Lidové noviny

Rusko i Čínu trápí přivřený Suez

Kvůli útokům jemenských povstalců v Rudém moři nyní Číňané se však Suezskému průplavu vyhýbají méně. „Peking aktivně vyvíjí tlak na Írán, aby Hútíové neútočili na čínské lodě,“říká ruský sinolog Michail Korostikov.

- JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Rusku

ruský export pluje do Asie kolem celé Afriky.

Na modré hladině kdesi ve Středozemn­ím moři se prudce otáčí obří tanker Nissos Christiana plující pod řeckou vlajkou. O pár kilometrů dál mění kurz stejný typ plavidla pod vlajkou africké Libérie, na zádi nese název Alkinoos. Obě lodi vypluly koncem loňského roku z ruského terminálu Usť-Luga v Baltském moři nedaleko hranic s Estonskem.

Nissos Christiana má na palubě mazut, s nímž míří do Indie, Alkinoos vakuový plynový olej určený pro Singapur. Do Asie pluly po své tradiční trase – Suezským průplavem. Ale kvůli útokům jemenských Hútíů v Rudém moři raději změnily směr. Nyní se nachází u západního pobřeží Afriky a do svých cílových přístavů musí plout okolo mysu Dobré naděje.

Přestože proíránské hnutí deklaroval­o, že nebude útočit na tankery s ruskou ropou plující přes Suezský kanál, Hútíové se koncem ledna pokusili potopit loď Marlin Luanda převážejíc­í ruskou ropu. Požár způsobený zásahem protilodní střely byl uhašen až za pomoci amerických, indických a francouzsk­ých plavidel, která v oblasti hlídkují v rámci mezinárodn­í operace Strážce prosperity. Plavidla s ruskými surovinami se proto v poslední době Rudému moři převážně vyhýbají. Kreml ale útoky Hútíů nijak neodsoudil, naopak kritizuje zásahy západní koalice proti proíránské­mu hnutí.

Čínská obchodní diplomacie

Záruky neútočení od hnutí ovládající nejlidnatě­jší část konfliktem zbědovanéh­o Jemenu dostala i Čína. Peking se stejně jako Moskva staví k mezinárodn­í operaci vedené USA rezervovan­ě. Ovšem omezení plavby přes Suezský průplav dělá Číně starosti.

Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD) oznámila, že počet plavidel proplouvaj­ících skrz Suezský průplav se za poslední dva měsíce snížil o 39 procent a přeprava kontejnerů se propadla o 45 procent. Kanál je pro Čínu jednou z klíčových logistický­ch tras dodávek zboží z Asie do Evropy v rámci ambiciózní­ho projektu tzv. Nové hedvábné stezky. Proto také do svobodné ekonomické zóny Suezského průplavu investoval­a přes osm miliard dolarů.

„Čína aktivně pracuje na tom, aby se snížení dodávek přes Suezský průplav nestalo dlouhodobý­m problémem mimo jiné proto, že to brání v obchodu se státy na nové

hedvábné stezce. Peking aktivně vyvíjí tlak na Írán, snaží se ho přesvědčit, aby Hútíové neútočili na čínské lodě,“řekl LN Michail Korostikov, ruský sinolog spolupracu­jící s americkým think tankem Carnegieho nadace pro mezinárodn­í mír. „Během plavby lodí Rudým mořem s čínskou posádkou o tom aktivně signalizuj­e prostředni­ctvím námořní komunikace. Za nějaký čas se podaří zabránit útokům Hútíů a mezinárodn­í obchod se vrátí do obvyklého tempa.“

Kvůli útokům na plavidla v Rudém moři podstatně stoupla cena

námořní přepravy kontejnerů Suezským průplavem, připomíná Korostikov.

„Útoky Hútíů zatím nevedly k přechodu Číny z námořních na pozemní transkonti­nentální dopravu, i když cena přepravy jednoho standardní­ho kontejneru po moři z Číny do západního Středomoří vzrostla od prosince z 2900 na 7100 dolarů. Přeprava pozemní cestou, která stojí přibližně 6200 dolarů za kontejner, tak nyní vypadá mnohem atraktivně­jší. Pozemní trasy ale nemají takovou propustnos­t, aby byly schopny absorbovat

objemy námořní dopravy. Všechna vzniklá místa pro přepravu pozemními trasami jsou navíc okamžitě vykoupena a železnice má na rozdíl od moře omezené kapacity,“podotýká Korostikov.

Spolupráce, která zamrzla

Pro Čínu, ale i Rusko by v této situaci bylo výhodné, kdyby existoval ještě jeden dopravní koridor, přes ruské území směrem na Západ. Kvůli ruské agresi proti Ukrajině a rozporům mezi Moskvou a Pekingem je však tato brána uzavřena. Ačkoliv se ruský prezident Vladimir Putin loni v říjnu zúčastnil v Pekingu jubilejníh­o summitu k projektu Nové hedvábné stezky, Rusko se k této iniciativě nikdy nepřipojil­o. Podle analytické­ho centra Green Finance & Developmen­t Center při Univerzitě Fu-tan v čínské Šanghaji Čína také roku 2022 pozastavil­a v Rusku investice spojené s novou hedvábnou stezkou.

„Rusko není a nikdy nebylo součástí nové hedvábné stezky, i když v roce 2015 byla mezi Moskvou a Pekingem podepsána dohoda o propojení Eurasijské ekonomické unie (sdružující Rusko, Bělorusko, Kazachstán, Arménii a Kyrgyzstán) a nové hedvábné stezky,“říká ruský sinolog. Jediný obří logistický projekt mezi Ruskem a Čínou, který měl proto vzniknout, totiž doplatil na rozdílné zájmy.

„Jediný projekt, o kterém se kdy diskutoval­o, je železniční koridor Peking–Berlín, známý také jako koridor Moskva–Kazaň. O jeho výstavbě se intenzivně diskutoval­o v letech 2011 až 2016, ale tam se strany neshodly ani na výši investice, ani na termínu projektu, ani na účelu koridoru. Rusko chtělo vybudovat trať s vysokorych­lostními vlaky pro přepravu cestujícíc­h, které by vozily lidi ze západu země na východ. Čína chtěla vysokorych­lostní nákladní trať paralelně s Transsibiř­skou magistrálo­u, která by dodávala čínské zboží do Evropy. Moskva by dostávala jen provizi za využití svého území. To se samozřejmě nikomu v Rusku nelíbilo. Projekt je zatím zmrazen,“uzavírá Michail Korostikov.

 ?? REPRO BBC/LN ?? Tanker Marlin Luanda převážejíc­í ruskou ropu se stal terčem jemenských Hútíů koncem ledna. Nyní se ruské zboží do Asie vozí raději kolem mysu Dobré naděje. Snímek je převzat z videa, jež pořídilo jedno ze záchrannýc­h plavidel.
REPRO BBC/LN Tanker Marlin Luanda převážejíc­í ruskou ropu se stal terčem jemenských Hútíů koncem ledna. Nyní se ruské zboží do Asie vozí raději kolem mysu Dobré naděje. Snímek je převzat z videa, jež pořídilo jedno ze záchrannýc­h plavidel.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia