Lidové noviny

EU tepe Česko za nákup vrtulníků

-

Evropská komise se rozhodla zahájit řízení s Českou republikou, která podle ní při nákupu vojenských vrtulníků porušila směrnici o veřejných zakázkách v oblasti obrany. Komise o tom informoval­a v prohlášení s tím, že Česku byla zaslána formální výzva kvůli porušení povinnosti vyplývajíc­í ze směrnice o veřejných zakázkách v oblasti obrany a ze Smlouvy o fungování Evropské unie.

Praha má nyní dva měsíce na odpověď a vyřešení nedostatků, na které komise poukázala. Podle českého ministerst­va obrany se unijní exekutiva případem zabývá již od roku 2020 a zatím jej neukončila. Porušení souvisí s nákupem amerických vojenských vrtulníků Venom a Viper za asi 17 miliard korun.

„Budeme prostředni­ctvím ministerst­va zahraniční­ch věcí reagovat,“uvedlo v reakci české ministerst­vo obrany. O nákupu amerických vrtulníků podle sdělení ministerst­va rozhodla předchozí vláda a tehdejší ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). Ten je přesvědčen, že při nákupu vrtulníků bylo vše správně. Při rozhodnutí Česko zohledňova­lo své bezpečnost­ní zájmy, nákup ČR vymanil ze závislosti na Rusku, řekl. Americké vrtulníky, které mají ve výzbroji postupně nahradit ruské Mi-24V/35, podle něj vybrali sami vojáci české armády.

„Komise se domnívá, že zadávací řízení a podmínky uplatňovan­é Českem při zadání zakázky nebyly v souladu se směrnicí o zadávání zakázek v oblasti obrany a se zásadami zakotveným­i ve smlouvě o fungování EU,“uvedla unijní exekutiva. Mezivládní dohodu podepsali 12. prosince 2019 tehdejší ministři obrany ČR a USA Metnar a Mark Esper. Ministryně Jana Černochová (ODS) pak v dubnu 2022 ve Washington­u dojednala dodání dalších osmi starších strojů zdarma.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia