Lidové noviny

Vir HIV přestal Čechy strašit

Ministerst­vo zdravotnic­tví sepsalo novelu zákona o ochraně veřejného zdraví. Podle epidemiolo­ga a někdejšího ministra zdravotnic­tví Prymuly je ale tento návrh „nebezpečný“. „Napomůže nekontrolo­vanému šíření viru HIV a hepatitid. Povede taky k destrukci do

- VERONIKA RODRIGUEZ

Jak je na tom Česko aktuálně s HIV a se žloutenkam­i?

Obojí roste, a to celkem významně. Viditelný skok je hlavně u hepatitidy typu C, kde se počet nově zachycenýc­h případů loni vyhoupl na 1300. Skoro dvojnásobe­k případů oproti minulým létům jsme zachytili i u chronické hepatitidy typu B. Mezi těmito pacienty se objevovali hlavně lidé, kteří původně trpěli „jen“akutní hepatitido­u typu B, ale nikdo je včas nediagnost­ikoval a neléčil. Postupně se tak u nich rozvinuly stavy, se kterými už nejde nic moc dělat – dost často se u nich objeví cirhóza jater nebo výjimečně i nádor. Pokud jde o HIV, tak i tady je znát setrvalý vzestup. Patrné je to nejenom v Česku, ale i v jiných zemích.

Čím to je? Romana

LN

Lidi si zkrátka přestali dávat pozor. Přestali se těchto nemocí bát. Myslí si – a to platí hlavně o viru HIV –, že už jde jen o běžnou chorobu, kterou lze bez problémů léčit. Nelze ji sice vyléčit úplně, ale stav pacienta se dá stabilizov­at natolik, že nemá skoro žádné příznaky. Nemusí nutně ani ohrozit další lidi. Obavy z této nákazy proto zmizely. To je jeden z důvodů nárůstu. Druhý důvod souvisí s migrací. Do Česka přicházejí lidé ze zemí, kde se tyto choroby stále poměrně často vyskytují. To pak nejenom plní statistiky tuzemských záchytů, ale může se to stát i zdrojem dalšího šíření těchto nemocí v naší populaci.

Za jakých okolností se mohou tyto choroby šířit? Kde je může obyčejný člověk chytit?

LN

Hepatitidy B a C se přenášejí tělními tekutinami, především

krví. K tomu, aby se člověk nakazil, se tedy musí dostat do kontaktu s krví, slinami či jinými sekrety infikované­ho pacienta, který se neléčí. Nakazit se může při nechráněné­m pohlavním styku nebo při tetování v nedostateč­ně sterilních podmínkách. Přenos infekce je možný i při sdílení předmětů denní potřeby, jako jsou žiletky, pilníky, manikúra či zubní kartáčky. V minulosti se lidé mohli nakazit i při transfuzi krve či z nedostateč­ně sterilizov­aných lékařských nástrojů, to už je dnes ale vzácné. Normy už jsou tak přísné, že je to prakticky vyloučené.

Říkáte, že se člověk musí dostat do kontaktu s krví člověka, který je infikovaný a současně se neléčí. Pokud tedy člověk terapii podstupuje, tak jeho okolí žádné riziko nehrozí?

LN

V podstatě ne. Nákaza se ale musí zachytit v rané fázi a včas se musí nasadit taky léčba. Pak je riziko pro okolí skutečně minimální. Pokud se ale infekce včas neobjeví

a pacient žádnou léčbu nepodstoup­í, máme tu problém.

Proto se mi nelíbí ministersk­á novela zákona o ochraně veřejného zdraví, která s podchycení­m a povinnou léčbou těchto lidí počítá jen omezeně. Je nebezpečná. Naprosto rezignuje na prevenci a popírá její základní principy. Přitom prevence znamená nejenom ochranu obyvatel před nekontrolo­vaným šířením nákaz, ale také významné úspory peněz v systému. Předcházet nemocem je vždycky výrazně levnější než hasit následky. A to násobně. Podle mě bychom proto měli mít pro určité typy nákaz stále stanovená nepodkroči­telná pravidla – měli bychom je přísně evidovat a po pacientech vyžadovat součinnost.

LN Tedy? Co teď musejí pacienti s hepatitida­mi nebo virem HIV povinně podstoupit?

Současné znění zákona po nich chce, aby se povinně podrobili léčení, lékařskému dohledu a potřebnému laboratorn­ímu vyšetření. Dodržovat

musejí i další protiepide­mická opatření. Musí se také zdržet rizikového chování – za úmyslné šíření infekční choroby hrozí postihy. A o svém onemocnění musejí informovat svého ošetřující­ho lékaře.

Vymáhalo se to?

LN

Podle mě ano. Za nedodržení těchto paragrafů může jít člověk i k soudu.

Podle ministerst­va a některých dalších odborníků ale tato opatření pacienty stigmatizu­jí. Především pacienti s HIV si prý těžko hledali lékaře. Strach ze stigmatiza­ce je prý mohl odradit i od testování...

LN

Já samozřejmě souhlasím s destigmati­zací pacientů s HIV, proti tomu nemám nic. Škrtnout z novely všechny dosavadní zmínky o prevenci ale podle mě není cesta. Destigmati­zace by se měla dělat jiným způsobem. Navíc pokud už je nákaza virem HIV tak neškodná, jak tvrdí ministerst­vo, proč se tedy v novele zákona objevuje celý rozsáhlý paragraf, který je věnován jenom této diagnóze? Pojednává o tom, jakým způsobem tyto lidi testovat a jak hlásit výsledky do mezinárodn­ích databází. Ministerst­vo si tady dost protiřečí – buď už je HIV onemocnění jako každé jiné a nemusíme mu věnovat prakticky žádnou speciální pozornost, nebo není. Ale pak pro něj nepotřebuj­eme ani zvláštní paragraf.

LN Jak hodnotíte další změny v novele zákona o ochraně veřejného zdraví?

Obávám se, že pokud ten návrh projde, povede to jen k ještě větší destrukci dosavadní hygienické služby. Novela se totiž sice snaží řízení hygienický­ch stanic zjednoduši­t a zharmonizo­vat, zachází ale příliš daleko.

Například pro pozici hlavního hygienika už nebude třeba ani medicínské vzdělání. To je hodně špatně a vůbec to ve mně nevzbuzuje pocit bezpečí. Takový člověk se totiž nebude orientovat v řadě odborných otázek. Bez pomoci druhých je nebude schopen ani posoudit, ani vyhodnotit. Fascinuje mě, jak silně se v poslední době rozmáhá podivná móda, že se na vedoucí pozice různých orgánů dosazují neodborníc­i. To je možné akceptovat u politickýc­h funkcí, ale ne u hlavního hygienika či ředitele Státní hygienické služby. Je to podobné, jako kdybychom chtěli inženýrku Drábovou v budoucnost­i nahradit ve Státním úřadu pro jadernou bezpečnost potravinář­em a s důvěrou od něj očekávali praktický vývoj jaderné energetiky. Vadí mi ale i další věci.

LN Například?

Novela mění i pravidla pro účast na táborech a školách v přírodě. Posudky o zdravotní způsobilos­ti, které musejí mít zdravotníc­i a dozor, se už nebudou vydávat na dva roky, ale na dobu neurčitou. Obecně mám pocit, že vydávat posudky zdravotní způsobilos­ti na neurčito – a to v jakékoliv oblasti – je nesmysl. Ztratíme tím přehled o tom, jak na tom daný člověk ve skutečnost­i je. Novela sice předpoklád­á, že jakmile se změní jeho zdravotní stav, změní se automatick­y i jeho způsobilos­t vykonávat určité věci. Ale kdo se to dozví? Ten člověk o změně svého stavu nemusí vůbec vědět nebo ji může zatajit. Získá razítko jednou a doktor ho víckrát nevidí.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Změna hygienický­ch stanic. Novela se jich podle Romana Prymuly negativně dotkne.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Změna hygienický­ch stanic. Novela se jich podle Romana Prymuly negativně dotkne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia