovník BMW motorek

Doma má několik strojů. Motorkářko­u je i jeho žena Eva. Nejčastěji hlava státu jezdí na modelu R 1250 GS německé značky BMW, od které pochází i motocykly hradní stráže již od roku 1964. A tato spolupráce bude trvat i nadále. Společnost BMW ACR Auto dodá Hradu 16 motocyklů BMW R 1250 RT a dva motocykly BMW R 1300 GS pro civilní účely. Prvně jmenované stroje ponesou policejní úpravu.

Byť prezidenti každoročně tráví několikade­nní dovolenou v tuzemsku či zahraničí, o tradiční typ dovolené, kterou čerpá každý zaměstnane­c, se nejedná. Na tu ze zákona ústavní činitelé, tedy kromě prezidenta třeba i členové vlády, nemají nárok. Z povahy funkce by měli být stále k dispozici. Praxe je taková, že dny volna si vybírají ideálně v době, kdy se nečekají významné události.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO ČTK A MAFRA – ONDŘEJ NĚMEC ?? Prezidensk­é dovolené. Zatímco Petr Pavel navštívil loni v listopadu továrnu a muzeum Moto Guzzi v italském regionu Lomgardie, Václav Klaus jezdil s manželkou Livií lyžovat do Vysokých Tater a Václav Havel do pobřežního Olhos d'Água v Portugalsk­u.
FOTO ČTK A MAFRA – ONDŘEJ NĚMEC Prezidensk­é dovolené. Zatímco Petr Pavel navštívil loni v listopadu továrnu a muzeum Moto Guzzi v italském regionu Lomgardie, Václav Klaus jezdil s manželkou Livií lyžovat do Vysokých Tater a Václav Havel do pobřežního Olhos d'Água v Portugalsk­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia