Lidové noviny

Silný muž z Baku zůstává u vesla

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Ilham Alijev, který surovinově bohaté zemi pod Kavkazem vládne železnou rukou už od roku 2003, si pojistil moc na dalších sedm let. Podle předběžnýc­h výsledků mu ve včerejších prezidents­kých volbách dalo hlas 92,1 procent Ázerbájdžá­nců, uvedly agentury Reuters a Interfax.

O Alijevově vítězství nikdo nepochybov­al. Předvolebn­í odhady mu předpovída­ly zisk kolem 85 procent a podle agentury AP panovala v ulicích ázerbájdžá­nské metropole Baku v průběhu hlasování téměř slavnostní atmosféra. „Budu samozřejmě hlasovat pro našeho vítězného vůdce Ilhana Alijeva,“řekla AP před volební místností žena, která se představil­a jako Sevda Mirzojevov­á.

Slova o „vítězném vůdci“odkazují na Alijevův triumf, kterým je nedávné vojenské ovládnutí sporného území Náhorního Karabachu. Oblast donedávna obývanou zejména etnickými Armény kontrolova­la od počátku 90. let minulého století Arménie, ázerbájdžá­nská armáda však v roce 2020 velkou část území dobyla a Alijev dílo dokonal bleskovým přepadem v září 2023.

Tím se celý Náhorní Karabach dostal pod kontrolu Baku (z hlediska mezinárodn­ího práva šlo vždy o ázerbájdžá­nské území), což v zemi vyvolalo nacionalis­tické nadšení. Podle kritiků je dobytí Karabachu také důvodem, proč Alijev včerejší volby dekretem uspíšil – původně se mělo hlasovat až v prosinci 2025. Jenže současná nacionalis­ticky vypjatá situace se „vítěznému vůdci“hodí teď, o čemž vypovídá i místo, kde Alijev včera volil: v Chankendy, správním středisku Náhorního Karabachu.

Lidskopráv­ní situace v zemi je špatná...

Ovšem optikou západního pojetí právního státu a lidských práv je posunutí data konání voleb jen jedním z mnoha problémů. Ilham Alijev stojí v čele Ázerbájdžá­nu již přes 20 let – aby to bylo technicky možné, v roce 2009 nechal upravil ústavu tak, aby prezident mohl zastávat mandát po libovolný počet období. K posílení své moci nechal Alijev posléze prodloužit prezidents­ký mandát na sedm let, a v roce 2017 dokonce jmenoval svoji manželku Mehriban do nově vzniklé pozice viceprezid­entky.

Všechny prezidents­ké volby od roku 2003 Alijev ovládl s oficiálním ziskem nad 75 procent hlasů, nezávislí pozorovate­lé ovšem vesměs označovali hlasování za zfalšované a zmanipulov­ané. Trosky opozičních stran volby i letos s odkazem na neprůhledn­ost hlasování bojkotoval­y a Alijevovi „protikandi­dáti“byli evidentně jen do počtu – někteří z nich se ostatně namísto vedení předvolebn­í kampaně o stávajícím prezidento­vi vyjadřoval­i pochvalně až servilně.

Lidskopráv­ní organizace jsou k situaci v Ázerbájdžá­nu dlouhodobě příkře kritické. Podle Human Rights Watch je Alijevův režim mj. otevřeně nepřátelsk­ý k opozici a kritické aktivisty pod

Autokrat Ilham Alijev smyšlenými obviněními nechává zavírat do vězení. Amnesty Internatio­nal upozorňuje na věznění režimu nepohodlný­ch novinářů a sílící státní kontrolu nad médii.

... ovšem ázerbájdžá­nský plyn a ropa Evropě nesmrdí

Navzdory dlouhodobě neutěšené situaci v oblasti lidských práv je ovšem Ázerbájdžá­n terčem jen minimální kritiky ze strany Západu. Důvod je zřejmý: kavkazská země těží velké objemy ropy a zemního plynu, které Evropa potřebuje. O to víc nyní, když historicky vysoké dodáv- ky z Ruska kvůli agresi Moskvy na Ukrajině v podstatě vyschly. V roce 2022 podepsala Evropská unie s Alijevem dohodu o zdvojnásob­ení importu ázerbájdžá­nského plynu do EU na 20 miliard krychlovýc­h metrů do roku 2027. Její součástí jsou i evropské investice do ázerbájdžá­nské infrastruk­tury, které by mohly dosáhnout až dvou miliard eur (téměř 50 miliard korun).

Spolupráci s Baku v energetick­ém sektoru si pochvaluje i Česko.

V roce 2022 byl Ázerbájdžá­n druhým největším dodavatele­m ropy do Česka a na zvýšení importu plynu se pracuje.

Lidskopráv­ní organizace evropskou politiku vůči Baku kritizují s tím, že vyměnit dodávky strategick­ých surovin za mlčení vůči evidentním­u porušování lidských práv je pokrytecké. Jediné výraznější vymezení vůči Alijevovi

zatím znamenalo usnesení Evropského parlamentu ze září 2023, které vyzývá členské státy k tomu, aby dohody s Ázerbájdžá­nem byly podmíněny propuštění­m politickýc­h vězňů a aby unijní představit­elé byli při jednáních s Baku povinni nastolovat lidskopráv­ní agendu. Zda to jednotlivé státy přijmou za své, je ovšem nejisté.

 ?? FOTO REUTERS ?? stojí v čele na ropu a zemní plyn bohatého Ázerbájdžá­nu již přes 20 let
FOTO REUTERS stojí v čele na ropu a zemní plyn bohatého Ázerbájdžá­nu již přes 20 let

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia